JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EUs karbontoll

LO og NHO krever høyere toll på industrivarer

Karbontollen legger ekstra toll på varer som aluminium, sement og gjødsel som er produsert i land der man betaler mindre for utslipp enn i EU. Den skal hindre at europeiske bedrifter blir utkonkurrert.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er positiv til EUs karbontoll (CBAM), men et vedtak fra regjeringen lar likevel vente på seg.(Arkivfoto)

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er positiv til EUs karbontoll (CBAM), men et vedtak fra regjeringen lar likevel vente på seg.(Arkivfoto)

Bibiana Piene / NTB

LO, NHO, Fellesforbundet, Styrke, Norsk Industri og Fornybar Norge går sammen om å kreve at Norge sier ja til EUs karbontoll.

– Vi ber om at regjeringen så raskt som mulig bekrefter at EUs karbongrensejusteringsmekanisme (CBAM) vil innføres i Norge, heter det i en felles pressemelding fra organisasjonene tirsdag.

– EUs klimasamarbeid viktig

Uten det samme regelverket kan det bli langt vanskeligere å få eksportert norske varer til kontinentet, mener organisasjonene.

De peker på at karbontollen CBAM skaper et forutsigbart rammeverk for grønn omstilling på like vilkår i hele Europa. I tillegg skal CBAM gradvis erstatte frikvotene innunder EUs system for handel med utslippskvoter (EU ETS), som Norge har vært en del av siden 2008.

– Dette systemet gir insentiver for utslippsreduksjoner for industrien. Det er svært viktig for rammevilkårene og forutsigbarheten for norsk næringsliv å være en del av EUs klimasamarbeid, slår organisasjonene fast.

Vedum positiv

I Norge har CBAM blitt merket som «ikke EØS-relevant», det vil si at regelen ikke automatisk blir en del av EØS-lovverket.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har tidligere uttalt til NTB at han er positiv til karbontollen, men et vedtak fra regjeringen om å innføre den har likevel latt vente på seg.

Warning
Annonse
Annonse