JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO Notodden nedlagt etter 102 år

Lokalorganisasjonene i Øst- og Midt-Telemark slår seg sammen – for å styrke LO lokalt.
Leder i LO Telemark, Alxander Lien.
– Jeg er rørt, dette er et historisk øyeblikk. 102 år LO-organisasjon er nedlagt.

Leder i LO Telemark, Alxander Lien. – Jeg er rørt, dette er et historisk øyeblikk. 102 år LO-organisasjon er nedlagt.

Audun Hasvik

Det var ikke helt problemfritt, da LOs lokalorganisasjoner i Telemarks-kommunene Nome, Bø, Sauherad, Notodden og Hjartdal valgte å slå seg sammen til «LO Øst- og Midt-Telemark» 14. april 2016.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Sammenslåinga betydde nemlig at den 102 år gamle LO-organisasjonene i Notodden blei nedlagt.

– Dette er en historisk dag, og jeg er bevega, sa lederen i LO Telemark, Alexander Lien, da han tok ordet etter at LO Øst- og Midt-Telemark var blitt et faktum.

– Etter 102 års virksomhet er nå LO Notodden historie, men jeg føler meg trygg på at vi danner noe som vil være til det bedre for våre medlemmer. Nå står vi flere sammen og da står vi sterkere, slo Lien fast.

Leder for LO Notodden, Arvid Lia, blei valgt som leder for den nye sammenslåtte organisasjonen. Han skal lede en lokalorganisasjon med nesten 3 400 aktive medlemmer og drøye 600 passive.

– Vi skal fortsatt være en sterk organisasjon som binder sammen alle de forskjellige LO-forbunda i distriktet.

Telemark strammer grepet mot sosial dumping

ALVORSTYNGET:
Å slå sammen Øst- og Midt-Telemark var ikke akkurat gledes betont, men håpet er at sammenslåinga skal være til det beste for LO-medlemmene.

ALVORSTYNGET: Å slå sammen Øst- og Midt-Telemark var ikke akkurat gledes betont, men håpet er at sammenslåinga skal være til det beste for LO-medlemmene.

Audun Hasvik

Bakgrunnen

Den direkte årsaken til sammenslåinga er at LO Midt-Telemark ikke har klart å avholde årsmøter de siste to åra. Distriktssekretær i LO Telemark, Irene Bordier Haukedal, forteller til Fri Fagbevegelse at LO Telemark har et ansvar for å følge opp Midt-Telemark. Nå mente hun tida var kommet for å se på en organisering i fylket.

Men også distriktssekretæren hadde sine kvaler.

– Prinsipielt ønsker jeg meg flest mulig lokalorganisasjoner, forteller distriktssekretæren.

– Men vi ser jo at aktiviteten i Midt-Telemark har gått ned de siste åra, mens Notodden fortsatt har en god aktivitet.

Vi har diskutert om Midt-Telemark burde slå seg sammen med Grenland, men jeg tror sammenslåinga med Øst-Telemark vil styrke lokalorganisasjonene i Notodden og Hjartdal, særlig med tanke på framtida.

Haukedal tror også at LO-medlemmene i Midt-Telemark vil være best tjent med å denne løsninga.

– En død organisasjon er ikke til nytte for medlemmene. Nå får vi en slagkraftig organisasjon i Øst- og Midt-Telemark med større ressurser, både når det gjelder personer og økonomi.

Bluespionér hedres med avslutningskonsert på Notodden

Tillitsvalgte

Alexander Lien peker på at det har blitt stadig vanskeligere for tillitsvalgte å delta møter i arbeidstida.

– De får rett og slett ikke fri for å drive med tillitsarbeid, forteller Lien, som opplever nå langt oftere at de må ha kveldsmøter.

– Det er ikke nok penger i organisasjonen til å frikjøpe tillitsvalgte, og det er grenser for hvor mye dugnad vi kan pålegge våre folk. Vi skal heller ikke glemme at folk har masse andre aktiviteter som de også deltar på i tillegg til at mange har skift- og turnusarbeid, sier Lien.

Arvid Lia var leder for LO Notodden. Nå er han leder for  4 000 LO-medlemmer i Øst- og Midt-Telemark.

Arvid Lia var leder for LO Notodden. Nå er han leder for 4 000 LO-medlemmer i Øst- og Midt-Telemark.

Audun Hasvik

Ser framover

Oppgavene står i kø for den nye lokalorganisasjonen.

Foruten å arbeide med det som alltid skal være viktig for LO, nemlig 1. mai og det faglig politisk arbeid, skal den nye lokalorganisasjonen arbeidet med å plassere LO i «Verdensarven Rjukan – Notodden».

Det skal drives aktivt rekrutteringsarbeid blant unge og innvandringsgrupper. Den siste er ei gruppe de mener blir en stadig viktigere del av norsk arbeidsliv i tida som kommer.

STORT PÅGANGSMOT:
Det nye styret består av elleve LO-tillitsvalgte, som alle er klar for nye utfordringer.
Fra venstre:
Foran: Nyvalgt leder Arvid Lia (Fagforbundet) og Ungodmskontakt: Veronica Bergland Pedersen (Fagforbund).
Midtre rekke: Leder i LO-Telemark Alexander Lien (Fagforbundet), distriktssekretær Irene Bordier Haukedal, Trond Ytterbø (MFO), Ola Vea Gustafsen (Fagforbundet) og Jon Halvor Svalbjørg (Fellesforbundet .
Bakre rekke: Eva Nordh (Fagforbundet, Anne Grete Hagen (Fellesforbundet), Sigurd Haug (Fagforbundet) og Roy Samuelsen (Fellesforbundet)

STORT PÅGANGSMOT: Det nye styret består av elleve LO-tillitsvalgte, som alle er klar for nye utfordringer. Fra venstre: Foran: Nyvalgt leder Arvid Lia (Fagforbundet) og Ungodmskontakt: Veronica Bergland Pedersen (Fagforbund). Midtre rekke: Leder i LO-Telemark Alexander Lien (Fagforbundet), distriktssekretær Irene Bordier Haukedal, Trond Ytterbø (MFO), Ola Vea Gustafsen (Fagforbundet) og Jon Halvor Svalbjørg (Fellesforbundet . Bakre rekke: Eva Nordh (Fagforbundet, Anne Grete Hagen (Fellesforbundet), Sigurd Haug (Fagforbundet) og Roy Samuelsen (Fellesforbundet)

Audun Hasvik

LO Øst- og Midt-Telemark skal være aktive i lokalmiljø og skal synes godt. Spesielt blir det satsa på to store arrangement i Telemark: Dyrsku’n i Seljord og Notodden Bluesfestival. Sistnevnte fikk også en tildeling på 10 000 kroner, som øremerkes solidaritetskonserten: «Somliga går med trasiga skor». Det er sjette gangen at LO-familien støtter denne avslutningskonsert, som har trukket fulle hus i alle åra, og sikkert i år også.

LO Øst- og Midt-Telemark

Stifta: 14. april 2016 på Søve videregående skole i Ulefoss

Omfatter kommunene Nome, Sauherad, Bø, Notodden og Hjartdal

LO Midt-Telemark: Nome, Sauherad og Bø kommune, stifta 1935. I 1980 blei det vedtatt å legge ned Nome faglige samorganisasjon og konstituere Midt-Telemark faglige samorganisasjon

LO Notodden: Notodden og Hjartdal kommune, stifta1914

Annonse
Annonse

LO Øst- og Midt-Telemark

Stifta: 14. april 2016 på Søve videregående skole i Ulefoss

Omfatter kommunene Nome, Sauherad, Bø, Notodden og Hjartdal

LO Midt-Telemark: Nome, Sauherad og Bø kommune, stifta 1935. I 1980 blei det vedtatt å legge ned Nome faglige samorganisasjon og konstituere Midt-Telemark faglige samorganisasjon

LO Notodden: Notodden og Hjartdal kommune, stifta1914