JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korrupsjon

Lederen av «Verdens-LO» får fyken etter korrupsjonsskandale

Nå etterlyser LO-leder Peggy Hessen Følsvik strengere kontroll over pengene i den internasjonale fagbevegelsen.
Luca Visentini fikk stor støtte på ITUC-kongressen i fjor høst - det har snudd etter en stor korrupsjonssak.

Luca Visentini fikk stor støtte på ITUC-kongressen i fjor høst - det har snudd etter en stor korrupsjonssak.

Erlend Angelo

herman@lomedia.no

Lørdag møttes medlemma i Den internasjonale faglige samorganisasjonen (ITUC) for å avgjøre hva som skulle skje med den korrupsjonsmistenkte lederen Luca Visentini.

Nå er det klart at et mistillitsforslag mot Visentini har fått et stort flertall i ITUCs generalforsamling.

Generalsekretæren får altså ikke fortsette som øverste leder av den internasjonale fagbevegelsen.

Kun 13 av 70 avlagte stemmer på generalforsamlinga støtta Visentini. De resterende 57 hadde ikke tillit til lederen.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik er tydelig på at ny regler for finansiell og organisatorisk kontroll må på plass umiddelbart.

Les mer om saken: Korrupsjonssaken som kan splitte hele den internasjonale fagbevegelsen

– Svært letta

Dette har vært en vanskelig sak for den internasjonale fagbevegelsen, understreker Følsvik i en epost til FriFagbevegelse.

– Vi i LO er svært letta over at vi har fått støtte til vår posisjon, nemlig manglende tillit til generalsekretæren, skriver LO-lederen.

Penger fra Qatar

I desember blei Visentini arrestert av belgisk politi, og har innrømt å ha tatt imot 50.000 euro i cash fra en ikke-statlig organisasjon. Pengene spores tilbake til Qatar.

Det var kun noen uker etter at han blei valgt inn som leder av ITUC. Før det var han leder av Den europeiske faglige samorganisasjonen (ETUC).

Visentini er en av flere internasjonale toppolitikere som er involvert i korrupsjonsskandalen som har fått navnet «Qatargate».

Bygge opp igjen

– Månedene vi har lagt bak oss har skapt tvil om dømmekrafta og ledelsen til generalsekretæren og posisjonene til ITUC, skriver Peggy Hessen Følsvik.

Det har vært uheldig for organisasjonen, i tillegg til til å skade omdømmet til fagbevegelsen internasjonalt. Derfor har det vært viktig for LO å rydde opp i dette, legger Følsvik til.

– Nå må alle krefter settes inn på å bygge opp igjen det ITUC har tapt de siste månedene.

Nå skal LO og de andre medlemsorganisasjonene i ITUC finne ut hvem som skal styre organisasjonen midlertidig, forberede seg på en ny kongress og velge ny ledelse.

– Vi må også sørge for nye regler for finansiell og organisatorisk kontroll. Dette arbeidet må starte umiddelbart.

Annonse
Annonse