JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen:

LO-lederen vil utvide permitteringsperioden til 52 uker

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen frykter at ledigheten blir høy i den nærmeste framtida.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Det kom fram etter at regjeringen og statsminister Erna Solberg mandag hadde et ekstraordinært møte i det såkalte kontaktutvalget. Her møter representanter fra regjeringen partene i arbeidslivet.

Her kom det blant annet fram at statsministeren samler ti eksperter i ti bransjer for veien videre når koronakrisen avtar.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sa på pressekonferansen etter kontaktmøtet at det ikke er sikkert at alle de som er permitterte kommer tilbake på jobb.

– Arbeidsplasser kan bli borte. Hovedfokuset nå må være å skape nye jobbe og sikre at ledigheten ikke blir vedvarende høy, sa Hans-Christian Gabrielsen.

– Det er spesielt tre sektorer vi er opptatt av, sier han.

– Tjenestenæringen må sikres inntekter på en god måte gjennom klassisk motkonjunkturpolitikk. Kommunene må være tydelige på å fortsette sine innkjøp og være en aktør, er det ene punktet.

– Permitteringslengden må utvides til 52 uker. I dag kan bedrifter permittere ansatte i 26 uker, men på grunn av koronakrisen har alle som har nådd taket, fått forlenget perioden ut juni. Nå vil LO-sjefen gjøre permitteringsperioden enda lenger.

– Det er enkelte som var permitterte før nedstegningen, som ikke vil ha noen mulighet til å returnere til arbeidsplassen sin nå. For å skape trygghet for ansatte og for å holde kompetansen intakt, er det derfor viktig å komme med et tydelig signal nå om at permitteringsperioden vil bli utvidet, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

Så mener han det må brukes statlige virkemidler for eksportindustrien. For det tredje må det komme på bordet penger til olje- og gassnæringen som rammes dobbelt. Det er helt avgjørende for norsk industri og. Næringen er motoren i det grønne skiftet. Det er mange gryteklare prosjekter som kan rulle og gå, mener LO-lederen.

Gabrielsen er klar på at fagbevegelsen ønsker seg raskest mulig tilbake til normalen, men LO-lederen er også tydelig på at det er ingen grunn til å stille spørsmål ved de smittevernfaglige rådene.

– Vi må unngå at vi må rulle tilbake og utsette økonomien og arbeidsplasser for mer nedstengning, sier han.

NHO-direktør Ole Erik Almlid slo også fast på pressekonferansen at verdensmesterskapet i omstilling og det grønne skiftet ikke er avlyst.

– Det er viktigere enn noen gang, understreket NHO-direktøren.

Warning
Annonse
Annonse