JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Ligg unna oljefondet»

Regjeringen foreslår å lovfeste at oljefondet bare skal investeres utenlands.
Yngve Slyngstad er sjef for Norges Banks forvaltnig av oljefondet.

Yngve Slyngstad er sjef for Norges Banks forvaltnig av oljefondet.

Vidar Ruud, ANB-arkiv

kjell.werner@anb.no

Dette er det bred politisk enighet om å holde fast ved, men nå synliggjøres det dessverre motstand i flere partier. Både Senterpartiet og Rødt kommer til å vende tommelen ned når saken kommer opp i Stortinget 12. juni. Og SV er i tenkeboksen.

– Vi mener det er grunnleggende feil å fraskrive seg oljefondet som et virkemiddel, sier Senterpartiets finanspolitiske talsmann, Sigbjørn Gjelsvik, til Klassekampen. Partiet Rødt vedtok på sitt landsmøte nylig at en del av oljefondet skal avsettes til strategiske investeringer i hjemlig industriproduksjon og klimavennlig infrastruktur.

Det er ikke overraskende at Rødt vil bruke av selve oljefondet, men vi er forundret – for ikke å si skuffet – over at Senterpartiet legger seg på den samme linjen. Det er grunn til å minne om at Senterpartiet tidligere har stilt seg bak politikken for oljefondet, ikke minst under den rødgrønne regjeringsperioden. Men nå velger altså Sp å hoppe av når Stortinget skal vedta en ny lov for Norges Bank.

Følg oss på Facebook

Framsynte politikere har satt opp to tydelige stabbesteiner for forvaltningen av den norske oljeformuen. I 1990 ble oljefondet opprettet. Stortinget bestemte samtidig at midlene skulle plasseres i utlandet og begrunnet dette med faren for overoppheting i norsk økonomi. I 2001 fikk vi den såkalte handlingsregelen, som innebærer at politikerne kan bruke årlig avkastning (nå fastsatt til rundt tre prosent) til gode formål i statsbudsjettet. Gjennom denne geniale konstruksjonen blir oljefondet en evigvarende sparebøsse som også kommende generasjoner vil nyte godt av.

Det er selvsagt klokt å investere framtidsrettet infrastruktur som tar Norge inn i det grønne skiftet. Men det må gjøres gjennom det ordinære statsbudsjettet, både ved direkte investeringer og rammebetingelser som stimulerer ulike aktører til å satse på virksomhet som vi skal leve av når oljeinntektene etter hvert avtar.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Det er ikke tilfeldig at oljefondet offisielt har navnet Statens pensjonsfond utland. Allerede i navnet understrekes det at kapitalen skal investeres i utlandet Her er det på sin plass å peke på at vi har Folketrygdfondet som redskap for innenlandske investeringer. Det har for øvrig fått navnet Statens pensjonsfond Norge. 85 prosent av fondets 252 milliarder er plassert i Norge.

Det er selvsagt fristende å bruke av selve oljefondet, som nå har en verdi på svimlende 9.200 milliarder kroner, men det vil være egoistisk av dagens generasjon. Og enda verre; det vil være ødeleggende for norsk økonomi å bruke mange hundre milliarder ekstra innenlands. Kronekursen vil da skyte i været og konkurranseutsatt industri vil bli ofret på oljemilliardenes alter. Norges Bank vil også miste kontrollen over inflasjonen. Alle blir tapere.

Annonse
Annonse