JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SVs landsmøte

LO-trio kjemper om plass i SVs sentralstyre

Ledervervet er avklart, men det er beinhard kamp om de ni andre plassene i sentralstyret til SV. Tre sentrale LO-folk er med i kampen.
Sara Bell (Fagforbundet), Astrid T. Kjelsnes (SL) og Arvid Ellingsen (LO sentralt) er alle aktuelle for sentralstyret i SV. 

Sara Bell (Fagforbundet), Astrid T. Kjelsnes (SL) og Arvid Ellingsen (LO sentralt) er alle aktuelle for sentralstyret i SV. 

Per Flakstad/Nina Hanssen/Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

SV har landsmøte til våren og nå går debatten om hvem som skal sitte i partiets sentralstyre.

Tre kandidater fra LO-hold er høyaktuelle:

• Astrid T. Kjelsnes (Skolenes landsforbund)

• Arvid Ellingsen (LO sentralt)

• Sara Bell (Fagforbundet)

Alle de tre har lyst til å sitte i sentralstyret i SV. Spørsmålet er om det er plass til mer enn én – maksimalt to – kandidater fra fagbevegelsen.

Vil bli nestledere

Etter at Torgeir Knag Fylkesnes og Kari Elisabeth Kaski trakk seg som kandidater til ledervervet i SV, står Kirsti Bergstø alene tilbake i kampen om ledervervet.

Det er liten grunn til å tro at Torgeir Knag Fylkesnes blir vraket som nestleder. Men den andre nestlederplassen er det beinhard kamp om.

Både Ingrid Fiskaa, Lars Haltbrekken, Mariann Hussein, Freddy A. Øvstegård og Grete Wold – alle stortingsrepresentanter – har alle meldt seg på. Også Sara Bell er foreslått som nestleder.

Til det øvrige sentralstyret er det tre faglige kandidater med i kampen. Hvis man ser bort fra den kommende lederen, Kirsti Bergstø, som med sin bakgrunn fra FO (Fellesorganisasjonen) også kan sies å ha en faglig bakgrunn.

De tre kjemper

Astrid T. Kjelsnes fra Skolenes landsforbund har det beste og sterkeste kortet. Hun ligger an til å sikre seg en av plassene. Hun er leder av SVs faglige utvalg, men har hittil ikke vært en del av sentralstyret til SV. En vedtektsendring på forrige landsmøte gjør at lederen av faglig utvalg heretter skal sitte i sentralstyret til SV. Og Kjelsnes stiller seg fortsatt til disposisjon til dette vervet.

Hun er opprinnelig lærer, hovedtillitsvalgt for Skolenes landsforbund i Trondheim kommune og aktiv i LO i Trondheim.

Faglig utvalg, som hun altså leder, har på sin side foreslått både spesialrådgiver i LO, Arvid Ellingsen og Sara Bell, som er tillitsvalgt i Fagforbundet til sentralstyret.

Arvid Ellingsen er fullt ut motivert til å gjøre en innsats for SV. Etter snaue fire år i bystyret i Oslo, har han sagt nei til gjenvalg i lokalpolitikken.

Nå håper han å kunne bidra med kunnskapen og kompetansen han blant annet har gjennom jobben i LOs samfunnsavdeling også i SV-sammenheng.

Nettopp utdanning, kompetanse og det organiserte arbeidslivet er det han jobber mest med her.

Ellingsen tilhører den delen av SV som mener det er feil av partiet å sitte utenfor regjeringen.

– Når du skal være med å styre landet i de dårlige tidene vi ser nå, er det bedre å ha en hånd på rattet. Selv om jeg mener vi har fått store gjennomslag også utenfor regjering, sier Arvid Ellingsen til FriFagbevegelse.

Vil utvikle SV

Sara Bell er veldig tent på å kunne bidra til å utvikle SV, og er både foreslått av Vestland SV og faglig utvalg som sentralstyremedlem. Som nevnt tidligere er hun også kandidat til nestledervervet.

Hun har lang erfaring som fagforeningsleder for en stor fagforening. Hun har vært en tydelig stemme i kampen mot innleie og sosial dumping i offentlig sektor og kampen mot kommersialisering av offentlige tjenester.

Hun har også bidratt aktivt til rekommunalisering av tjenester i Bergen kommune, og har vært en aktiv debattant for nødvendigheten av heltid og arbeidstidsforkorting.

– Jeg representerer et stort og viktig fylke for SV, og har med meg lang erfaring med internasjonalt solidaritetsarbeid fra fagbevegelsen. Jeg mener at den internasjonale orienteringen er viktig for et sosialistisk parti som har sine røtter i internasjonale folkelige bevegelser, sier Sara Bell til FriFagbevegelse.

Bell er første vararepresentant til Stortinget og var inne på Løvebakken under Audun Lysbakkens pappaperm.

Om regjeringsspørsmålet skulle aktualiseres igjen, mener hun på generelt grunnlag at SV bør delta i forhandlinger, forutsatt at det en neste gang faktisk er reelle forhandlinger.

– Alt må i så fall på bordet igjen, mener hun.

Warning
Annonse
Annonse