JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye skatteregler:

LO bryr seg for lite om regjeringens nye skatteregler for arbeidsfolk, mener Sp-lederen

Trygve Slagsvold Vedum beskylder LO for å sove i timen. Han etterlyser mer engasjement.
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener LO må bli tydeligere på saker som rammer vanlige arbeidsfolk.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener LO må bli tydeligere på saker som rammer vanlige arbeidsfolk.

Stortinget

aslak@lomedia.no

– Regjeringen strammer inn alle mulige skatteordninger for vanlige arbeidsfolk. Det har vært et mønster hele tiden, men det er bare vi som får det med oss over tid og sier ifra. LO må slutte å sove i timen og begynne å bråke litt mer, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til FriFagbevegelse.

Bussjåfør Kjell Arne og familien hans har frikort – risikerer 30.000 kroner i ekstraskatt

Må bli tydeligere

Innskjerpelsene Vedum snakker om er alt fra regjeringens ferske skatt på naturalytelser som årskort og fribilletter til kuttene i pendlertillegget, kostgodtgjørelse, losji, fradrag for dem som bor på brakke og sjøfolkenes tap av det skattefrie hyretillegget. Det er å ta småordninger fra folk som har ulike ulemper i forbindelse med jobb, men som ikke vekker det store engasjementet i LO, mener Sp-lederen.

– LO må bli mye tydeligere i saker som angår arbeidsfolk. Det er for lite trykk på hverdagssaker som skaper frustrasjon blant folk. Ja, det er riktig å øke fagforeningsfradraget, og det er vi også for, men kuttene for pendlere og folk som bor på brakke utgjør i sum mye større beløp, sier han.

Ronny og andre kinoansatte får ekstraregning fra Siv Jensen: Må skatte av fribilletter

Labert engasjement

Vedum minner om at Sp har kritisert de nye skatteskjerpelsene fra dag én – først i revidert statsbudsjett for 2018, deretter i statsbudsjettet for inneværende år og sist i forbindelse med den nye regjeringserklæringen. I begynnelsen var partiet så å si alene om kritikken. Nå er hele opposisjonen med.

– Alle innstrammingene er selvsagt regjeringens ansvar, men det er vår plikt å følge med og se hva som skjer. Vi får det med oss gang på gang. Det er for få i LO-ledelsen som pendler, som har bodd på brakke og som har fribilletter på buss. Da blir engasjementet deretter, hevder Vedum.

Heller ikke Ap slipper unna Sp-lederens kritikk. Han mener partiet burde vært mye tidligere ute for å markere tydelig motstand mot regjeringens innstramminger på norske arbeidsplasser.

Mange misforstår de nye skattereglene. Her er en oppklaring

Krever reversering

Det er nå fullt kaos om hvilke konsekvenser de nye skatteendringene faktisk vil bety, mener de største opposisjonspartiene på Stortinget. Både Sp og Ap krever en opprydding. Sp går nå så langt som å be regjeringen reversere de nye skattereglene på naturalytelser.

Regjeringen må komme tilbake med «mer gjennomarbeidede forslag som ikke innebærer urimelige belastninger for enkeltgrupper og lavtlønte eller øker den byråkratiske belastningen for bedriftene» i neste års statsbudsjett, krever Sp. Forslaget får støtte av Ap, SV og Rødt.

– Dette er smålige og byråkratiske innskjerpelser overfor vanlige arbeidsfolk. Vi har advart mot dette over tid, og endringene bør derfor ikke komme som noen overraskelse nå, sier Sp-lederen.

Raja og Asheim går imot egen regjerings skatteregler for personalrabatt

Kan se på endringer

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen registrerer Vedums utspill om at LO ikke er tilstrekkelig høyrøstet i kritikken av politikken til regjeringen og det nåværende stortingsflertallet.

– I virkeligheten er det vel få aktører i norsk samfunnsliv som har vært så tydelige i kritikken av regjeringen som nettopp LO, sier Gabrielsen til FriFagbevegelse.

Han påpeker at LO det siste året har vært særlig opptatt av pensjon fra første krone for arbeidstakere i privat sektor.

– Vi beklager at Senterpartiet ikke sto sammen med sine tidligere regjeringspartnere i dette spørsmålet, sier LO-lederen, og legger til at det kun er ett av medlemmene i LO-ledelsen som er bosatt i Oslo.

– Tre ukependler, slik jeg regner med at Vedum gjør selv, og de øvrige fire er dagpendlere, opplyser Gabrielsen.

Handelsnæringa kritiserer Siv Jensens nye skatteregler for personalrabatt

Kan se på endringer

Svaret fra finansminister Siv Jensen (Frp) til opposisjonen er at endringene i naturalytelser er blitt bedre enn de var. Grepet regjeringen har gjort er å plassere ansvaret for innrapportering hos arbeidsgiverne, påpeker Jensen. Frp-statsråden presiserer også at hun mer enn gjerne går gjennom endringene for å se om det er utilsiktede konsekvenser regjeringen med fordel kan gjøre noe med.

Med de nye reglene fra nyttår kan ansatte maksimalt få rabatt på 50 prosent før de må skatte av det, og rabattene kan ikke overstige 7.000 kroner per år. Innstrammingen rammer blant annet ansatte i fly-, buss- og togbransjen, der ordninger med gratisbilletter eller sterkt rabatterte billetter må endres.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Følg oss på Facebook

Annonse
Annonse