JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-ledelsen måtte ned i bomberom i Ukraina: – Ikke hyggelig

En LO-delegasjon måtte i bomberom to ganger natt til onsdag under et russisk luftangrep.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik (rød jakke) måtte søke tilflukt i bomberom i Ukraina. Til venstre Fagforbundets leder Mette Nord.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik (rød jakke) måtte søke tilflukt i bomberom i Ukraina. Til venstre Fagforbundets leder Mette Nord.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

leif.kirknes@lomedia.no

Lviv i Ukraina: LO-leder Peggy Hessen Følsvik har ledet en hemmelig reise til Ukraina denne uka. Natt til onsdag ble hun og resten av delegasjonen vekket av flyalarmen. Det var russiske angrep rettet mot hovedstaden Kyiv og byen Lviv.

Det ble avfyrt seks missiler med kurs for Lviv, der LO-delegasjonen oppholdt seg, ifølge en ukrainsk etterretningsoffiser FriFagbevegelse snakket med.

Alle missilene ble skutt ned av ukrainsk luftvern.

– Det var selvsagt ikke hyggelig å bli vekket midt på natten og måtte forlate rommet og søke tilflukt, forteller LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Ifølge et av landets største strømselskap er flere strømkraftverk skadet under angrepene natt til onsdag.

Delegasjon fra LO

Både LO-leder Peggy Hessen Følsvik, Fellesforbundet-leder Jørn Eggum, Fagforbundet-leder Mette Nord og NNN-leder Anne Berit Aker Hansen har tilbrakt to dager i den ukrainske byen Lviv sammen med organisasjonen Fritt Ukraina.

Oppholdet har av sikkerhetsmessige årsaker vært holdt topp hemmelig. Svært få har vært orientert om besøket.

Måtte i bomberom

Det var klokka 03.53 natt til onsdag at hele delagasjonen ble vekket. I tillegg til LO-toppene består delegasjonen av representanter fra Fritt Ukraina, stortingsrepresentant Trine Lise Sundnes (Ap) og flere ansatte i LO. I tillegg deltar tre journalister fra VG og LO Media.

Opplysninger på forhånd tilsa at det kunne komme et slikt varsel om flyalarm, fordi Ukraina feirer frigjøringsdagen etter andre verdenskrig onsdag.

Meldingen på natten tilsa at det var en bombe med rekkevidde helt til Lviv som kunne være en trussel. Alle på hotellet ble vekket, og de fleste oppholdt seg i resepsjonen med kort veg til bomberommet. To timer senere gikk alle ned i bomberommet.

Ytterligere 50 minutter senere kom meldingen om nedslag av en bombe i Kyiv, et godt stykke unna. Alle kunne gå på rommene sine igjen. 06.30 gikk flyalarmen igjen. Da var det rett ned i bomberommet, men kort tid etter var faren over igjen.

– Vi var aldri i fare

LO-leder Peggy Hessen forteller at hun ikke følte seg utrygg. Hun tenkte mer på befolkningen i Ukraina som må leve med dette nesten daglig.

– Sikkerhetssystemet til delegasjonen var veldig godt, og vi var aldri i fare. Det var veldig spesielt å oppleve i praksis, og jeg skjønner godt at det kalles russisk terror. Mye av hensikten er å skape frykt blant befolkningen, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Flere angrep

Ifølge meldinger på det sosiale mediet Telegram har det vært angrep mot flere regioner i Ukraina natt til onsdag.

Torbjørn Giæver Eriksen er styremedlem i Fritt Ukraina og talsperson for denne reisen. Han sier at flyalarmen og angrepet mot Lviv er en påminnelse om Russlands aggressive krig mot sivile mål i Ukraina.

– Selv om Lviv er en relativt trygg by, kom krigen enda nærmere inn på hver enkelt av oss med dette angrepet natt til onsdag, sier Giæver Eriksen til FriFagbevegelse.

Delegasjonen har krysset grensen fra Ukraina og er tilbake i Polen på vei til Norge onsdag ettermiddag.

Warning
Annonse
Annonse