JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvinner i fengsel:

Kvinnelige straffedømte på Vestlandet mangler tilbud om åpen soning i sitt distrikt

Da Osterøy ble lagt ned, forsvant det eneste åpne soningtilbudet for kvinner i Hordaland. Innsatte og tillitsvalgte er opprørt over forholdene.
DISKRIMINERING: Vivian Skaten Nesse og Morten Aksdal er opprørte fordi kvinnelige innsatte ikke tilbys åpne soningsplasser på store deler av Vestlandet.

DISKRIMINERING: Vivian Skaten Nesse og Morten Aksdal er opprørte fordi kvinnelige innsatte ikke tilbys åpne soningsplasser på store deler av Vestlandet.

Kai Hovden

katharina@lomedia.no

– Jeg er steike forbanna fordi myndighetene ikke tar dette på alvor, sier Vivian Skaten Nesse.

Lederen i LO i Hordalands familie- og likestillingspolitiske utvalg er sint fordi kvinner har dårligere soningsforhold enn menn. Hun mener kvinner diskrimineres i fengsel. Ekstra forbannet er Nesse over at kvinnelige domfelte mangler åpne soningsplasser i Hordaland.

– Det er en skam at vi har mistet det eneste åpne soningtilbudet for kvinner i Hordaland da Osterøy ble lagt ned. Kvinner må velge mellom pest eller kolera, enten må de sone i et lukket fengsel for å være nær barna sine, eller de må reise langt vekk, sier hun.

I Norge fins det fire kvinnefengsel; Evje i Aust-Agder, Bredtveit i Oslo, Kragerø i Telemark og Ravneberget i Østfold. Bergens nærmeste åpne soningstilbudet er Sandeid fengsel i Rogaland, hvor kvinner soner sammen med menn.

Vil ha et nytt kvinnefengsel i Bergen

Ved sida av Nesse, på en benk i Arendal, sitter Morten Aksdal, regiontillitsvalgt i Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF). Han er enig med Nesse.

– Kvinner skal ikke sone sammen med menn. Det mener både politikere og internasjonale konvensjoner, sier Aksdal.

Nå kjemper Aksdal og Nesse for å etablere et åpent soningstilbud for kvinner i Bergen.

«Det er uholdbart og uakseptabelt at det i Norge i 2019 fortsatt er så dårlige soningsforhold for kvinner»

– Vi jobber for et nytt, åpent kvinnefengsel eller en ny, åpen avdeling hvor kvinner kan være adskilt fra menn, sier Aksdal.

Han legger vekt på at tilbudene bak murene skal være tilrettelagt for kvinner.

– Damene skal ha aktiviteter, sosialt samvær, skoletilbud og helsetjenester for kvinner. Det skal ikke være sånn at de må sitte på venteværelset sammen med en mann eller at de må spille håndball med menn, sier regiontillitsvalgt.

Innsatte klager på forholdene

Tolv kvinner soner på høysikkerhetsavdeling i Bergen fengsel. I slutten av juni skrev samtlige kvinner under på et brev de sendte til fengselsledelsen, Kriminalomsorgsdirektoratet, likestillingsombudet, Bergensavisen (BA) og Bergens Tidende. I brevet klagde de på forholdene bak murene, melder BA.

«Vi er mange kvinner med barn og familie i bergensområdet som syntes det er svært uheldig å måtte sendes til andre steder i landet for å få et åpent tilbud,» skriver de i brevet ifølge BA.

May Torunn passer de sykeste kvinnelige fangene på Bredtveit: – De skulle aldri vært her

Aksdal snakker ofte med NFF-medlemmer i fengsel.

– Mine kolleger som jobber på kvinneavdelingen i Bergen fengsel forteller at de går frustrerte hjem, noe de har gjort i flere år. De ønsker å gi et bedre tilbud til kvinnene, sier Aksdal.

– Kvinnene sitter inne på cella og ser på mennene som spiller volleyball, soler seg og griller ute. Det er diskriminerende og urettferdighet satt i system. Det aksepterer vi ikke, sier Nesse.

Får treffe barna sjeldnere

Vivian Skaten Nesse er opprørt over at kvinnelige fanger sendes langt av gårde, bort fra familie og venner.

– Hvor ofte får du truffet barna dine om du blir flyttet fra Bergen til Evje, 400 kilometer unna? spør Nesse retorisk og svarer kjapt:

– Sjelden. Årsaken er at familiene ikke får reisestøtte. Dette skaper klasseforskjeller, sier hun.

Nesse håper hun vekker empati.

Slutt for kvinnefengselet i Sandefjord. – Nedleggelsen er kvinnediskriminerende, mener ansatte

Kvinnelige fanger benytter også helsetilbud utenfor fengselet. Nesse er psykoterapeut og behandler i rusomsorgen i Helse Vest og besøker Bergen fengsel for å snakke med innsatte.

– Når kvinnene flyttes, kommer de vekk fra NAV, rusbehandleren og legen sin. Det er uheldig. Det tar tid å opprette god kontakt, sier Nesse.

Under Arendalsuka arrangerer Bergen Kvinnesaksforening, hvor Nesse er styremedlem, et debattmøte om kvinners soningsforhold. Morten Aksdal og likestillingsombud Hanne Bjurstrøm med flere deltok i paneldebatten.

Åpne fengsel for kvinner

Bare kvinnelige innsatte: Bredtveit, Ravneberget, Kragerø og Evje.

Menn og kvinner: Trondheim fengsel, Leira avdeling, Verdal, Sandeid og Tromsø.

Begge ungdomsfengsel mottar kvinnelige mindreårige innsatte

Kilde: KDI

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Åpne fengsel for kvinner

Bare kvinnelige innsatte: Bredtveit, Ravneberget, Kragerø og Evje.

Menn og kvinner: Trondheim fengsel, Leira avdeling, Verdal, Sandeid og Tromsø.

Begge ungdomsfengsel mottar kvinnelige mindreårige innsatte

Kilde: KDI