JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gaza-demonstrasjoner

Mandag blokkerte de Arbeiderpartiet. Allerede 1. mai skal de gå i samme tog

Palestina-aktivister har trappet opp kampen. Hvordan blir det når demonstranter og toppolitikere samles på Youngstorget 1. mai?
Palestina aktivister stengte tirsdag Arbeiderpartiets landsmøte. Om tre uker skal de som blokkerte og de som ble stengt ute, gå i samme 1. mai-tog.

Palestina aktivister stengte tirsdag Arbeiderpartiets landsmøte. Om tre uker skal de som blokkerte og de som ble stengt ute, gå i samme 1. mai-tog.

Heiko Junge / NTB

torgny@lomedia.no

Tirsdag formiddag blokkerte Palestina-aktivister Folkets Hus i Oslo.

Alle inngangene ble sperret og aktivistene gjorde at Arbeiderpartiets landsstyremøte som skulle holdes i Oslo kongressenter ble utsatt.

Stoppet FriFagbevegelse

Deltakere på møtet, blant annet FriFagbevegelses journalist som skulle dekke landsstyremøtet, ble fysisk hindret fra å komme inn.

Parolene demonstrantene holdt var blant annet «Ap hør – Gazas barn dør», og paroler mot våpeneksporten til Israel.

Om tre uker er det 1. mai. Da skal de trolig gå i samme tog: Både Ap-toppene og aktivistene som prøvde å stoppe landsstyremøtet.

Har trappet opp

Aktivistiske Palestina-demonstranter har trappet opp sine virkemidler. 20. mars blokkerte 100 demonstranter Stortinget for å få fram sitt syn på Gaza-konflikten.

LO i Oslo er arrangør for det store 1. mai-arrangementet i hovedstaden. Leder i LO i Oslo, Ingunn Gjerstad, er ganske sikker på at det også i år kommer til å bli et fint tog.

– 1. mai-toget er åpent for alle som deler vårt parolegrunnlag, sier hun til FriFagbevegelse.

LO i Oslo har vedtatt at de skal ha en parole om Palestina. Vanligvis vedtar de parolegrunnlaget i slutten av februar, men på grunn av den raske utviklingen i krigen i Gaza er ikke den endelige parolen vedtatt.

Foreløpig ligger det an til at det blir en parole som «Forsvar folkeretten, stans drapene, anerkjenn Palestina». Først 22. april på LO i Oslos årsmøte blir den endelige parolen vedtatt.

Bløtkake-brigaden

Gjerstad frykter ikke for sikkerheten 1. mai. De har fortløpende møter om sikkerheten ved arrangementet som er en av de aller største demonstrasjonene i Norge i løpet av et år.

– Vi har hatt episoder tidligere, sier Gjerstad.

I 2001 fikk daværende leder i Arbeiderpartiet og utenriksminister Thorbjørn Jagland slengt en bløtkake i ansiktet akkurat i det toget skulle starte.

Det var en ung dame som representerte Norsk Bløtkakekaster Brigade som kastet kaka. Kakekastingen var en protest mot den høyredreiingen den norske regjeringen står for, utalte en representant for brigaden til NTB.

Politiet passer på oss

LO i Oslo har fortløpende dialog med politiet om arrangementet.

– Politiet passer på oss. Vi er en ikke-voldelig organisasjon og politiet hjelper oss for å få fram synspunktene våre, sier Gjerstad.

Warning
Annonse
Annonse