JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV-leder Audun Lysbakken:

Lysbakken hyller butikkarbeidere, transportarbeidere og renholdere

Audun Lysbakken brukte 1. mai til å hylle heltene våre. De som har brettet opp ermene og skapt trygghet for oss.
SV-leder Audun Lysbakken holdt 1. mai-tale på Facebook.

SV-leder Audun Lysbakken holdt 1. mai-tale på Facebook.

Tore Meek / NTB scanpix

helge@lomedia.no

SV har invitert til stor feiring på 1. mai hjemme hos deg selv, og startet allerede klokka 08.00 på morgenen - på sin egen Facebook-side.

I sin tale til sine snakket SV-leder Audun Lysbakken naturligvis om den store krisen korona-pandemien har skapt.

– I år er den største drømmen for mange å få hverdagen tilbake, sa SV-lederen.

Heltene våre

– Noen har blitt syke. Noen sørger over en de har mistet. Mange er redd for at en selv eller noen vi er glade i skal bli syke. Men midt oppi denne usikkerheten er det noen som hver dag har brettet opp ermene, og gått på jobb for å skape trygghet for oss alle. De er heltene våre, er budskapet til Audun Lysbakken.

Han viser til butikkarbeidere, transportarbeidere og renholdere. De som holder Norge i gang.

– Skal vi nå endelig få et samfunn som verdsetter dere mer? Et samfunn som får slutt på sosial dumping, løsarbeid og skammelig lav inntekt for de dårligst betalte? Krisen viser jo med all mulig tydelighet hvem samfunnet ikke klarer seg uten, fortsatte han.

– Bare tenk på alle dere som jobber i helsevesenet. På sykehjem, i hjemmetjenesten og på sykehusene. Helsefagarbeidere, portører, sykepleiere og mange andre er frontlinjen vår i kampen mot viruset. Vi kan godt klappe. Men skal vi endelig få et samfunn som gir dere fast jobb, full stilling og en lønn som står i samsvar med jobben dere gjør, spurte han.

Lærerne fikk også en god dose ros.

– Dere har strukket dere langt, fordi dere vet hvor viktig det er for barn å gå på skole og i barnehagen. Selv når skolen er stengt kan den ikke gi opp et eneste barn. Det er på sin plass med en klapp. Men jeg tror dere enda mer ønsker dere den tilliten og de ressursene som trengs for å bygge en skole hvor alle barn kan lære, lykkes og trives, mener Audun Lysbakken.

Betaler skyhøy pris

SV-lederen mener mange betaler en skyhøy pris for krisen. Arbeidsløsheten hjemsøker hele landet. En av dagens eldste paroler er «Arbeid for alle».

– Det slagordet har en voldsom betydning akkurat nå, påpeker han.

Audun Lysbakken mener også krisen har bevist at vi ikke trenger markedsliberalisme lenger.

– Det er fellesskapet som løser kriser, ikke markedet. Det er fellesskapet som skaper trygghet, ikke markedet. Det er fellesskapet som kan prioritere langsiktig, ikke markedet. I krisetider ser denne innsikten ut til å nå de aller fleste, da roper selv milliardærene på hjelp fra staten. Når mer fellesskap er nødvendig for krisepolitikken, da er det vel på tide at det også får prege hverdagspolitikken, tenker Lysbakken.

SV-lederen kom også innom permitteringsreglene.

– Vi trenger enda bedre permitteringsregler. Mange av dem som nå permitteres er blant de lavest lønnede fra før.

Kamper på tre fronter

SV startet dagen med å sette søkelyset på tre fronter, kampen mot korona, kystopprøret og industriopprøret, med nestleder Torgeir Knag Fylkesnes som «programleder».

Den politiske ledelsen i SV, med leder Audun Lysbakken, nestlederne Fylkesnes og Kirsti Bergstø samt finanspolitiske talsperson har hver sine flater i løpet av dagen. Det rettes også fokus mot 1. mai-aksjonen 2020 til Norsk Folkehjelp. : Stopp smitten – ikke demokratiet.

Formålet er todelt: Gjøre folk i Norge oppmerksomme på hvor viktig internasjonal solidaritet er under den pågående krisen, og samle inn alle penger som kan støtte folkelig engasjement og innsats under og mot koronapandemien rundt om i verden.

Warning
Annonse
Annonse