JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforeningsfradraget:

Lysbakken: – Regjeringen forstår ikke hvilken grunnmur fagforeningen er

Sent onsdag kveld stemmer Stortinget ned et forslag om en opptrappingsplan for økt fagforeningsfradrag.
Partileder Audun Lysbakken i SV mener det er hårreisende at ikke fagforeningsfradraget økes.

Partileder Audun Lysbakken i SV mener det er hårreisende at ikke fagforeningsfradraget økes.

SV

helge@lomedia.no

Flertallet på Stortinget står bak regjeringsplattformen som det ble enighet om på Gardermoen for to uker siden, og som ble fremforhandlet på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland.

Tirsdag redegjorde statsminister Erna Solberg (H) for regjeringsplattformen i Stortinget. Onsdag ble den debattert i Stortinget med en talerliste lang som et vondt år.

Tajik om regjeringserklæringen: Taperen er unge norskfødte kvinner som jobber deltid og er uorganisert

Fradraget har blitt mindre verdt

Etter debatten ble det votert over en lang rekke forslag fra opposisjonen på Stortinget. Et av forslagene kom fra SV-leder Audun Lysbakken og handlet om fagforeningsfradraget.

Fradraget har stått stille på 3.850 kroner siden 2013. Og har da i realiteten stadig mistet sin verdi. Det er regnet på at det er blitt 30 prosent mindre verdt på denne tiden.

SV-leder Audun Lysbakken mener det er hårreisende at det ikke blir gjort noe med dette i regjeringsplattformen.

– Regjeringsplattformen har ett eneste løfte om skattekutt. Det går til de med aksjeformue. Også er det en gruppe som garantert ikke skal få skattelette de neste tre årene. Det er folk som er med i en fagforening. Det er helt vilt, sier Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.

Regjeringen gjør det dyrere å være fagorganisert, mener LO

– Gir blaffen i organisasjonsgraden

– Dette er altså den eneste skatten regjeringen garantert ikke rører. Samtidig anerkjenner regjeringen det uorganiserte arbeidslivet. Det viser at regjeringen gir fullstendig blaffen i organisasjonsgraden og at regjeringen ikke forstår hvilken grunnmur fagforeningen er i kampen mot ulikheter, leggere han til.

– Det blir ikke vedtatt?

– Vårt poeng er å peke på dette. Og fremme det som burde stått i regjeringsplattformen, påpeker Lysbakken.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) vil ikke være med på at regjeringen framsnakker det uorganiserte arbeidslivet.

– Organisasjonsfriheten er en grunnleggende rettighet i vårt samfunn. Av det følger det også en rett til å velge å ikke være organisert. For vår del er trepartssamarbeidet den viktigste faktoren for å opprettholde et organisert arbeidsliv, sier Anniken Hauglie til FriFagbevegelse.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Følg oss på Facebook

Annonse
Annonse