JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO i Trondheim støtter havneaksjoner

LO i Trondheim støtter blokader for å stanse streikebrytere i forbindelse med havnearbeidernes pågående streik.
John-Peder Denstad, leder i LO i Trondheim, skriver i et brev til LO at det er avgjørende at fagbevegelsen evner å støtte opp om streikevaktenes oppgave.

John-Peder Denstad, leder i LO i Trondheim, skriver i et brev til LO at det er avgjørende at fagbevegelsen evner å støtte opp om streikevaktenes oppgave.

Torgny Hasås

frifagbevegelse@lomedia.no

I et brev til LO skriver leder og nestleder i LO i Trondheim at blokadene gjennomføres av fagorganiserte i flere forbund fra hele landet, og dette viser at forståelsen for havnearbeidernes kamp er stor og at solidariteten lever.

Ikke politisak

– Vi aksepterer ikke at politi settes inn mot streikende arbeidskamerater. Vi forventer at LO bidrar med sin samlede styrke til å bringe havnearbeidernes kamp frem til seier.

LO i Trondheim mener at politiets arrestasjon og bøteleggelse av 41 aksjonister 12. juni er et maktovergrep fra politiets side, som de mener helt klart tar stilling i den pågående arbeidskonflikten.

De viser til tidligere leder av Fengselsstyret og politimester i Bergen, Rolf B. Wegner, som i 1982 sa følgende om hvorfor det ikke har vært vanlig at politiet har involvert seg i arbeidskonflikter de siste tiårene: «Hovedutgangspunktet for politiet bør være dette: En arbeidskonflikt er ingen politisak. Dette gjelder selv om arbeidskonflikten arbeidsrettslig sett er ulovlig. Ulovlig arbeidskonflikt er intet straffbart forhold i Norge. Det vil derfor være et grovt overtramp om politiet grep inn i en slik konflikt.»

– Dette er en arbeidskonflikt der våre fagforeningskamerater krever tariffavtale som gir medbestemmelse, innflytelse over egen arbeidsplass og lønnsdannelse. Aksjonene fremmer demokratiet i arbeidslivet imot kapital- og høyrekreftenes interesser, skriver LO i Trondheim i brevet til LO.

Beskyttelse

De påpeker at streikeretten er beskyttet av Grunnloven, Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen og FNs konvensjoner om sosiale og politiske rettigheter.

– Fagorganiserte vinner streiker gjennom styrke og den øvrige fagorganisasjonens solidariske evne og vilje til å bruke kampmidler som sympatistreik, samt slå tilbake streikebrytere. Konflikten i Tromsø har vart i syv måneder og i hele denne perioden har streikebrytere jobbet i havna ved at NOR Lines lar egne ansatte gjøre jobben til de som streiker. Slik tar de bort presset mot bedriften samtidig som de undergraver målet med streiken om en tariffavtale. For fagbevegelsen er det avgjørende at vi evner å støtte opp om streikevaktenes oppgave og således stanse streikebrytervirksomhet, skriver John-Peder Denstad og Svein Åge Samuelsen.

Annonse
Annonse