JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-medlemmene flokker seg om Sverigedemokratene

Sverigedemokratene er blitt nest største part blant LOs medlemmer.
En undersøkelse viser at det høyrepopulistiske partiet Sverigedemokratene får økt oppslutning blant svenske LO-medlemmer.

En undersøkelse viser at det høyrepopulistiske partiet Sverigedemokratene får økt oppslutning blant svenske LO-medlemmer.

Nina Sandås

frode@lomedia.no

Tillitsvalgte i svensk LO bruker mye tid på å reise rundt og fortelle medlemmene at de ikke skal stemme på Sverigedemokratene. Men det hjelper lite.

Det høyrepopulistiske partiet Sverigedemokratene har den seinere tida blitt veldig populær blant LOs medlemmer.

Ifølge en måling utført for Sveriges Television sier 16 prosent av LOs medlemmer at de ville stemt på Sverigedemokratene. I befolkningen som helhet er oppslutningen om Sverigedemokratene ni prosent.

LO-nestleder urolig

Ingela Edlund, andre nestleder i svensk LO er ikke glad for de nye tallene.

– Det er klart jeg kjenner meg urolig, men jeg kjenner meg først og fremst urolig for at mange LO-medlemmer savner framtidsvisjoner. Det trengs virkelig kraftfulle tiltak for å få ned arbeidsløsheten og skape full sysselsetting. Det tror jeg er den beste løsningen på dette, sier Edlund til SVT.

Åpenlys rasisme

I midten av november offentliggjorde avisa Expressen en film der det avsløres at ledende Sverigedemokrater uttrykker seg rasistisk og seksistisk, og i tillegg bevæpnet de seg med jernrør.

Dette ble av svenske medier kalt en skandale, og to medlemmer av Riksdagen måtte forlate sine verv.

I befolkningen ble det ikke tatt like ille opp. Oppslutningen om Sverigedemokratene økte etter Ekspressens avsløringer av den åpenlyse rasismen blant enkelte sverigedemokrater.

Sossarna størst

I meningsmålingen er Sosialdemokratene absolutt størst blant LOs medlemmer med 54 prosent oppslutning. Sverigedeomkratene har 16 prosent, og Moderaterna – som tilsvarer norske Høyre – har 12 prosent.

I befolkningen som helhet har Sosialdemokratene 35 prosent og Moderaterna 25 prosent oppslutning.

Frp og Sverigedemokratene

Norske forskere kaller både Sverigedemokratene og Fremskrittspartiet for høyrepopulistiske, men Frp liker ikke selv denne merkelappen.

De to partiene har litt ulike historier, men store deler av politikken er så lik at mange statsvitere og valgforskere setter dem i samme kategori.

Ved det norske stortingsvalget i høst fikk Fremskrittspartiet 17 prosent oppslutning blant LOs medlemmer og ble dermed nest største parti.

Arbeiderpartiet gikk tilbake, men ble størst med 46 prosent av LO-medlemmene. Høyre fikk 15 prosent, mens SV og Sp begge fikk seks prosent.

Annonse

Flere saker

Annonse