JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Larisa reiste til Norge for å tigge. Nå smiler livet til romkvinnen

Husker du Larisa? Romkvinnen – hun som kom til Norge for å tigge? Nå har hun fått praksisplass i barnehage - og familien er endelig samlet.
MOR OG DATTER: Å ha Maya hos seg på Karmøy er noe Larisa og Cosmin har jobbet for å få til veldig lenge.

MOR OG DATTER: Å ha Maya hos seg på Karmøy er noe Larisa og Cosmin har jobbet for å få til veldig lenge.

Sissel M. Rasmussen

15.07.2022
07:00
17.08.2022 10:33

– Jeg skammer meg ikke for å tigge for min datter, sa Larisa Pantilica da FriFagbevegelse snakket med henne i 2019.

Da var Larisa i Haugesund for å tigge slik at datteren Maya skulle få en annen og bedre oppvekst enn det hun selv hadde.

Mens Larisa og ektemannen Cosmin var i Norge, passet oldemor Tudorita på datteren i Romania.

Hele historien: Larisa er romkvinne fra Romanina

Drømmen som knuste

Paret hadde nesten klart å oppfylle drømmen om et nytt hjem og liv i Norge, da katastrofen rammet dem for tre år siden.

Cosmin hadde fått jobb, og en leilighet sto klart for innflytting. Maya hadde fått skoleplass.

Så ble Cosmin og en kamerat anmeldt av politiet fordi de tok med seg noen sekker med klær de trodde var kastet. Sekkene sto ved søppelcontainere bak et butikksenter på en søndag. Det viste seg å ikke være klær som var søppel, men varer som skulle sendes i retur. Da en mann fra butikken ropte etter dem, kastet de fra seg sekkene og løp. De ble redde.

I to rettsaker tapte Kirkens Bymisjon og Cosmin mot Utlendingsnemnda. Men de ga seg ikke. Cosmin reiste til England for å prøve å få jobb der. Larisa måtte til slutt reise etter. Det ble en tøff tid. En periode hadde de ikke noe sted å bo. De måtte bo i bilen i kalde Coventry i mars måned. Larisa ble syk. Et hotellrom berget dem gjennom den verste tida.

PÅ JOBB: Cosmin er på jobb, får lønn og betaler skatt. Han føler at han endelig har fått rettferdighet.

PÅ JOBB: Cosmin er på jobb, får lønn og betaler skatt. Han føler at han endelig har fått rettferdighet.

Sissel M. Rasmussen

Kirkens Bymisjon og advokat Werner Dagsland i Eurojuris i Haugesund, mente hele tiden at det utfallet av rettsakene var feil. Saken ble anket helt opp til Høyesterett som slo fast at nasking eller tyveri av mindre verdi ikke kvalifiserer til utkastelse av EØS-borgere.

– De kalte meg kriminell. Jeg er veldig glad for den oppreisningen nå, sier Cosmin.

Etter å ha vært utvist fra Norge i to år, kom han og Larisa tilbake i september i fjor. Da kom også datteren Maya til landet. Familien er samlet. Etter mange vanskelige år, smiler verden endelig til Larisa.

MED HJERTET I SANDEN: C L M - Cosmin, Larisa, Maya. De tre sammen er det viktigste.

MED HJERTET I SANDEN: C L M - Cosmin, Larisa, Maya. De tre sammen er det viktigste.

Sissel M. Rasmussen

Skolejenta

Maya tar et godt tak i mammas stol, og smiler forsiktig. Enda er det for tidlig å snakke norsk med fremmede. Det er tid for lekser. Maya går i velkomstklasse på skolen. Pappa Cosmin er tilbake i samme murerjobb som han hadde før han ble utvist.

Familien flyttet inn i samme leilighet som de skulle ha bodd i, da alt skar seg. Og nå, for knappe to uker siden, fikk Larisa en praksisplass i Aski barnehage i Kopervik, gjennom et arbeidsforberedende tiltak (AFT) som Nav kaller det. Der skal hun lære seg mer norsk og om hvordan det er å jobbe i en norsk barnehage. Tiltakspengene hun får for det er 255 kroner hver dag hun møter på jobb, pluss 50 kroner i barnetillegg. Mesteparten av de pengene går med til transportutgifter.

– Jeg er uansett veldig glad for denne muligheten, sier Larisa, selv om hun ønsker seg en ordinær jobb, med vanlig lønn.

Målet er enten videre utdanning eller fast jobb i framtida. Hun kan godt tenke seg å jobbe i barnehage. Til høsten blir det nytt norsk-kurs.

– Kanskje kan jeg bli fagutdannet barne- og ungdomsarbeider, smiler Larisa.

JEG VIL OG: Thea er en etterslenger i flettegjengen. Hun fikk flette og løp avgårde for å hente blomster. - Jeg har blitt glad i dem allerede, ler Larisa.

JEG VIL OG: Thea er en etterslenger i flettegjengen. Hun fikk flette og løp avgårde for å hente blomster. - Jeg har blitt glad i dem allerede, ler Larisa.

Sissel M. Rasmussen

Tur til Romania

Selv om Maya savner vennene og skolekameratene sine hjemme i Romania, er hun veldig glad for å være sammen med mamma og pappa igjen, hele tida. Hun savner oldemor Tudorita også, som bestemte seg for å reise hjem til Tetila i Romania igjen. Men skolehverdagen med matte, tegning, forming, gym og svømming er spennende. Her har hun fått nye venner, og språket kommer kjapt. Maya forstår mye allerede etter få måneder. I august blir det bursdagsfeiring for 10-åringen.

– Men jeg måtte love Maya at vi skal dra en tur til Romania i sommer, forteller Larisa.

– Og nå er det nye papirer og dokumentasjon vi må skaffe til myndighetene der også. Jeg håper vi rekker alt på to uker. Vi har ikke mer tid enn det, sier Larisa.

Hun skal tilbake til barnehagen i Kopervik, og Cosmin til murerjobben sin. Og til høsten begynner Maya i fjerde klasse.