JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hemmelige kundelister

LO-lederen om bråket rundt Støres nye rådgiver: – Åpenhet og tillit går hånd i hånd

Jonas Gahr Støres nærmeste rådgiver holder kundelistene sine skjult. Det skaper reaksjoner på toppen i LO.
Åpenhet og tillit går hånd i hånd, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik om bråket rundt kundelisten for Jonas Gahr Støres statssekretær.

Åpenhet og tillit går hånd i hånd, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik om bråket rundt kundelisten for Jonas Gahr Støres statssekretær.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Kristoffer Thoner (35) ble utnevnt som ny statssekretær for Jonas Gahr Støre for en uke siden. Han erstattet Tale Jordbakke som såkalt spinndoktor, eller pressekontakt, på Statsministerens kontor (SMK).

Han kommer fra stillingen som juniorpartner i det store amerikanske konsulentselskapet McKinsey.

Utfordringen til Statsministerens kontor er at Thoner er ilagt taushetsplikt om hvilke klienter han har jobbet med hos McKinsey. Det har skapt reaksjoner internt i Arbeiderpartiet, i LO og i det politiske miljøet.

Slik reagerer LO

LO-leder Peggy Hessen Følsvik har nå for første gang kommentert utnevnelsen offentlig.

– For meg er dette veldig enkelt. Åpenhet og tillit går hånd i hånd, sier hun til FriFagbevegelse.

– Jeg har tillit til at Statsministerens kontor gjør det som er nødvendig for å verne om akkurat det, legger hun til.

Hun får støtte fra forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

– Dette handler om liv og lære og ikke minst integriteten vår, sier han til FriFagbevegelse.

Venter på tillatelser

McKinsey har nå sagt at de åpner for at Thoner kan være åpen om kundene han har hatt, men først må kundene gi sitt samtykke for det overfor McKinsey.

– Det er noe både jeg og SMK har ønsket siden før utnevnelsen, men McKinsey sa nei til dette i mine forespørsler før utnevnelsen. Nå håper jeg at arbeidet med å innhente disse tillatelsene går raskt, sier Kristoffer Thoner til FriFagbevegelse. 

Telenor og Amedia har imidlertid vært åpne på at de har vært en av de norske kundene. Men det er også utenlandske selskap på lista.

Professor i rettsvitenskap, Jan Fridthjof Bernt, mener at Støre skulle krevd kundelisten utlevert fra McKinsey for at Thoner skulle få jobben som statssekretær, skriver Aftenposten.

Onsdag meldte Statsministerens kontor at de ønsker at McKinsey skal frita Thoner fra taushetsplikten.

Foreslo lovforslag

Ap-veteran Mar­tin Kol­berg (Ap) var leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget i 2018.

Da foreslo han en ny lov som skulle for­hind­re hemmelig­hold om tid­li­ge­re kun­der i PR-bran­sjen.

Ver­ken stats­mi­nis­te­ren eller Stor­tin­get fikk vite hvem tid­li­ge­re First House-topp Sylvi List­haug job­bet for fram til hun slut­tet i job­ben som se­nior­råd­gi­ver i PR-sel­ska­pet.

Kolberg mente tiden var moden for å vur­de­re en ny lov som sier at kon­troll­ko­mi­te­en får ut­le­vert kun­de­lis­te­ne til folk i re­gje­rings­ap­pa­ra­tet med bak­grunn fra PR-bran­sjen ved ut­nev­nel­se.

Nek­ter den ak­tu­el­le kan­di­da­ten eller PR-fir­ma­et å gå med på det, måtte kontroll- og konstitusjonskomiteen vurdere om ved­kom­men­de kan ut­nev­nes, ifølge Kol­berg.

Regjeringen Solberg hindret dette forslaget fra å få flertall i Stortinget.

Som statssekretær regnes også Kristoffer Thoner som en del av regjeringsapparatet, selv om han ikke er statsråd.

Warning
Annonse
Annonse