JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsstøtte under korona:

LO får en uventet alliert. Høyre presser på for statlig lønnsstøtte for å holde folk i jobb

Høyre inviterer nå til et samarbeid om en lønnsstøtteordning i Stortinget, etter at statsminister Jonas Gahr Støre ga signaler om at det kan bli vanskelig å gjennomføre i Stortingets spørretime.
Tina Bru vil hjekpe LO med å få innført en lønnsstøtteordning..

Tina Bru vil hjekpe LO med å få innført en lønnsstøtteordning..

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Mange kan bli permittert eller arbeidsløs som følge av de siste korona-innstrammingene. LO jobber veldig hardt for å få en ordning med lønnsstøtte, men Arbeiderpartiet er avventende.

Nå kommer tre høyrepolitikere med en invitasjon til samarbeid: Finanspolitisk talsperson i Høyre, Tina Bru, arbeidspolitisk talsperson Henrik Asheim og Linda Hofstad Helleland.

Må skape trygghet

– Det er viktig at vi sikrer trygghet for folk, deres familier og bedrifter som har vært hardt rammet under pandemien. Nå opplever de en ny smell rett før jul, og vi vil unngå en ny runde permitteringer for utsatte arbeidsplasser. Etter samtaler med LO, NHO og Virke mener vi regjeringen må sikre en form for lønnsstøtte for denne delen av næringslivet, sier Tina Bru til FriFagbevegelse.

Initiativet fra Bru, Asheim og Helleland kom rett før LO, NHO og Virke gikk i møte med næringsminister Jan Christian Vestre (Ap). LO, NHO og Virke har alle etterlyst lønnsstøtte, der staten tar en del av lønnskostnaden for kriserammede bedrifter.

Og det kom etter Stortingets spørretime der statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa han var åpen for å diskutere lønnsstøtte, men forsvarte at tiltaket ikke blir innført nå.

– Jeg mener dette absolutt er noe vi kan diskutere, sa Støre da han møtte til utspørring i Stortinget onsdag.

– Det viktigste er å få på plass tiltak som kan tre i kraft raskt. Da kunne vi ikke gå veien om noe som måtte utredes, vurderes, og som ikke var ferdig pakket, sa Støre.

Han mener dette ikke kan innføres over natten.

Kortvarig ordning

Henrik Asheim mener lønnsstøtte må være en kortvarig ordning for fast ansatte, i utgangspunktet tiden tiltakene som torsdag i går skal vare.

– Det bør stilles krav om aktivitet for de ansatte. Dette har vært et viktig krav fra LO som vi er enig i. Det kan være kurs og kompetanseopplæring som kommer de ansatte til gode, for eksempel språkkurs for de som hadde trengt det, sier Henrik Asheim.

– Dette er mennesker som vil bli permittert uten en lønnsstøtteordning. Utfordringen bedriftene opplever nå er en frykt for kompetanseflukt dersom de blir permittert. LO, NHO, og Virke er tydelige på at lønnsstøtte er et viktig tiltak for å unngå massepermittering, legger han til.

Linda Hofstad Helleland har registrert at regjeringen ikke har vært avvisende til nye kompensasjonsordninger. Høyre mener de hundretusenvis av ansatte i bedrifter som nå er utsatt på grunn av de nye tiltakene raskt fortjener trygghet for jobbene sine.

– Det viktigste er at vi sender et tydelig signal til bedriftene om at dette kommer, slik at hoteller, serveringssteder, eventbyråer og andre utsatte virksomheter føler seg trygge på å beholde sine ansatte framfor å permittere dem, sier Linda Hofstad Helleland.

– Situasjonen annerledes

Tina Bru poengterer at situasjonen nå er en annen enn tidligere.

– Dette er ingen nedstengning av bedrifter, men en kraftig innstramming av mulighetene de har til å drive virksomhetene. Etter at regjeringen innførte nye tiltak i går har særlig hoteller og restauranter opplevd avbestillinger for flere millioner kroner midt i det som er en av de periodene hvor inntjeningen er størst. For mange var dette perioden hvor de skulle ta igjen det de hadde tapt etter flere måneder med nedstenging og strenge tiltak, sier Tina Bru til FriFagbevegelse.

Annonse
Annonse