JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Yrkesfaglig utdanning

Nå skal yrkesfagene få sitt eget senter

Regjeringen etablerer et nasjonalt senter for yrkesfag. Nå vil LO-lederen ha både yrkes-bachelor og yrkes-master.
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (f.v.), finansminister Trygve Slagsvold Vedum, NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik står sammen om senter for yrkesfag.

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (f.v.), finansminister Trygve Slagsvold Vedum, NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik står sammen om senter for yrkesfag.

LO

helge@lomedia.no

Nyheten ble sluppet av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun i Molde torsdag ettermiddag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik var også til stede. Hun mener timingen er veldig god.

– Senteret kommer på riktig tid. Flere søker og gjennomfører fag- og yrkesopplæring. 53 prosent av søkerne til videregående opplæring i år hadde yrkesfag som førsteønske. Og flere får studieplasser i høyere yrkesfaglig utdanning, sier Peggy Hessen Følsvik.

– Dagens forskning på fag- og yrkesopplæring er mangelfull. Det hindrer at vi får ut det fulle potensialet i yrkesutdanningene våre, forklarer Kari Nessa Nordtun.

Hurdalsplattformen

Senter for yrkesfag legges til Molde, og skal være et nasjonalt knutepunkt som skal bidra til at innholdet og relevansen i utdanningene styrkes, i tett samarbeid med arbeidstaker – og arbeidsgiverorganisasjonene – det vil si LO og NHO.

I etableringsåret 2025 startes det opp med inntil fem nyopprettede stillinger i Molde.

Yrkesfagsenteret var en del av Hurdalsplattformen, og skal være en «pådriver for nytenkning og langsiktig strategisk arbeid med å øke relevansen og kvaliteten i yrkesfagopplæringen».

Partene i arbeidslivet skal være representert i et råd, som skal gi anbefalinger om senterets prioriteringer og oppgaver.

Yrkes-master

LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener det er behov for å bygge yrkesveiene til topps i utdanningssystemet.

Med en fremtidig yrkes-bachelor og yrkes-master i det yrkesfaglige løpet – på samme måte som teoretiske fag har sin bachelor og master.

– Det skal styrke kvalitets- og utviklingsarbeidet i hele det yrkesfaglige utdanningsløpet, bli en kunnskapsbase for fag- og yrkesopplæring og et kontaktpunkt for regionale, nasjonale og internasjonale aktører innen fag- og yrkesopplæringen, mener LO-lederen.

Trepartssamarbeid

Partene i arbeidslivet skal også være representert i rådet for det nye senteret for yrkesfag.

– Det vil være med på å sikre et godt trepartssamarbeid og vi kan gi anbefalinger om senterets prioriteringer og oppgaver, poengterer hun.

Senteret blir lagt under Utdanningsdirektoratet.

Kari Nessa Nordtun mener Udirs lokasjon i Molde er godt egnet fordi det ligger i en region med svært høy søkning til yrkesfag og med mange ulike bedrifter og virksomheter som setter pris på fagarbeideren.

Warning
Annonse

Flere saker

Annonse