JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik

LO nekter å møte NHO til debatt mens det er streik i industrien. Det blir et ras av avlysninger under Arendalsuka

Streiken i prosessindustrien får store konsekvenser for Arendalsuka som startet mandag formiddag. LO vil ikke møte motparten til debatt så lenge Industri Energi er i streik.
Frode Alfheim, leder i Industri Energi og Peggy Hessen Følsvik, LO-leder, er enige om å nekte å stille til debatt med arbeidsgiverne så lenge det er streik. Arkivfoto tatt før streiken.

Frode Alfheim, leder i Industri Energi og Peggy Hessen Følsvik, LO-leder, er enige om å nekte å stille til debatt med arbeidsgiverne så lenge det er streik. Arkivfoto tatt før streiken.

Torgny Hasås

helge@lomedia.no

Mandag startet en storstreik i industrien.

Det skjedde etter at det lørdag ble brudd i meklingen mellom arbeidsgiverne i Norsk Industri og arbeidstakerorganisasjonen Industri Energi.

1.422 medlemmer av LO-forbundet i den elektrokjemiske industrien gikk dermed ut i streik mandag morgen.

Det er varslet en mulig opptrapping med ytterligere 2800 medlemmer i aluminiumsindustrien.

Søndag kveld var det et møte mellom LO-leder Peggy Hessen Følsvik og forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim. Målet var å øke trykket på arbeidsgiverne.

Frode Alfheim har avlyst sin reise til Arendal.

Konklusjonen på møtet var at LO trekker seg fra en rekke arrangementer under Arendalsuka, eller at arrangement avlyses, på grunn av streiken. Blant annet er alle fellesarrangement mellom LO og NHO / Norsk Industri avlyst.

Også Fellesforbundet har avlyst sin deltakelse på arrangement som var planlagt sammen med NHO og Norsk Industri. Forbundsleder Jørn Eggum er klar på at hans forbund stiller seg solidarisk med Industri Energi.

Foreløpig er det i hovedsak bare tatt stilling til arrangement under Arendalsuka som er mandag og tirsdag:

Berørte arrangement mandag:

Tema: Mer og grønnere maritim eksport.

Et delarrangement mellom LO og NHO med administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid og Stål Heggelund fra Norsk Industri.

Tema: CCS og havvind.

Arrangør: NORWEP. Her skulle LO-leder Peggy Hessen Følsvik delta. Og NHOs administrerende direktør, Ole Erik Almlid.

Tema: Rask grønn omstilling. Hva må gjøres?

Arrangør GRID Arendal. Her skulle Are Tomasgard delta fra LO. Fra arbeidsgiversiden skulle Yara-direktør Svein Tore Hoelsether delta.

Arrangement tirsdag:

Tema: Industripolitisk plattform.

Arrangør LO og NHO: Til stede fra arbeidsgiversiden: Almlid, Holseter og Arvid Moss.

Tema: Statusrapport for klimastrategien til 2030 og 2050.

Arrangør: KONKRAFT

Her skulle både NHO, LO, Norsk olje og gass, Norsk Industri, Industri Energi, Fellesforbundet og Rederiforbundet vært med.

Tema: Biomarint forum. Lansering

Arrangør: LO og NHO.

Det var lagt opp til en storstilt lansering av Biomaritimt Forum, hvor Jørn Prangerød skal være daglig leder. Grunnet streiken er arrangementet utsatt. Hit skulle blant annet også fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) komme. Han har fått beskjed om at møtet er utsatt til konflikten er over.

Tema: Grønn norsk batteriverdikjede – fra gruve til gjenvinning.

Arrangør; LO, NHO. Norsk Industri.

Et samarbeidsmøte mellom LO og NHO. Her skulle Are Tomasgard representere LO.

Anniken Haugli og Stein Lier-Hansen skulle representere arbeidsgiversiden.

Arrangement som står i fare onsdag:

Tema: Hvordan få fart på de grønne verdikjedene i Norge.

Arrangør: SIVA.

Med fra LO, nestleder Steinar Krogstad, fra arbeidsgiversiden Ole Børge Ytterdal fra Norsk Industri.

Tema: Hva er greia med BECCS og DACCS?

Arrangør: Zero.

Med fra LO: Are Tomasgard. Til stede fra arbeidsgiversiden: Jeanette Moen (Norsk Industri) og en rekke bedrifter, blant annet Hydro.

Direktør for kommunikasjon, samfunn og regioner i NHO, Christian Chramer, sier til FriFagbevegelse at det er tradisjon for at partene som er i konflikt unngår andre felles møtepunkter og aktiviteter så lenge konflikten pågår.

– Det gjør vi også i Arendal hvor vi har valgt å ta noen arrangement ut av programmet, sier han til FriFagbevegelse.

Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, mener også det er en helt naturlig konsekvens av streiken å avlyse disse arrangementene.

Warning
Annonse
Annonse