JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt lovforslag til Stortinget:

Nå er det opp til politikerne om det skal være norsk lønn til sjøfolk i norske farvann

FrP sitter på nøkkelen for å sikre flertall i Stortinget for nytt lovforslag som sikrer norsk lønn på sjøen.
LEVERTE LOVFORSLAG: NSOF-leder Hans Sande (t.v.) og Johnny Hansen (t.h) leverte et ferskt lovforslag til Jonas Gahr Støre (Ap), Solfrid Lerbrekk (SV) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Bakerst står Peggy Hessen Følsvik fra LO, som har vært med å bestille dette lovforslaget fra UiO.

LEVERTE LOVFORSLAG: NSOF-leder Hans Sande (t.v.) og Johnny Hansen (t.h) leverte et ferskt lovforslag til Jonas Gahr Støre (Ap), Solfrid Lerbrekk (SV) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Bakerst står Peggy Hessen Følsvik fra LO, som har vært med å bestille dette lovforslaget fra UiO.

Tri Nguyen Dinh

tri@lomedia.no

Det er juridisk mulig å kreve norsk lønn i Norge også på sjøen. Et nytt forslag på hvordan dette kan gjennomføres ble lagt fram i dag. Nå er det kun opp til politikerne om de vil ha norsk lønn i Norge eller ikke.

– Våre fremste folk fra Institutt for sjørett har konkludert at det er juridisk mulig å kreve norske vilkår i Norge, også til sjøs. Nå har de også lagt fram et forslag på hvordan en slik lov kan gjennomføres. Vi har alltid ment at det burde være en slik lov og nå er det også grundig utredet. Det haster med å få på plass dette nå, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

p

Han har møtt opp på Universitetsplassen utenfor Juridisk fakultet i Oslo. Her får han overrakt det rykende ferske lovforslaget utearbeidet av professor Finn Arnesen og stipendiat Hanna Furuseth. Professor emeritus Hans Jacob Bull har gitt innspill til utrederne som er ansatt ved Nordisk institutt for sjørett (Universitetet i Oslo). Dokumentet beskriver blant annet hvordan krav om norske vilkår kan innføres uten å bryte internasjonale lover og regler.

– Det er viktig å sette i gang med dette så fort som mulig fordi dette er et område hvor vi står i fare for å bli utkonkurrert og taper posisjon, arbeidsplasser og kompetanse. Innføring av en slik lov er viktig ikke bare i dag, men i tiårene som kommer når Norge skal høste av nye deler av havrommet, fortsetter Støre.

Lovlig sosial dumping

Han viser til situasjonen i nærskipsfarten hvor norske sjøfolk har tapt betydelig posisjon. 2003 var 60–70 prosent av skipene på Nor-flagg, nå er bare rundt 20 prosent på NOR-flagg som sikrer norske lønns- og arbeidsvilkår om bord. Nylig ble det også avdekket at oljegiganten Conoco Phillips hyrte inn bulgarske arbeidere til under halvparten av norsk lønn for en stor kontrakt ved oljefeltet Ekofisk. Det var den tidligere norske supplybåten Evita som flagget ut til Kypros, døpt om til Evita 2 og ble fylt med bulgarsk mannskap som tjente omtrent 40 prosent av norske arbeideres lønn. Ved utflagging av båten var det 26 nordmenn som mistet jobben.

p

Dette er totalt uakseptabelt, mener Ap. En innføring av lov om norske lønns- og arbeidsvilkår hindrer at slikt skjer i framtida.

Ap, SV og Sp er enige

Også Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Solfrid Lerbrekk (Sv) fikk overrakt lovforslaget på Universitetstrappa.

– Tilgang til norsk natur og ressurser skal gi verdiskapning og skape arbeidsplasser i Norge, da må norsk lønn og arbeidsvilkår være en forutsetning, fastslo Slagsvold Vedum.

Det er LO, Norsk Sjømannsforbund og Norsk Sjøoffisersforbund som har bestilt dette lovforslaget fra UiO. Grunnen er at de er lei av at den sittende regjeringen trenerer en innføring av norske lønns- og arbeidsvilkår.

FrP kan sitte på nøkkelen

Et parti som nylig har forlatt regjeringsposisjon, FrP, var ikke til stede på overrekkelsen. De kan likevel bli uhyre viktig i kampen om denne loven. Dersom FrP støtter en slik lov vil det nemlig være stortingsflertall, sammen med Ap, Sp, Sv og Rødt, for innføring, uansett hva regjeringspartiene stemmer.

– Vi håper og forventer at Frp, som alltid har sagt at de er sjøfolkenes parti, støtter representantforslaget som kommer i Stortinget nå i februar, sier leder av Sjømannsforbundet Johnny Hansen.

Ap, Sp og Sv har nemlig fremmet forslag om å garantere norske lønns- og arbeidsvilkår for sjøfolk i norske farvann og på sokkelen. Forslaget vil instruere regjeringen til å sette ned et trepartssamarbeid for å løse de konkrete detaljene. Den 13. februar har næringskomiteen på Stortinget høring om dette.

p

Næringspolitisk talsmann i FrP, Bengt Rune Strifeldt, melder at de foreløpig ikke har noen kommentar på om de vil støtte forslaget eller ikke.

– Vi imøteser høringsuttalelsene som vi mottar på torsdag og vil ta standpunkt på bakgrunn av innspillene vi får. Fremskrittspartiet vil fortsatt jobbe for å sikre gode rammevilkår for norske sjøfolk, på norske skip også i norske farvann, sier Strifeldt til Maritim Logg.

Annonse
Annonse