JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Status i skoler og barnehager ved skolestart

Lærer Tone er fortsatt ikke vaksinert mot korona og føler seg utrygg: – Melby burde ha stått for det hun lovet

37.500 ansatte i skoler og barnehager er fremdeles ikke vaksinerte når skolene starter opp igjen etter ferien. Tillitsvalgt og ungdomsskolelærer Tone Risåsen er en av dem.
Tillitsvalgt Tone Risåsen er én av tusenvis av lærere som ennå ikke har fått den første vaksinedosen før skolestart.

Tillitsvalgt Tone Risåsen er én av tusenvis av lærere som ennå ikke har fått den første vaksinedosen før skolestart.

Privat

aslak@lomedia.no

Når Tone Risåsen ønsker elevene ved 8. til 10. trinn på Åsnes ungdomsskole i Innlandet velkommen tilbake fra sommerferie mandag 16. august, er hun ikke beskyttet i det hele tatt. Faglæreren får sin første vaksinedose onsdag 18. august – to dager etter at elevene har gjenopptatt skolehverdagen i klasserommene.

Nye tall: Tre av fire lærere ikke fullvaksinert én uke før skolestart

Kritisk til løftebrudd

Situasjonen står i sterk kontrast til at alle ansatte i skoler og barnehager skulle få første dose tre uker før skolestart. 22. juni, den siste skoledagen før ferien, ga kunnskapsminister Guri Melby (V) klarsignal til kommunene om å bruke ti prosent av vaksinene på undervisningspersonell.

Det manglet ikke på kritikk. For lite og altfor sent, var gjennomgangsmelodien. Først et par uker ut i skoleferien fikk Risåsen en melding fra rektor om at hun kunne bestille time for vaksinering.

Det lot seg imidlertid ikke gjøre. Ungdomsskolelæreren var på en lenge planlagt langtur til fots fra Eidsvoll til Trysil og ville ikke avbryte ferien.

– Melby burde ha stått for det hun lovet før ferien. Nemlig at alle lærere, ansatte i barnehagene og SFO skulle være ferdig vaksinert når barnehagene og skolene starter igjen i august. Når dette imidlertid ikke er tilfelle, blir jeg også kritisk til det hun foretar seg. Jeg er utrygg og forvirret. Vi skulle ha vært prioritert for lengst, sier Risåsen til FriFagbevegelse.

Kritisk til regjeringens politikk

Regjeringen har også fått kritikk for å la kommunene selv bestemme om de ville prioritere undervisningspersonell. Risåsen, som er tillitsvalgt ved ungdomsskolen på Flisa og organisert i Skolenes landsforbund (SL), føler seg nedprioritert som lærer og er kritisk til regjeringen og Guri Melby (V).

– Jeg er verken fornøyd med statsråden eller regjeringens politikk når det gjelder måten de har behandlet vaksineringen av lærere, sier hun.

I juni sa Melby til NRK at alle lærere, ansatte i barnehagene og SFO skal være ferdig vaksinert når barnehagene og skolene starter igjen til høsten.

Kunnskapsdepartementet presiserte overfor VG at det ikke er slik at lærerne vil være fullvaksinerte før skolestart, men at det er snakk om å legge til rette for at alle kan være beskyttet, altså at det er gått tre uker fra første dose. Det gjelder ikke for Risåsen og flere av kollegene hennes.

Usikker situasjon igjen

Riktignok har ni av ti ansatte i skoler og barnehager fått første vaksinedose, i tillegg til at nær fire av ti nå har fått andre dose, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet (FHI). Det er totalt 248.000 ansatte i skoler og barnehager som har fått vaksine, mens drøyt 37.500 ikke er vaksinert.

Blant dem er altså Tone Risåsen. Fagene hun underviser i, fysisk aktivitet, kunst og håndverk og spesialpedagogikk, er ensbetydende med nærkontakt, men nå må hun drive veiledningen på avstand.

– Vi tilhører en utsatt gruppe, og det har vi vært siden starten av pandemien. Nå starter vi opp på grønt nivå og kastes ut i en ny, usikker situasjon. Regjeringen kan ikke være fornøyd med dette, sier hun.

Risåsen forteller at elevene begynner å bli lei av alle koronarestriksjonene. Motivasjonen har dalt i takt med stengte skoler, små kohorter og strenge avstandsregler.

Det har også svekket barnas psykiske helse og læringsresultater, ifølge den siste rapporten fra Koordineringsgruppa som er nedsatt av Barne- og familiedepartementet.

Får støtte av forbundsleder

Risåsen omgås til daglig opp mot 80 ungdomsskoleelever på 8.–10. trinn. Hun har kolleger ved skolen som er i samme vaksinesituasjon.

– Vi har vært, og er fremdeles, veldig forsiktige, men jeg frykter en ny smittebølge. Lærerne burde ha vært fullvaksinerte nå, gjentar hun.

Mette Johnsen Walker, leder i Skolenes landsforbund, er bekymret for sine medlemmer. Forbundet har mottatt flere meldinger om at organiserte lærere fremdeles venter på den første vaksinedosen.

– Melby har vært utydelig, og derfor møter tusenvis av ansatte i skoler og barnehager på jobb uten vaksine. Mange ansatte føler seg utrygge. Guri Melby burde forstå at utrygge ansatte ikke gir trygge barn, sier Walker til FriFagbevegelse.

Urolig for ny smittebølge

Hun illustrerer alvoret med at også assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er urolig for skolestarten. Nakstads frykt er at en ytterligere smittevekst de neste ukene påvirker uvaksinerte personer.

– Tone Risåsen tilhører en andel som er blitt litt glemt. Det snakkes mest om at ni av ti ansatte i skoler og barnehager har fått første vaksinedose, men lite om de andre som nå er engstelige, påpeker SL-lederen.

– Tallene blir fremstilt som veldig positive, men det er ikke trygt for de som har det som Tone. Dette er alvorlig for de det gjelder, sier hun.

– Hvis det oppstår smitte blant barn og unge, og de er i kontakt med lærere som ikke har fått den beskyttelsen som én dose gir, er det bekymringsfullt. Elevene trenger lærere som er trygge, sier hun.

Slik svarer statsråden

Kunnskapsminister Guri Melby (V) minner om at mange lærere og ansatte i skolen vil være fullvaksinerte de nærmeste ukene dersom vaksineringen av undervisningspersonell fortsetter i dette tempoet.

Alle ansatte i barnehager og skoler skal nå ha fått tilbud om første dose, og 89 prosent har tatt vaksinen, opplyser Kunnskapsdepartementet.

Alle elever og ansatte i skoler skal få en trygg og god skolestart, sier kunnskapsminister Guri Melby (V).

Alle elever og ansatte i skoler skal få en trygg og god skolestart, sier kunnskapsminister Guri Melby (V).

Leif Martin Kirknes

– Det er også viktig å huske at én dose gir god beskyttelse mot alvorlig sykdom. Helsemyndighetene anbefaler først å prioritere eldre, alvorlig syke og personer med høy risiko. Skole- og barnehageansatte er den eneste yrkesgruppen som vi har bedt kommunene om å prioritere, sier Melby til FriFagbevegelse.

I løpet av én uke har andelen fullvaksinerte blant barnehage- og skoleansatte gått fra 27 til 38 prosent, ifølge Venstre-statsråden.

– Alle elever og ansatte i skoler skal få en trygg og god skolestart. Jeg er derfor glad for at mange kommuner har fulgt oppfordringen vår om å prioritere vaksine til barnehage- og skoleansatte, både for første og andre dose, påpeker hun.

– I løpet av denne uken skal alle voksne i Norge, som ønsker det, etter planen ha fått tilbud om første dose. Det er en større andel ansatte i barnehager og skoler som alt har fått første dose enn den generelle befolkningen, føyer kunnskapsministeren til.

Mye lest: Siv klarer ikke å holde meteren på jobb i barnehagen. – Vi må bli prioritert i vaksinekøen

Warning
Annonse
Annonse