JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Avdelingsleder for LO-advokatene, Atle Sønsteli Johansen, poengterer at LO ikke har noe ideologisk forhold til domstolstrukturen. (Arkivfoto)

Avdelingsleder for LO-advokatene, Atle Sønsteli Johansen, poengterer at LO ikke har noe ideologisk forhold til domstolstrukturen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

LO-nei til «ny» domstolsreform

LO ber justisdepartementet vurdere om tidligere domstolsstruktur bør gjennomføres ved ti tingretter og en jordskifterett, men vil ikke ha full reversering av domstolsreformen.05.04.2022
14:07
05.04.2022 14:07

helge@lomedia.no

Sekretariatet i LO behandlet forslaget til høringsuttalelse om domstolsreformen mandag.

LO advarer mot en full reversering av domstolsreformen, fordi mange domstoler har opplevd bedre fleksibilitet og ressursutnyttelse.

Men det bør vurderes å gjeninnføre tidligere domstolstruktur ved ti tingretter og en jordskifterett, mener LO.

Vil lovfeste domstedene

I deler av landet, med korte og enkle reiseveier, vil saksfordelingen for alle parter være enklere, og for de fleste av disse rettskretsene ser ikke LO behov for å gjeninnføre tidligere struktur.

I rettskretser med lengre og tyngre reiseveier, derimot, kommer nærhetsprinsippet oftere i konflikt med øvrige hensyn, og for en del av disse rettskretsene kan det vurderes om det er hensiktsmessig å gjeninnføre tidligere struktur.

LO bringer også inn et annet punkt: Som en sikkerhet mot nedlegging av mindre rettssteder, for eksempel grunnet innsparinger, går LO inn for at nåværende domstolstruktur, inkludert alle rettsstedene og jordskifterettene, tas inn i domstolloven. Endringer av denne strukturen må dermed avgjøres av Stortinget gjennom lovendringer, hvilket vil sikre en grundig behandling, demokratisk medvirkning og kontroll.

Flytte 10 tingretter tilbake

Dagens domstolstruktur med store kollegiale enheter ble fastlagt ved sammenslåing av tingretter og jordskifteretter gjennom Solberg-regjeringens reform våren 2021.

Justis- og beredskapsdepartementet har foreslått å gjeninnføre domstolstrukturen fra før domstolsreformen 2021. Da var det 60 alminnelige domstoler (tingretter) i første instans, samt 34 jordskifteretter. I dagens struktur er det 23 rettskretser (tingretter) og 65 rettssteder, i tillegg til fire ubemannede rettssteder. Oslo tingrett har ett rettssted. De øvrige tingrettene har fra to til fire rettssteder.

Avdelingsleder for LO-advokatene, Atle Sønsteli Johansen, poengterer overfor FriFagbevegelse at LO ikke har noe ideologisk forhold til domstolstrukturen.

– Vi har gjort en vurdering ut fra erfaringene etter gjennomføringen av Solberg-regjeringens reform. Vi ser ikke noe behov for en total reversering, men foreslår en videreutvikling basert på totalen, sier Atle Sønsteli Johansen til FriFagbevegelse.

Han mener samtidig det er viktig å sikre en demokratisk debatt rundt domstolstrukturen.

– Gjennom at det lovfestes vil vi få en mye bredere beslutningsprosess ved endringer. Da vil hele Stortinget bli involvert, alle interesseorganisasjoner likeså, og andre som vil ytre seg anledning til å gjøre det. Da sikrer vi en mer demokratisk prosess, mener Atle Sønsteli Johansen.

Beholde rettsstedene

De ti rettsstedene som skal tilbakeføres, har lengre reisevei mellom domstolene. LO følger dermed opp NTLs og FOs konkrete innspill til forbedret ressursutnyttelse, bedret samarbeid og en styrking av sårbare domstoler, samt på behandling av barnesakene, den samiske dimensjonen ved domstolene, og med hensyn til jordskifterettene.

På grunnlag av lokale tilbakemeldinger, vil LO be departementet spesielt vurdere om det bør gjeninnføres tidligere domstolstruktur i følgende 10 tingretter og 1 jordskifterett: Ringerike tingrett, Buskerud tingrett, Telemark tingrett, Hordaland tingrett, Møre og Romsdal tingrett, Helgeland tingrett, Midtre Hålogaland tingrett, Nord-Troms og Senja tingrett, Salten og Lofoten tingrett, Indre og Østre Finnmark tingrett, samt Sogn og Fjordane jordskifterett.

I sin tid gikk LO mot forslaget fra Domstolkommisjonens flertall om å redusere antall rettskretser fra 60 til 22 med 30 rettssteder.

LO anså det alternative forslaget fra Domstolkommisjonens mindretall om å redusere antall rettskretser til 22, men beholde dagens 60 rettssteder, som bedre enn forslaget fra kommisjonens flertall. Det var også dette alternative forslaget som ble vedtatt og gjennomført.

Ulike LO-syn

Det er blant LO sine medlemmer ulike syn med hensyn til behovet for å reversere domstolsstrukturen. Særlig synes reisevei å være et vesentlig moment som vektlegges av de lokale tillitsvalgte ved domstolene.

NTL, som organiserer medlemmer innenfor domstolsapparatet, anser at strukturen i domstolene er viktig og at dette er krevende spørsmål.

– Samtidig er det ikke grunn til å tro at den strukturen man velger vil løse alle utfordringene i domstolene eller at strukturen i seg selv vil være ødeleggende for alt man ønsker å oppnå. Det er mange elementer som må på plass og spille sammen for å få et godt resultat, mener NTL-leder Kjersti Barsok.

– Vi og våre medlemmer er opptatt av at en beslutning i størst mulig grad må bygge på hvilken struktur som gir de beste forutsetningen for å løse domstolens oppgaver for samfunnet. Og for oss i NTL er det viktig at rettssikkerheten opprettholdes. Det avhenger av flere ting, blant annet kvaliteten domstolene har på sakene de håndterer, hvor raskt de behandler sakene og om vi som borgere har reell mulighet til å benytte oss av domstolene. Alle disse elementene fordrer at alle domstolene, og rettsstedene, har tilstrekkelig med ressurser. Vi vet jo at domstolene har lidd mye under Solberg-regjeringens ostehøvelkutt og at kutt i ressursene har ført til lengre saksbehandlingstid, sier Barsok.

– Vi har gitt alle våre medlemmer i NTL Domstolene mulighet til å spille inn sine begrunnede oppfatninger om saken. Veldig mange av dem benyttet anledningen til å gjøre det. Medlemmenes konklusjoner varierer, men alle er opptatt av hvordan domstolene best mulig kan løse sine oppgaver, poengterer hun.

Politikerne er spent

Arbeiderpartiets justispolitiske talsperson, Maria Aasen-Svendsrud, er spent på høringsuttalelsene som kommer inn.

– Ja, det blir spennende å lytte til fagmiljøene, kommunene og hva for eksempel LO mener. Om hvor det er behov for å løse opp og hvordan folk er fornøyd med dagens domstolsordning. Vi vil lytte til synspunktene fra LO, sier Aasen-Svendsrud til FriFagbevegelse.

Hun synes spesielt innspillene fra LO om å lovfeste rettsstedene virker veldig fornuftig.

05.04.2022
14:07
05.04.2022 14:07Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»

Debatt

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Kai Hovden

«Nei, strøm er ikke vanskelig»


Flere saker