JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hjemme hos: LO-Aktuelt får komme hjem til det unge burmesiske paret som venter barn. Begge jobber i sjømatindustrien.

Hjemme hos: LO-Aktuelt får komme hjem til det unge burmesiske paret som venter barn. Begge jobber i sjømatindustrien.

Sissel M. Rasmussen

Migrantarbeiderne er nederst på rangstigen

Arbeidsløshet og fattigdom tvinger millioner av arbeidere til å krysse landegrenser. De må sloss mot menneskesmugling, lavlønn, tunge løft, trakassering, trusler og vold.


19.05.2015
12:00
21.08.2023 17:14

stig@lomedia.no

sissel@lomedia.no

Vi reiser sørover fra Bangkok mot Mahachai-distriktet. Det er ikke langt til de vakre thailandske strendene. I kystbyen Samut Sakhon jobber og lever over 350 000 migrantarbeidere fra Myanmar (tidligere Burma). Utpå ettermiddagen ser vi arbeidere komme fra jobb, i arbeidsklær og med hvite eller lyseblå hetter på hodet, alt etter hvilken fabrikk de jobber på.

Bare halvparten av de 350 000 migrantarbeiderne i byen er legale, resten illegale. De lever og arbeider under svært tøffe forhold. I Thailand finnes mellom fire og fem millioner migrantarbeidere.

Drap og menneskehandel

Human Rights Watch kunne i 2014 melde om grove menneskerettighetsbrudd mot migrantarbeidere i Thailand, inkludert drap, tortur, seksuell mishandling, menneskehandel og tvangsarbeid. Bare for noen få uker siden kom nyheten om at over 30 lik var funnet i en massegrav i Thailand, nær grensa til Malaysia. De døde antas å være migrantarbeidere fra Myanmar og Bangladesh.

Ifølge loven kan migrantarbeiderne være medlem av en fagforening, men i praksis blir de forhindret, sier ILOs Pong-Sul Ahn i Bangkok til LO-Aktuelt. Migrantarbeidere kan heller ikke velges som fagforeningsledere. Derfor har dem LO-støttede fagorganisasjonen SERC opprettet et «Migrant Worker Rights Network» (MWRN), som er en slags alternativ organisering. Bedre enn ingenting, men uten fagorganisasjonens status og beskyttelse.

12 timer om natten

På kontoret til MWRN treffer vi en 28 år gammel mann. Han er én av mange burmesere som jobber på fiskebåter under svært krevende arbeidsforhold.

For hans egen sikkerhet ønsker lederen i nettverket, Sein Htay, at 28-åringen skal være anonym. Vi kaller ham «Ko Wah».

Tidligere arbeidet Ko Wah på fabrikk i området, men tunge løft og arbeidsskader gjorde at han måtte slutte. Nå jobber han som fisker, og mest om natta. Båten kommer inn med fisken om morgenen. Tolv timers skift er ikke uvanlig. Alle har korttidskontrakter, hvis de i det hele tatt får en kontrakt.

– Hvor lenge kan du fortsette med dette arbeidet?

– Jeg regner med to til tre år. Arbeidet kan være farlig. Garnet er tungt, og det er lett å hekte seg fast. Fiskerne kan falle i sjøen, eller bli skadet.

28-åringen forteller at flere har fått kappet av seg fingre eller skadet føtter i maskinen. Han har også fått fallende gjenstander over seg. Fiskerne har ikke noen lugar eller senger å sove i. De må krølle seg sammen et eller annet sted der det er mulig. Dette fører til søvnmangel og svekket beredskap mot ulykker og arbeidsskader.

Kyniske mellommenn

Nettverket Migrant Worker Rights Network (MWRN) ble etablert i 2009, og har 4300 medlemmer. Det er ikke minst arbeiderne i sjømatindustrien som er knyttet til nettverket. Migrantarbeidere er utsatt for menneskehandel i alle deler av den thailandske fiskeindustrien. Men de jobber også i andre bransjer; de produserer bildeler, møbler og jobber i metallindustrien. Sein Htay, som leder nettverket, kan fortelle om arbeidsdager på 11-12 timer, seks dager i uka. Overtid er ofte pålagt, og nekter du å jobbe over, får du sparken. Men på grunn av arbeidernes elendige lønn, trenger de også å jobbe flere timer for å klare å bidra med penger til familiene sine i hjemlandet.

Det er ofte thailandske mellommenn som henter burmesere i Myanmar og tar dem med over til Thailand. Internasjonal rådgiver i fagorganisasjonen SERC, Ussarin Kaewpradap – også kalt Rin – forteller: Mellommennene lover gull og grønne skoger, men etter hvert blir forholdene tøffere for burmeserne. De må betale for å få jobben. Hvis ikke, truer mellommennene familien i hjemlandet. Arbeidsforholdene gjør at det vanskelig å holde på veldig mange år i slike jobber. Minstelønna er 75 kroner dagen. Drømmen om å legge seg opp penger for å reise hjem igjen og ha en startkapital der, ender ofte i grus.

Barnearbeid

På fiskebåtene kan migrantarbeiderne bli pålagt å arbeide 10-15 dager i strekk, mer eller mindre uten søvn. Mange blir presset til å ta oppkvikkende stoffer, forteller Rin. Forholdene er så ille at mange fiskere rømmer fra båtene. Fagbevegelsen kjenner til flere tilfeller hvor burmesere har vært holdt om bord under slavelignende forhold, nærmest uten betaling. De dopes ned og blir solgt til fiskebåteierne. Slik må de jobbe for å betale seg ut, men slipper likevel ikke unna.

Den thailandske rekeindustrien er den største i verden, og den store etterspørselen har skapt en kynisk industri. På land finnes private mottak som leverer reker til de store fabrikkene. Arbeidet foregår i arbeidsgivernes hjem med å pille reker, gjerne ute, sittende på huk. Arbeidet starter gjerne i 3–4-tiden om morgenen og fortsetter til alt er ferdigrenset. Barnearbeid er også avslørt her.

Se Jason Motlaghs video på youtube: Thai Shrimping LAbor Abuses.

Aung San Suu Kyi

Lederen for MWRN, Sein Htay, kan fortelle om mer enn 20 år med vold, ulykker og kriminalitet, samt mishandling fra politiets side. Migrant Worker Rights Network har markert styrke og hatt forhandlinger og streik. Den første utenlandsturen Aung San Suu Kyi tok etter at hun slapp ut av husarrest, var nettopp hit til migrantarbeiderne i Samut Sakhom. Hun ønsker å bringe Burmas folk tilbake til hjemlandet.

Noen av lederne for nettverket har vært USA og mottatt en pris for godt og viktig arbeid. De har satt seg i respekt, men kjemper fortsatt med livet som innsats. En av utfordringene er et korrupt politi.

Korrupsjon

Hver dag reiser flere hundre burmesere hjem til Myanmar for å overlevere penger til familien, men mellommenn krever store summer for å kjøre dem. De er avhengig av transport, og ved politikontroller blir det enda dyrere. Politiet skal ha sin del, korrupt som landet er. Så ille er det at da fagorganisasjonen SERC organiserte en billigere alternativ transport for arbeiderne, måtte de innstille på grunn av trusler. De kriminelle vil ikke ha konkurranse i «sitt» marked.

Truer med sanksjoner

Thailand har fått internasjonal kritikk for bruken av tvangsarbeid og elendige arbeidslivsstandarder i fiskeindustrien. EU har truet med å innføre handelsrestriksjoner på fisk fordi kriminelle nettverk har bedrevet organisert menneskehandel. Ifølge Bangkok Post håper regjeringen i Thailand at landet unngår sanksjoner, og peker på behovet for langt strengere regulering av fiskeindustrien. «Hvis vi mislykkes med dette, får vi ikke solgt våre fiskeprodukter», sier en talsmann for militærregimet til avisa 21. mars.

I januar opplyste myndighetene i Thailand at over ti tjenestemenn i regjeringsapparatet er tiltalt for å ha vært involvert i menneskehandel.

Se video av The Environmental Justice Foundation om traficking av migranter i Thailand.

Drømmen og virkeligheten

28 år gamle Ko Wah ønsker å legge seg opp penger for å forsørge familien. Han giftet seg for to år siden, men det unge paret har enda ikke hatt råd til noen bryllupsfest. Når LO-Aktuelt møter ham, er hun gravid i åttende måned. Hun jobbet på tunfiskfabrikken, men sluttet da det nærmet seg fødselen. Det betyr en inntekt mindre.

De bor i en liten ettroms på rundt 20 kvadratmeter. Her fins også en liten balkong hvor det går an å vaske og tørke klær, og et lite toalettavlukke på den andre siden. Drømmen er å reise tilbake til hjemlandet og slå rot der, men arbeidsmulighetene i Myanmar er ikke gode, og lønna er om mulig enda lavere.

– Da vi hadde to lønninger, klarte vi å legge litt til side, men kona får ingenting når hun er gravid, forteller Ko Wah.

Denne måneden har han vært mellom to kontraktsperioder, og husleia måtte de betale av oppsparte midler.

Fødselen koster penger

Det mest brennende spørsmålet for det unge ekteparet nå, er om de har råd til at hun kan føde på det lokale sykehuset. Det koster 1250 kroner, og foreløpig har de bare 500 i sparepenger.

– Broren min kommer snart innom hit fra Malaysia, og han har lovet å hjelpe meg, smiler hun optimistisk.

Kanskje får de råd. Den blivende moren satser på å være i jobb igjen etter tre måneder. Da kommer moren hennes fra Myanmar for å bo hos dem og passe det nye barnebarnet sitt.

Migrantarbeidere i Thailand

• Minst tre millioner fra Myanmar.

• Om lag én million fra Kambodsja

• Noen hundre tusen fra Laos og andre land.

Da vi hadde to lønninger, klarte vi å legge litt til side, men kona får ingenting når hun er gravid.

"Ko Wah"

19.05.2015
12:00
21.08.2023 17:14

Migrantarbeidere i Thailand

• Minst tre millioner fra Myanmar.

• Om lag én million fra Kambodsja

• Noen hundre tusen fra Laos og andre land.




Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker