JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Masseflukt fra privatiserte barnehager

Ansatte i fleng slutter fra barnehagene høyrebyrådet i Oslo skal privatisere. Rundt 1/3 av de ansatte har levert inn oppsigelsen eller pensjonert seg før tiden.
FLUKT FRA BARNEHAGENE: En av tre ansatte i barnehagene høyrebyrådet i Oslo privatiserer, slutter. Her fra Asperud barnehage, hvor 10 av 14 slutter.

FLUKT FRA BARNEHAGENE: En av tre ansatte i barnehagene høyrebyrådet i Oslo privatiserer, slutter. Her fra Asperud barnehage, hvor 10 av 14 slutter.

Werner Juvik

vegard.velle@fagforbundet.no

Mange flere er usikre, ser seg om etter- eller og har søkt etter jobb et annet sted. At de barnehageansatte vil gå ned i lønn og pensjon ved en privatisering, regnes som allmennkunnskap. Mange er også misfornøyde med måten de ansatte har blitt overkjørt på fra oslopolitikerne.

Fagbladet har tatt en ringerunde til samtlige ti barnehager som skal privatiseres i Oslo. Vi har spurt de plasstillitsvalgte om hvor mange som slutter på grunn av privatiseringen. I fire av barnehagene slutter halvparten eller over halvparten av de ansatte. Det gjelder barnehagene Smedbakken, Asperud, Holmen og Rønningen.

Førskolelærerne slutter

Spesielt er det førskolelærerne, altså de pedagogiske lederne, som slutter. De er attraktive ansatte og får seg lett jobb et annet sted. I flere barnehager Fagbladet har kontaktet har samtlige eller de fleste pedagogiske lederne sluttet.

Det gjelder for eksempel i Sørhellinga barnehage. Der slutter tre av fem pedagogiske ledere.

– Vi føler at miljøet vårt er gått i stykker. Vi var en veldig god barnehage og ble anbefalt av både fagsenteret og helsestasjonen i Alna bydel. Foreldre satte oss på førstevalg eller søkte seg over til oss fra andre steder. Nå er vi i en sorgprosess. Vi går hjem og gråter, men er til stede for barna, forteller Lise Dagny, som har jobbet i barnehagen i 35 år.

I Asperud barnehage forsvinner hele ti av 14 ansatte. I Fagerholt barnehage har alle de seks pedagogiske lederne enten sluttet eller levert inn sin oppsigelse.

– Vi blir straffet for at vi er faglig sterke. Godt kvalifiserte ansatte koster mer og barnehagen blir dyrere, fastslår Dijana Kristiansen, plasstillitsvalgt for Fagforbundet i Fagerholt barnehage.

Vil ha billigere barnehager

Nettopp størrelsen på utgiftene har vært et sentralt kriterium ved valget av barnehager som Oslo kommune nå selger til private interesser. Linn Herning, rådgiver i For velferdsstaten, forklarer logikken bak denne beslutningen.

– Finansieringssystemet for barnehager tilsier at de private skal ha akkurat like mye penger fra det offentlige som de kommunale barnehagene får i snitt, krone for krone. Så ved å fjerne de dyreste kommunale barnehagene, håper Oslo kommune å kunne redusere tilskuddene også til de private.

Ikke særlig smart økonomisk

Måten finansieringssystemet er konstruert driver fram privatisering, mener Herning. Det som gir mest kostnadskutt for en kommune, er når de selv klarer å drive én kostnadseffektiv og stor barnehage, gjerne med unge ansatte.

– Når den kommunale barnehagen er billig i drift, da får også de private lavere tilskudd og kommunen kan spare penger på barnehage. Men spørsmålet er jo om det skal være et mål å drive barnehagene billigst mulig?

På sikt er ikke privatiseringen i Oslo særlig smart, ikke sett med økonomiske øyne heller, tror Herning.

– Mange av de med mest erfaring og utdanning får seg enkelt bare jobb i en annen offentlig barnehage, de forsvinner ikke ut av kommunen. Og pensjonsforpliktelsene til de ansatte blir heller ikke borte. Den sitter kommunen uansett igjen med.

I bunn og grunn er beslutningen om privatisering ren ideologi, mener Herning. Med det mener hun at Høyre og Frp påstår at de private klarer å drive barnehagene billigere og bedre. Noe hun mener det ikke fins rot for i virkeligheten.

– At privatiseringen går utover barna og de ansatte, bryr ikke høyrebyrådet seg noe særlig om.

Warning
Annonse
Annonse