JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mette Fredriksen gir ikke opp målet om tidligpensjon for sliterne i dansk arbeidsliv

Fagbevegelse har ett klart budskap til kommende statsminister Mette Fredriksen: Få på plass en tidligpensjon.

Pressefoto/Socialdemokratiet

sym@lomedia.no

I enigheten med partiene De Radikale, Socialistisk Folkeparti (SF) og Enhedslisten fikk det danske sosialdemokratiske partiet ikke gjennomslag for kampsaken under valgkampen om noe tilsvarende den norske AFP-ordningen rettet mot sliterne i arbeidslivet. På pressekonferansen tirsdag kveld svarte hun slik på spørsmålet om hun hadde sikret seg flertall for en differensiert folkepensjon:

– Nei, det har jeg ikke. Det flertallet skal jeg ut og finne i Folketinget. Vi vil invitere arbeidslivets parter og så vil jeg søge et flertall for å få innført en rett til tidlig folkepensjon og jeg kommer til å slåss for det hver eneste dag. Det er enkelte mennesker som er utslitte og har behov for å trekke seg tilbake, svarte Mette Fredriksen.

Fagbevegelsen fornøyd

Selv om fagbevegelsen er skuffet over at det ikke står noe konkret om tidligpensjon i enigheten mellom partiene, så har de stor tro på at den kommende statsministeren vil fortsette å jobbe for kravet.

– Vi ser fram til at den nye sosialdemokratiske regjeringen vil gå i spissen for å finne et flertall for en tidligere folkepensjon. Fagbevegelsen er parat til å yte sitt bidrag og ta medansvar, sier tidligere LO-leder Lizette Risgaard i en pressemelding. Hun leder nå den nye sammenslåtte hovedorganisasjonen Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, som er godt fornøyd med regjeringsskifte.

En mulighet som danske kommentatorer skisserer er at partene i arbeidslivet blir enig om en pensjonsmodell som regjeringen så lanserer for Folketinget. Det pågår også et utredningsarbeid som ser på hvordan man kan legge til rette for at danske arbeidstakere kan stå lenger i arbeidslivet før de pensjonerer seg. Det er derfor naturlig at det arbeidet sees i sammenheng med en eventuell tidligpensjon for slitne arbeidsfolk.

Fornøyd: FH-leder Lizette Risgaard har tro på at den nye sosialdemokratiske regjeringen lykkes med å få på plass en tidligpensjon for sliterne. Hun lover at fagbevegelsen vil bidra. Foto: FH

Fornøyd: FH-leder Lizette Risgaard har tro på at den nye sosialdemokratiske regjeringen lykkes med å få på plass en tidligpensjon for sliterne. Hun lover at fagbevegelsen vil bidra. Foto: FH

Ingen avtale

En slik mulighet til å finne et politisk flertall i Folketinget for en ny pensjonsavtale er mulig fordi de fire partiene som utgjør rød blokk, ikke har inngått noen konkret avtale. Dokumentet betegnes som en «Politisk forståelse mellom Socialdemokratiet; Radikale Venstre, SF og Enhedslisten».

Her har man samlet en rekke ambisjoner og mer konkrete målsettinger. Samtidig er det noe nytt i Danmark at dette settes ned i et dokument, skriver Danmarks Radio.

Dette vil regjeringen

Ett av de overordnede målene til den nye sosialdemokratiske regjeringen er å bekjempe de økende ulikhetene i Danmark. Klima, integrering, desentralisering, velferd og satsting på utdanning er andre stikkord i det politiske dokumentet.

Mer konkret vil regjeringen:

• Føre en innvandringspolitikk som fremmer integrering.

• Legge til rette for mer heltid og økt likestilling.

• Styrke velferdssamfunnet, styrke tilliten i samfunnet og samholdet.

• Økt klimainnsats, drivhusgassene skal kuttes med 70 prosent innen 2030 – da skal også salget av bensin- og dieselbiler stoppes.

• Det innføres en fattigdomsgrense og barnefattigdommen skal bekjempes.

• Arbeidsmiljøet og kampen mot sosial dumping skal styrkes.

• Dansk infrastruktur skal eies av fellesskap og sikres demokratisk kontroll.

• Den danske arbeidslivsmodellen styrkes i samarbeid med partene.

• Partene skal også se på hvordan lønnsforhandlingene i offentlig sektor kan organiseres bedre enn i dag, med større vekt på langsiktig ledelse framfor kortsiktig styring.

I dokumentet heter det også at «en ny regjering skal føre en politikk som gjenoppbygger samfunnsbærende institusjoner som blant annet Skatt, som reduserer forskjellene i Danmark og som bidrar til økt tillit til politikere og medier».

Annonse
Annonse