JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen:

Milliardpakke til luftfarten: – En gladnyhet!

Amir Mayani jubler på vegne av luftfartsansatte i HK etter at regjeringen lanserte krisepakke i milliardklassen til flyselskapene torsdag.
GLADNYHET: Amir Mayani i fagforeningen FLR i Handel og Kontor er meget fornøyd med at regjeringen stiller milliarder til rådighet for hardt pressede flyselskap.

GLADNYHET: Amir Mayani i fagforeningen FLR i Handel og Kontor er meget fornøyd med at regjeringen stiller milliarder til rådighet for hardt pressede flyselskap.

Martin Guttormsen Slørdal

erlend@lomedia.no

Selv om de underliggende årsakene ikke gir grunn til å juble – altså fullstendig kollaps i luftfarten på grunn av koronaviruset – så lar Amir Mayani likevel smilet slippe til.

Torsdag lanserte regjeringen sammen med et flertall på Stortinget nemlig en krisepakke i milliardklassen: En garantiordning på seks milliarder kroner går til SAS, Widerøe og Norwegian, halvparten til sistnevnte.

Staten bidrar med 90 prosent og selskapene må låne de resterende 10 prosentene fra en bank eller annen finansinstitusjon.

Lys i tunnelen

Amir Mayani er leder i fagforeningen FLR – Fagforening for Luftfart og Reiseliv – i Handel og Kontor. Han puster lettet ut på vegne av sine 1.600 medlemmer.

– Dette var det lyset vi så etter i tunnelen, sier Mayani til HK-Nytt.

p

FLR har noen medlemmer i Norwegian, og mange medlemmer i Aviator og Menzies, som tar seg av betjeningen av Norwegian-flyene når de er på bakken.

– En konkurs i Norwegian og hele Aviator forsvinner. Og det ville fått store konsekvenser for Menzies. Ingen tjener på om Norwegian går konkurs, ikke engang konkurrentene, mener Mayani.

Også HK-nestleder Christopher Beckham lar seg glede av krisepakken.

– Luftfarten binder hele landet vårt sammen, det er en viktig næring for hele landet, så dette var veldig flott, sier Beckham.

90 av 100 kilo

Halvparten av pakken – tre milliarder kroner – går til Norwegian, men det stilles spesielle betingelser. Blant annet må selskapet sikre økt egenkapital.

Konsernsjef Jacob Schram ville ikke kommentere betingelsene eller om kravene er realistiske. Men han understreket at de vil gjøre alt de kan, på pressekonferansen sent torsdag kveld.

– Vi skal snu oss rundt og begynne på dette i morgen, sa han torsdag kveld.

Mayani i HK tror Norwegian vil klare det.

– Vi fikk løftet 90 av 100 kilo av skuldrene, men jeg er optimist på Norwegians vegne. Det er mye solidaritet og samarbeidsvilje nå, sier Mayani.

Tid til juni

Lånegarantien skal holde flyselskapet i gang fram til juni. Men tidene er svært uvisse for luftfarten.

p

– Hvis det fortsetter, tror jeg myndighetene er forberedt på å ta en ny dialog. Det tror jeg alle parter er innstilt på, sa konsernsjef Schram.

Det samme sier Mayani.

– Jeg håper det normaliserer seg mot sommeren, så selskapene slipper å tape mye penger på sommersesongen. Hvis ikke, så ser vi nå at regjeringen er villig til å hjelpe næringen, og det signalet er like viktig som pengene.

Warning
Annonse
Annonse