JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

1. mai

LO-lederen med klar tale: – Norge må gjøre mer. Vi krever et fritt Palestina

Årets 1. mai i hovedstaden er preget av krig i både Gaza og Ukraina. Nesten 10.000 møtte opp på Youngstorget.
Peggy Hessen Følsvik var hovedtaler for andre gang under onsdagens 1. mai markering på Youngstorget.

Peggy Hessen Følsvik var hovedtaler for andre gang under onsdagens 1. mai markering på Youngstorget.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Det var trangt om plassene på Youngstorget årets 1. mai. Det var det man fint kan kalle «fullsatt».

Det var heller ikke tilfeldig at LO-leder Peggy Hessen Følsvik besøkte en ukrainsk gruppe med ukrainske flagg på vei til talerstolen.

– Det var fint å kunne løfte det internasjonale aspektet først i talen min i dag. Det er ikke ofte vi gjør det. Men slik situasjonen er nå synes jeg det var riktig, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Det betyr ikke at alt er problemfritt her hjemme.

– Mange sliter i landet vårt også om dagen. Det skal vi ikke glemme. Men jeg mener det går an å ha flere tanker i hodet samtidig. Og akkurat i dag var det viktig å nevne Gaza og Ukraina først, legger hun til.

Norsk Folkehjelp: – Verden har blitt et farligere sted

LO-leder Peggy Hessen Følsvik besøkte ukrainere på Youngstorget før hun holdt sin tale for dagen.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik besøkte ukrainere på Youngstorget før hun holdt sin tale for dagen.

Jan-Erik Østlie

Mørke skyer

Både talene, appellene og parolene var preget av de mørke internasjonale skyene som ligger over oss denne 1. mai.

Det er heller ikke så rart, det er jo tross alt arbeiderbevegelsen sin internasjonale kampdag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik malte et mørkt bilde i sin tale, over en verden hvor de som vil demokrati og frihet til livs er på frammarsj, representert ved Donald Trump i USA, Benjamin Netanyahu i Israel og Vladimir Putin i Russland.

– Russland sin krig mot Ukraina er en krig mot demokratiet. En krig mot frihet, folkestyre og selvbestemmelse. En krig mot arbeiderbevegelsen sine verdier. Vi kan ikke la dem vinne. Vi står sammen om solidariteten med Ukraina, sa Peggy Hessen Følsvik i sin tale.

Når Israel i tillegg har bombet Gaza i mer enn sju lange måneder, kom LO-lederen med et klart krav til regjeringen: Palestina må anerkjennes som egen stat.

Jan-Erik Østlie

– Vet hva vi mener

På spørsmål om hun vil presse regjeringen til nettopp å anerkjenne Palestina som egen stat, svarer hun:

– Regjeringen er veldig klar over hva LO mener i dette spørsmålet. Og så er jeg veldig stolt over at vi har en regjering som er så tydelige i måten de håndterer Palestina-spørsmålet på.

– Vi er ikke enige om alt. Men at de er så tydelige som de er nå, er veldig viktig. Og veldig bra, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Hun er klar på at folkemordet må stanses.

– Okkupasjonen må ta slutt. Folkeretten må respekteres. Norge må gjøre mer. Vi krever et fritt Palestina, sa LO-lederen til jubel i folkehavet.

Stort engasjement: Se bilder fra markeringen

For andre gang

Peggy Hessen Følsvik holdt hovedtalen på 1. mai i Oslo for andre gang. I årene hvor det ikke er valg, er det LO-lederens tur.

Følsvik ble leder av LO i mars 2021, etter at daværende LO-leder, Hans-Christian Gabrielsen, døde brått.

Landsorganisasjonen har nådd en milepæl med over en million medlemmer i hennes tid som leder, g når snart en annen milepæl. LO fyller nemlig 125 år i år.

Å ha mer enn en million mennesker i ryggen har en stor verdi, mener LO-lederen.

– Vi bruker vår styrke til å løfte hele laget.

– Matvareprisene stiger for vanlige mennesker. Boligprisene i Oslo har blitt umulige for mange. Rentene gjør at vanlige arbeidstakere sliter med å få endene til å møtes. Vårt svar er trygg økonomisk styring. Det får vi med en Arbeiderparti-ledet regjering, sa hun i talen.

Hun viste også til at Fellesforbundet har gått i front, og forhandlet fram en ramme på 5,2 prosent, som er godt over forventet prisøkning.

– Nå kommer de andre forbundene etter. De skal ha den samme rammen og den samme reallønnsveksten. Slik forhandler vi lønn i Norge. Samordnet og solidarisk. Ikke en og enhver for seg, sa hun.

En million gir makt

Over en million mennesker gir også makt.

– Vårt svar er å gi lønnsløft til hele laget, uavhengig av din egen forhandlingsmakt. Uavhengig av hvor ettertraktet du er. Økt kjøpekraft for alle grupper. Og mest til de som har minst fra før. Det er vår oppskrift, sa Peggy Hessen Følsvik.

– Norsk arbeiderbevegelse er tuftet på ideen om solidaritet. Små forskjeller. Like rettigheter. Muligheter for alle. Det skaper et samfunn med tillit og trygghet, var budskapet hennes.

– Økende økonomiske forskjeller river i filler alt vi har kjært med det norske samfunnet. Vi skal ta kampen mot økende økonomiske forskjeller og for et samfunn med like muligheter for alle. Vi har en regjering som står sammen med oss om dette, proklamerte LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Warning
Annonse
Annonse