JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flyselskapene:

LO sjokkert: Regjeringen foreslår ingen kompensasjonsordning for luftfarten

Regjeringens krisepakke for luftfarten inneholder ikke en forventet kompensasjonsordning som kan dekke tapene til flyselskapene.
Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen.

Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen.

Ida Bing

helge@lomedia.no

Luftfarten rammes hardt av korona-innstrammingene.

Første nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik og forbundsleder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen, mener det er svært alvorlig at regjeringen nå viser at de ikke vil sette inn helt nødvendige kompensasjonsordninger.

– Vi må nok en gang sette vår lit til at Stortinget retter opp i forslaget fra regjeringen, og gjør det som er nødvendig for at en hardt rammet norsk luftfart kommer seg gjennom krisen, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Både hun og Carlsen er provosert over at regjeringens forslag til krisepakke for luftfart ikke inneholder en kompensasjonsordning som dekker tapene til flyselskapene.

Samlet bransje

De synes begge det er helt utrolig at regjeringen ikke kommer med det som en samlet bransje har bedt om.

Regjeringen kommer med noen nye penger, og det har tidligere blitt bevilget penger til luftfarten:

• Regjeringen foreslår nå et lån på 1,5 milliarder kroner til luftfarten.

• Avinor har tidligere fått støtte på 2,75 milliarder kroner i støtte for første halvår 2021.

• Stortinget har satt av drøye 2 milliarder kroner til kjøp av flyruter i Norge i 2021.

Nå står striden om en ny kompensasjonsordning for luftfarten.

Stortinget har bedt regjeringa finne ekstra penger til denne nye kompensasjonsordningen. Men det vil ikke regjeringen, som foreslår at det eventuelt kan flyttes penger fra potten for kjøp av ruter innenlands til en ny kompensasjonsordning.

LO og Flygerforbundet er provosert over at regjeringen ikke finner penger til en ny kompensasjonsordning.

– I snart ett år har vi hatt tett dialog med regjering og storting om en kompensasjonsordning for flyselskapene. Regjeringen har ikke lyttet til dette sier Yngve Carlsen til FriFagbevegelse.

Bransjen har presentert et forsiktig estimat på fire milliarder kroner. Ikke en krone av det er med i krisepakken.

Stortinget

Carlsen mener regjeringen heller ikke har reagert på Stortingets marsjordre.

– Opposisjonen må gang på gang oppdra regjeringen. Regjeringen har også fått helt tydelige råd fra bransjen og arbeidslivets parter i nesten ett helt år, men det går tydeligvis ikke inn. Bare i flyselskapene er nesten halvparten arbeidsledige, og de som er igjen er permittert. Jeg vil gå så langt som å si at regjeringa med dette ikke helt forstår den enorme krisen luftfart står i, sier Carlsen videre.

26 milliarder minus

Den enorme krisen som har rammet luftfarten har gitt de tre norske flyselskapene en omsetningssvikt på svimlende 26 milliarder bare i 2020.

Derfor er første nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik, svært overrasket over at det fortsatt ikke kommer kraftfulle tiltak og kompensasjonsordninger.

– Mennesker som jobber i og i tilknytning til luftfart har ikke sett arbeidsplassene sine på snart ett år. Jeg har møtt mange av dem som har mistet levebrødet sitt og som er permitterte. Det er vondt å se på fortvilelsen og usikkerheten som titusenvis lever med i dag, sier Peggy Hessen Følsvik, som også er leder for LO Luftfart.

– Det hastet i fjor, og det haster ikke mindre nå. Det handler om fremtiden for norsk luftfart. Det må regjeringen innse. Luftfarten binder Norge sammen. Nå frykter vi at denne samfunnskritiske infrastrukturen kan havarere og det som dukker opp fra asken igjen vil ligge åpent for gribbene, sier Peggy Hessen Følsvik.

Warning
Annonse
Annonse