JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO setter grådighet foran klima, mener Extinction Rebellion

Extinction Rebellion (EX) aksjonerte utenfor LOs hovedkontor tirsdag. Nå varsler de nye aksjoner.
Oljebad og bannere under Extinction Rebellion-aksjonen utenfor LOs kontorer.

Oljebad og bannere under Extinction Rebellion-aksjonen utenfor LOs kontorer.

Håvard Sæbø

helge@lomedia.no

haavard.saebo@lomedia.no

– Vi opplever at LO setter grådigheten først. Oljebransjen er ekstremt profitabel. Med høye lønninger. Det driver dette. Vi kan få til fornybar energi, men fordi oljen er så lønnsom, fortsetter vi med det. Vi setter profitt og høye økninger foran liv, helse og avlinger, legger han til, sa Fredrik Glad-Gjernes i Extinction Rebellion til FriFagbevegelse.

Organisasjonen har et litt frynsete rykte, blant annet etter flere aksjoner hvor aksjonister har limt seg fast, eller blokkert innganger.

Denne gang ble ingen LO-ansatte nektet adgang til kontorbygget. De måtte bare gå forbi et oljebad og et menneske som «strevde» i fatet.

Talsperson for aksjonen, Fredrik Glad-Gjernes, var godt fornøyd med den fredelige demonstrasjonen, som samlet rundt 30 medlemmer av Extinction Rebellion.

– Dette var vellykket. Vi fikk vist oss fram med kravet vårt: «La olje ligge, la menneskene leve». Og vi fikk fram budskapet om sakseierskap.

LOs andre nestleder, Steinar Krogsatad (i midten) og LOs informasjonssjef, Trond Gram på aksjonen til Extinction Rebellion . Sittende på huk i bakgrunnen, talsperson Fredrik Glad-Gjernes.

LOs andre nestleder, Steinar Krogsatad (i midten) og LOs informasjonssjef, Trond Gram på aksjonen til Extinction Rebellion . Sittende på huk i bakgrunnen, talsperson Fredrik Glad-Gjernes.

Håvard Sæbø

Fikk budskapet fram

Aksjonen var både myntet på LO og KonKraft, et samarbeidsforum bestående av Norsk olje og gass, Norsk Industri, Norges Rederiforbund og LO med forbundene Fellesforbundet og Industri Energi & Forbundet for Ledelse og Teknikk.

Alle skal få besøk av Extinction Rebellion etter hvert, opplyser organisasjonen.

Aktivistene spilte gitar, sang og holdt en appell foran LOs andre nestleder, Steinar Krogstad. De demonstrerte nærmest på LO-vis.

Men enige ble de ikke.

– De (EX) mener det viktigste klimatiltaket er å stoppe oljeletingen. Der er vi uenige. Vi kommer til å ha flere tiår med olje og gass foran oss. Spesielt gass er viktig i energiflyten. Det er også viktig i overgangen til det grønne skiftet, sa Steinar Krogstad, nestleder i LO.

Oljebad var en del av darmturgien på aksjonen.

Oljebad var en del av darmturgien på aksjonen.

Håvard Sæbø

Det grønne skiftet

Det som bekymrer LO-nestlederen, er at politikken til EX kan få en situasjon med energimangel. At det grønne skiftet ikke har kommet langt nok, samtidig som vi får begrenset tilgang på olje og gass.

– Derfor trenger vi fortsatt oljefelt som kan utnyttes. EX og andre argumenterer med at oljeleting betyr fortsatt høy oljeaktivitet, og at det vil svekke farten på det grønne skiftet. Der er vi også uenige. Det grønne skiftet vil gå uavhengig av dette, legger han til.

Flere aksjoner

Bakgrunnen for aksjonen er at Extinction Rebellion ønsker at LO melder seg ut av KonKraft.

– Det er en saftig lobbyallianse. Det er veldig uheldig at de fortsetter med sitt arbeid når klimakrisen er så akutt, sa Glad-Gjernes dagen før aksjonen.

EX planlegger flere aksjoner mot andre medlemmer av KonKraft.

KonKraft er satt sammen av Norsk Olje og gass, Norsk Industri, Norges Rederiforbund og LO med LO-forbundene Fellesforbundet og Industri Energi.

Warning
Annonse
Annonse