JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen fjernet ferietillegg:

Kutt i feriepenger for ledige og permitterte: Regjeringen prøver å vri seg unna sannheten, mener Audun Lysbakken

50.000 vil avvikle ferie med dagpenger neste år, sier arbeids- og sosialministeren. – Det er en bløff å påstå at problemet er løst, svarer SV-lederen.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Regjeringen «sparer» 3,4 milliarder kroner på kutt i ferietillegget for dagpenger. Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) tror 50 000 av dem som har vært ledige i 2020 fortsatt er ledige til sommeren. Da vil de kunne ta ferie med dagpenger.

– I stedet for ferietillegg for dagpenger er det innført en rett for langtidsledige til å motta dagpenger i forbindelse med feriefravær, poengterer Isaksen.

SV-leder Audun Lysbakken kaller det en bløff å påstå at problemet er løst av den grunn og utfordrer ham på nytt om saken.

Slik svarer Isaksen (H) om kutt i feriepenger for ledige og permitterte

Vrir seg unna

– Her prøver regjeringen bare vri seg unna sannheten. Mange av dem som er ledige og permitterte i år, kommer til å få trøbbel med å få råd til ferie neste år, sier Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.

I et skriftlig spørsmål til arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen spør han hvilken løsning han ser for seg for de enkeltmenneskene og familiene som rammes av helt eller delvis tap av feriepengeopptjening i 2020.

Han mener arbeidsministeren glemmer en vesentlig ting i sitt regnestykke:

– De som har vært ledige i en lengre periode i år, vil forhåpentligvis komme tilbake i jobb neste år. Da vil de falle mellom to stoler: De vil mangle opparbeidede feriepenger fra 2020, og vil jo ikke få dagpenger hvis de har kommet tilbake i jobb. Jeg virkelig håper og tror at mange av dem som er ledige i dag kommer tilbake i jobb, sier Audun Lysbakken.

– Det er bra at langtidsledige kan motta dagpenger i forbindelse med ferie, men dagpenger under en ferie vil aldri kompensere for tapte feriepengetillegg. Det blir bare å pynte på det hele. Regjeringen klarer ikke å lure seg unna det faktum at de som allerede har vært hardt rammet av ledigheten i år, vil få en ekstra smell neste år. På toppen av det tøffe året får de vanskeligheter med å skrape sammen penger for familien sin på ferie neste år, legger han til.

Han mener fortsatt det var feil å kutte ferietillegget i 2014, som gjaldt fra 2015. Spesielt i dagens situasjon med en eksplosjon i ledighet.

– Det hadde vært voksent og ryddig av regjeringen å gå tilbake på det, mener Lysbakken.

Dette mener partiene på Stortinget om ordningene for permitterte arbeidstakere

Bekrefter anslaget

Arbeids- og sosialdepartementet bekrefter anslaget på 50.000 enkeltpersoner som kan avvikle ferie for dagpenger enste år, men presiserer at det er på et svært usikkert grunnlag

– Anslaget bygger på forutsetninger om antall dagpengemottakere neste år, erfaringstall for varighet på stønadsperioder og forholdet mellom gjennomsnittsbeholdning og enkeltmottakere, fordi det er langt flere enkeltpersoner som mottar dagpenger i løpet av et år enn gjennomsnittsbeholdningen av mottakere, får FriFagbevegelse opplyst av departementet.

Spørsmålet fra Lysbakken må besvares av arbeids- og sosialministeren innen seks virkedager.

Rødt krever feriepenger for arbeidsledige og permitterte inn i krisepakka

Warning
Annonse
Annonse