JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen:

LO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall: – Norge skjelver nå

LO frykter at høy ledighet vil bite seg fast, mens NHO mener det er hevet over tvil at koronakrisen vil gjøre Norge fattigere. Over 400.000 står nå i Nav-køen.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Jan-Erik Østlie

– Norge skjelver nå. Vanlige arbeidsfolk betaler den tøffeste prisen, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i en kommentar til de skyhøye ledighetstallene.

– Arbeidsledighet er som sement, og vi må for enhver pris hindre at den biter seg fast, sier han.

p

Fredag kom nye tall over arbeidsledige fra Nav, som viser at 412.000 personer, eller nærmere 15 prosent av arbeidsstokken, nå er helt eller delvis arbeidsløse. Folk som er blitt permittert på grunn av koronautbruddet, utgjør 90 prosent av nyregistreringene.

– Flere tiltak

– Frykten for å miste jobben sprer seg dessverre i takt med koronaviruset selv. LO har derfor hele tiden under denne krisen vært opptatt av å sikre arbeid og tryggheten til vanlige folk. Om ledigheten får stivne og feste seg, er den nesten umulig å bli kvitt, sier Gabrielsen.

Samtidig sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) at toppen trolig ennå ikke er nådd, og at flere må forberede seg på å stå uten arbeid framover.

– Vi skal tilbake til normalen, men det er bare å forberede seg på at ledighetstoppen neppe er nådd, sier Røe Isaksen.

Gabrielsen mener det er åpenbart at det vil være behov for flere, kraftfulle tiltak og en enda mer aktiv industri- og næringspolitikk fremover.

– Det er helt avgjørende at vi fortsetter å sette inn massive og målrettede tiltak for å hjelpe norske arbeidstakere og bedrifter, sier han.

– Sjokkerende

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum mener de nye ledighetstallene er sjokkerende og at det er hevet over enhver tvil at koronakrisen vil gjøre Norge fattigere.

– Vi har falt dypere og raskere enn noen gang tidligere i etterkrigstid. Samtidig blir det vanskeligere og vanskeligere å opprettholde normal aktivitet, hvis også landene rundt oss går i dvale. Vi har et stort oljefond og gode velferdsordninger, men det er hevet over enhver tvil at denne krisen vil gjøre nasjonen fattigere, sier Dørum til Børsen.

p

– Jo lenger dette varer, jo flere bedrifter vil bukke under, og jo flere permitteringer vil bli omgjort til oppsigelser. Dersom mange nok skvises bort fra arbeidslivet, risikerer man at nasjonalformuen forvitrer. Det innebærer lavere forbruk, og mindre velferd i framtida, sier NHO-økonomen.

412.000

Tallene fra Nav fredag viser at 301.000 personer registrert som helt ledige ved utgangen av mars. Det utgjør 10,7 prosent av arbeidsstyrken. Bruttoledigheten, det vil si summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, var på drøyt 314.000 personer. I tillegg er over 97.000 registrert som delvis ledige, noe som gir en totalsum på 412.000 personer, eller 14,7 prosent av arbeidsstyrken.

Ledigheten er høyest i Oslo, der 13,8 prosent av arbeidsstyrken er helt uten arbeid, og lavest i Nordland med 8,5 prosent.

Warning
Annonse
Annonse