JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO vil øke statusen til yrkesfagene

Oppklarer misforståelse. Det er fagskoleutdanningene Gerd Kristiansen omtaler og vil styrke, og ikke fagopplæringen på videregående skole.
LO-lederen heve kvaliteten og statusen til praktiske fag. Bildet er hentet fra Yrkes-NM på Lillestrøm i 2012 (arkivfoto)

LO-lederen heve kvaliteten og statusen til praktiske fag. Bildet er hentet fra Yrkes-NM på Lillestrøm i 2012 (arkivfoto)

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

LO-leder Gerd Kristiansen vil ha nye, statlige «faghøyskoler» for å løfte yrkesfagene.

– Om fagskolene styrkes til en «høyere» yrkesfaglig utdanning, kan det føre til at elevene velger yrkesfag, mener hun.

LO-lederens mål er å heve kvaliteten og statusen til de praktiske fagene.

– Om fagskolene styrkes til en «høyere» yrkesfaglig utdanning, kan det føre til at elevene velger yrkesfag, når de ser at de har karrieremuligheter, sier Kristiansen til Klassekampen.

Hun sier hun ønsker en modell som ligner Tysklands, hvor yrkesfag har en høyere status.

Søkertallene til yrkesfag på videregående faller, og frafallet er stort, men ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er det behov for 100.000 nye fagarbeidere innen 2030.

– Det er alltid billigere å kjøre skolestueundervisning enn praktisk undervisning. Men dersom ikke Norge velger å satse på dette, vil vi aldri klare å opprettholde den kvaliteten og produktiviteten vi har i norsk arbeidsliv i dag. (©NTB)

Warning
Annonse
Annonse