JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronaviruset

Krise-toppmøte om luftfarten hos Erna

De parlamentariske lederne og statsminister Erna Solberg møttes til krisemøte om luftfart torsdag ettermiddag.
Trygve Slagsvold Vedum i vandrehallen på Stortinget.  De fire opposisjonspartiene Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og SV sørget derimot torsdag for å gi Widerøe nødhjelp i form av en støtte til såkalte FOT-ruter.

Trygve Slagsvold Vedum i vandrehallen på Stortinget. De fire opposisjonspartiene Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og SV sørget derimot torsdag for å gi Widerøe nødhjelp i form av en støtte til såkalte FOT-ruter.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Stortinget kan ikke uten videre vedta milliardstøtte eller gi tilsagn om milliardlån til luftfarten og konkrete flyselskap. Initiativet må komme fra regjeringen. Derfor var ikke luftfarten en del av krisepakka som ble behandlet i Stortinget torsdag.

p

Etter det FriFagbevegelse erfarer, var det imidlertid et korona-toppmøte mellom parlamentariske ledere og statsminister Erna Solberg etter at møtet i Stortinget var ferdig torsdag.

Til NTB sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) at departementet jobber på høygir med å få til løsninger, men sa ikke noe mer konkret.

– Jeg kan naturlig nok ikke si noe om hva det er. Det er veldig sensitivt, sier han til NTB.

– Må komme nå

NHO Luftfart, Norsk Flygerforbund og Kabinansattes Forbund har i et felles brev bedt om støtte på seks til åtte milliarder kroner for å redde en luftfart i dyp krise.

Leder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen, mener det er helt avgjørende at regjeringen nå sikrer statlige garantier på 6 til 8 milliarder kroner i første omgang.

– Dette må komme på plass svært raskt. Man har ikke tid til å somle med dette. Man har ikke tid til å utsette dette lenger, sier Yngve Carlsen til FriFagbevegelse.

Opposisjonen på Stortinget hevdet torsdag at det nå er opp til regjeringen å sørge for å avhjelpe situasjonen for luftfarten.

Det er vilje til å gå inn på eiersiden i flyselskap, men stor skepsis til å gå inn i Norwegian på grunn av selskapsstrukturen.

p

Heller ikke Fremskrittspartiet utelukker nå at det kan være aktuelt med statlig oppkjøp av selskaper, men på betingelse av at staten selger seg ut senere.

FOT-rutene

De fire opposisjonspartiene Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og SV sørget derimot torsdag for å gi Widerøe nødhjelp i form av en støtte til såkalte FOT-ruter.

Staten skal betale differansen mellom bortfall av inntekter og økte kostnader på rutene.

Færre passasjerer fører til inntektssvikt. Samtidig skal tilskuddet utbetales forskuddsvis.

– Kortbanenettet er utrolig viktig for å få hverdagen til å henge sammen for folk. Det er derfor bra at vi nå garanterer for denne type ruter framover, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum.

Også Sylvi Listhaug (Frp) har vært veldig opptatt av dette.

– Mange steder er folk helt avhengig av Widerøe for å komme seg fram, spesielt langs kysten og i Nord-Norge. Det er ryggraden i transportsystemet, Opposisjonen er enig om å gi Widerøe kompensasjon for å komme seg gjennom kneika, sier Sylvi Listhaug,

FOT-rutene opereres i hovedsak av Widerøe der markedet alene ikke leverer et godt nok flytilbud. Samferdselsdepartementet kjøper flytjenester gjennom en offentlig konkurranse og setter krav til pris, kapasitet og frekvens på disse rutene.

Yngve Carlsen mener sikringen av FOT-rutene er viktig, men påpeker at hele luftfartsstrukturen henger sammen. En likviditetspakke for luftfarten er derfor helt avgjørende for at dette ikke skal kollapse.

Warning
Annonse
Annonse