JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen:

LO-medlemmene må få si sitt om ny AFP, krever Steffen Høiland i Fellesforbundet

Steffen Høiland vil at LO lager et utkast til hva LO vil ha som ny avtalefestet pensjon, som medlemmene kan stemme over i uravstemning før lønnsoppgjøret.
DEMOKRATI: – LO må lage et utkast til hvordan de mener ny AFP skal se ut og finansieres. Deretter kan det legges fram for medlemmene til uravstemning før lønnsoppgjøret, sier Steffen Høiland i Fellesforbundet, det største forbundet i privat sektor.

DEMOKRATI: – LO må lage et utkast til hvordan de mener ny AFP skal se ut og finansieres. Deretter kan det legges fram for medlemmene til uravstemning før lønnsoppgjøret, sier Steffen Høiland i Fellesforbundet, det største forbundet i privat sektor.

Leif Martin Kirknes

yngvil@lomedia.no

– Jo tydeligere de uheldige sidene ved pensjonsreformen blir, jo viktigere blir en god AFP, sier Steffen Høiland, som leder Fellesforbundets avdeling 57.

Men «god» mener Høiland at ordningen med avtalefestet pensjon i framtida må tilsvare dagens AFP.

Han vil ha med seg LO-kongressen på at LO-medlemmene må få sagt sitt i tide om AFP.

«Når partene er blitt enige om rammene til en ny AFP-ordning, skal medlemmene ta stilling til ny AFP gjennom en uravstemning, før den bringes inn i et lønnsoppgjør», foreslår Høiland.

Ny AFP på trappene

Dagens AFP-ordning er super for de fleste som får den, men den har flere «hull» som gjør at en del faller ut av ordningen. Arbeidstakerorganisasjonen LO og arbeidsgiverorganisasjonen NHO skal forhandle fram en ny AFP, de kaller den «reformert AFP».

Det er uklart når de skal forhandle. LO vil at det skal skje i neste tariffoppgjør, i 2024, fordi de har mest håp om å få mest støtte til AFP fra den Ap-ledede regjeringa.

LO sa ja til uravstemning

LO har tidligere vedtatt at medlemmene skal få ta stilling til innholdet i partenes utredning om AFP i en uravstemning før lønnsoppgjøret.

Den 228 sider lange AFP-utredningen fra NHO og LO ble først ferdig i mai 2021. De er enige om rammene, men det er helt i det blå hvem som skal betale.

Steffen Høiland mener ikke det er denne lange utredningen som medlemmene skal stemme over i en uravstemning.

Han mener LO først må lage et utkast til hvordan de mener ny AFP skal se ut og finansieres.

– Da må de få noen signaler fra regjeringa først om finansieringen av AFP, sier Høiland til FriFagbevegelse.

Deretter kan LOs utkast til AFP legges fram for medlemmene i LO-forbundene i privat sektor for uravstemning.

AFP-saken kan føre til streik

Steffen Høiland understreker at det er helt vesentlig å få dette med, når LO-kongressen først skal bestemme et eget pensjonspolitisk vedtak. 

– Medlemmene må få si sitt, før vi eventuelt går i krigen for en ny APF, og kanskje må ta ut mange, mange medlemmer i streik. Derfor skal medlemmene vite før lønnsoppgjøret, hva de skal gå til kamp for, fastslår Høiland.

Hvem som skal betale, er det største problemet med ny AFP. Staten dekker en tredel av kostnadene for den nåværende AFP-ordningen.

– Staten er kanskje den viktigste parten, mener Høiland. Han viser til regjeringsplattformen til Støre-regjeringa som sier at AFP er et viktig tillegg til pensjonen fra Folketrygden.

Bakgrunn: «AFP – merk dere denne forkortelsen», sa LO-leder Haraldseth i 1988. Her er historien om tidligpensjonen

Annonse
Annonse