JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå får slitne dansker som har jobbet lenge «Arne-pension»

Fra 1. januar kan de første danskene ta ut tidligpensjon. Finansnæringen skal betale.
ARNE-PENSION: Fra 1. januar kan slitne danske arbeidere som har jobbet lenge, få tidligpensjon.

ARNE-PENSION: Fra 1. januar kan slitne danske arbeidere som har jobbet lenge, få tidligpensjon.

Håvard Sæbø

sym@lomedia.no

Den nye pensjonsreformen skal gjøre det mulig for slitne arbeidere som Arne, å få en verdig avslutning på en lang yrkeskarriere.

LO-medlemmer takker ja

Rundt 41.000 dansker skal ha mulighet til å benytte seg av den nye ordningen. Det er forventet at rundt 24.000 vil gripe anledningen i løpet av 2022. Åtte av ti vil være ufaglærte eller faglærte arbeidstakere. De aller fleste som har søkt om tidligpensjon er medlemmer i LO-forbund som organiserer tradisjonelle arbeideryrker.

Lang fartstid

Arne-pensionen åpner for at de som har vært yrkesaktive i minst 44 år kan gå av opptil tre år før normal pensjonsalder, det vil si når de er 64 år i dag. De som har jobbet i 43 og 42 år kan pensjoneres henholdsvis to og ett år før folkepensjonen slår inn.

Det er bestemt at alderen for å få dansk folkepensjon gradvis skal økes til 69 år i 2035; i dag er den 67 år og skal heves til 68 år i 2030 for dem som er født etter 1. januar 1963.

Det er beregnet at pensjonsalderen i 2070 kan være 74 år, men det er så langt ikke vedtatt av Folketinget. Kravene til Arne-pensjonen vil tilsvarende bli strammet inn. Fra 2026 må du ha jobbet mellom 44 og 46 år for å kunne benytte ordningen.

Beskjedent beløp

Det maksimale nivået på den nye pensjonsordningen er 13.550 kroner per måned. Det foretas ingen avkortning opp mot inntekt eller pensjon til eventuell ektefelle eller samboer. Det skal også være mulig å tjene 24.000 kroner i året uten at pensjonen reduseres. Nivået på ytelsen reguleres årlig i likhet med folkepensjonen.

Finansnæringen betaler

Det er lagt opp til at den nye pensjonsordningen skal finansieres i from av et «samfunnsbidrag» fra finansnæringen. Det skal skje i form av en særlig selskapsskatt på overskuddet i næringen. De første beregningene viste at det er behov for rundt en milliard kroner i ekstra skatteinntekter. Dagens Arena skriver at det trolig er nødvendig å doble det beløpet. Finansnæringen er kritisk til ordningen og frykter at den kan føre til at virksomheter flytter fra Danmark.

Warning
Annonse
Annonse