JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Økonomi

Matprisene øker dramatisk, men strømprisen bremser prisveksten

I juli steg matprisene på årsbasis med 10,8 prosent i Eurolandene. Samtidig falt energiprisene med 6,6 prosent.
Matprisene øker kraftig i Europa, men energiprisene går såpass mye ned at den samla prisveksten er noe på vei nedover. 

Matprisene øker kraftig i Europa, men energiprisene går såpass mye ned at den samla prisveksten er noe på vei nedover. 

Colourbox.com

tore.ryssdalsnes@lomedia.no

Det er Eurostat som har kommet med de foreløpige tallene for alle land som bruker Euro som valuta.

Prisveksten endte på 5,3 prosent i juli på årsbasis, ned fra 5,5 i juni. Kjerneinflasjonen holdt seg samtidig uendret på 5,5 prosent i juli, noe høyere enn ventet, skriver dn.no.

Prisveksten i eurosonen har i likhet med mange andre steder i verden bitt seg fast på høye nivåer de siste månedene.

Tror renta settes videre opp

Før inflasjonstallene kom, var rentemarkedet på vippen om en ny heving i september. Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken sier tallet øker sannsynligheten for enda en renteheving i september.

Han sier til dn.no at selv om den europeiske sentralbanken tar en pause fra rentehevinger i september, har de ikke døren lukket for rentehevinger senere.

Sentralbanksjef Christine Lagarde har vist til drivkrefter som høy lønnsvekst og høye profittmarginer som kan bidra til å holde inflasjonen oppe.

– Det skal mye til at kjerneinflasjonen nærmer seg målet om to prosent, gitt den sterke månedsveksten, sier Hov.

Matprisene opp 10,8 prosent

Som foregående måneder viser de foreløpige tallene en fortsatt nedgang i energiprisene, mens det er mat, alkohol og tobakk som trekker opp. I juli steg matprisene med 10,8 prosent i nevnte kategori, mot 11,6 prosent på årsbasis i juni.

Energiprisene falt med 6,6 prosent, mot 5,6 prosent i juni.

På under ett år har den europeiske sentralbanken hevet renten åtte ganger på rad. 20. juli hevet den europeiske sentralbanken (ECB) renten med ytterligere 0,25 prosentpoeng. Innskuddsrenten er nå på 3,75 prosent, det høyeste nivået siden 2001.

Norge: Ingen garanti om lave strømpriser fra regjeringen

Norske priser opp 6,4 prosent

I Norge viste de siste tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at prisene har økt 6,4 prosent det siste året. SSB kommer med juli-tallene 10. august.

Lønnsoppgjørene i Norge har lagt til grunn en prisvekst på 5,2 prosent for 2023. Hvis pristallene ender over dette, ligger det an til reallønnsnedgang for en stor del av lønnsmottakerne også i år.

Nye grep fra 1. august: – Jeg håper det vil avlaste dem som sliter mest, sier Støre

Norsk rente skal trolig høyere

Den norske styringsrenta ble økt med 0,5 prosentpoeng i juni, til 3,75 prosent. Banken anslo da at den norske rentetoppen vil bli på 4,25 prosent i løpet av høsten, men det er stor usikkerhet knyttet til disse prognosene.

Neste rentemøte i Norges Bank er 17. august. 

Warning
Annonse
Annonse