JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Feriepenger

Milliondryss til personell i Heimevernet. Nå får de etterbetalt feriepenger

Etter en lang dragkamp får rundt 6000 personell i Forsvaret pengene de har krav på.
FÅR ETTERBETALT: Omtrent 6000 personell får nå etterbetalt feriepenger inkl forsinkelsesrenter fra Forsvaret. (Illustrasjonsfoto)

FÅR ETTERBETALT: Omtrent 6000 personell får nå etterbetalt feriepenger inkl forsinkelsesrenter fra Forsvaret. (Illustrasjonsfoto)

Sebastian Christiansen / Forsvaret

andre.kjernsli@lomedia.no

De som har gjort en innsats i Heimevernet (HV) etter 2005 kan vente seg etterbetaling.

I fjor sendte NOF (Norges offisers- og spesialistforbund) søksmålsvarsel med krav om feriepenger på bonus for personell i HVs innsatsstyrker.

I januar innfridde Forsvaret kravet og betalte ut 49 millioner kroner i feriepenger og forsinkelsesrente til HV-personell med frivillighetskontrakter.

Fullt gjennomslag

Saken ble avklart av Regjeringen i oktober i fjor, der de ga fullt medhold i NOFs krav om å utbetale feriepenger på bonus tilbake til 2005. Forsvaret har nå sendt ut et individuelt beregningsgrunnlag til den enkelte og har begynt å utbetale feriepenger.

Staale I. Reiten, som leder forhandlingsavdelingen i NOF, er fornøyd med for at regjeringen og forsvarsdepartementet har kommet til denne konklusjonen.

– Vi er glade for at dette ikke havnet i rettsapparatet, men å få på plass dette har tatt altfor lang tid, sier han.

Rettssak

Den som i sin tid startet dette var Lars Bugge Aarset, som gjennom sine runder i rettsapparatet banet vei for feriepenger for HVs innsatspersonell.

Kort tid etter at Aarset vant fram med sitt krav, mottok soldater i Heimevernet et brev fra Forsvaret der det sto at «Utbetalingen vil beregnes fra og med opptjeningsåret 2016. Krav lenger tilbake er fra FDs side beregnet som foreldet».

– Kan ikke foreldes

Berit Svensli Solseth, som var advokat for Lars Bugge Aarset, skrev dette i en kommentar til Forsvarets Forum.

– Kort og noe upresist er begrunnelsen for søksmålet at krav på feriepenger ikke kan foreldes så lenge arbeidsgiver nekter å gi sine ansatte betalt ferie. Sagt på en annen måte: En arbeidsgiver skal ikke oppnå en fordel gjennom å nekte sine ansatte betalt ferie.

Saken for NOFs medlemmer i HV har blitt ført og løst av LO-advokat Anne-Lise Rolland, som sier til FriFagbevegelse at hun er veldig glad for utfallet i saken.

Annonse

Flere saker

Annonse