JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FORSVARER ORDNING: HR-direktør Stein Riibe i Eljøp Nordic forsvarer at bare uorganiserte får bonus.

FORSVARER ORDNING: HR-direktør Stein Riibe i Eljøp Nordic forsvarer at bare uorganiserte får bonus.

Martin Guttormsen Slørdal

Facebook-storm mot Elkjøps bonus-praksis:

Nå svarer Elkjøp på Raymond Johansens anklager om fagforeningsknusing

Ap-politiker Raymond Johansens anklager Elkjøp for å drive fagforeningsknusing når de utbetaler bonus kun til uorganiserte. Her svarer kjeden på anklagene.19.08.2021
13:05
19.08.2021 14:14

line.mette.finnoy@lomedia.no

Byrådsleder Raymond Johansen gikk nylig hardt ut på Facebook mot Elkjøps eksklusive bonus for ansatte, forbeholdt dem som ikke er fagorganiserte.

«Dette er fagforeningsknusing», skriver han. Og konkluderer: «Sorry, Elkjøp. Jeg kommer ikke til å handle hos dere mer».

Innlegget har fått nesten 9.000 «likes» og 1.800 delinger.

– Det er et stort engasjement. Nesten 2.000 kommentarer og de aller fleste er positive, sier Johansen.

Les også: Fagorganiserte Elkjøp-ansatte får ikke månedsbonus

Letter etter

– Jeg er veldig skuffet og overrasket over Elkjøp – det jeg i utgangspunktet oppfatter som en bedrift med flinke folk. Jeg har handlet mye der, sier Johansen til HK-Nytt.

– Hvor jeg skal handle nå, må jeg faktisk se litt an. Jeg aner ikke om Power er et alternativ. Så da må HK kanskje gå ut og promotere noen som representerer et seriøst arbeidsliv, fortsetter Johansen.

Politikeren understreker at han ikke er imot at ansatte får bonuser og påskjønnelse for ekstrainnsats. Men det blir feil når noen ikke skal få fordi de er fagorganiserte, mener han.

Flere politikere har hengt seg på kritikken, og Elkjøp har også tirret på seg store deler av fagbevegelsen.

KRITISERER ELKJØP: Ap-politiker Raymond Johansen går hardt ut mot Elkjøp. Han mener konsernet driver fagforeningsknusing.

KRITISERER ELKJØP: Ap-politiker Raymond Johansen går hardt ut mot Elkjøp. Han mener konsernet driver fagforeningsknusing.

Nanna Aanes Wolden

Enten eller

HR-direktør i Elkjøp Nordic, Stein Riibe, har forsvart ordningen. Han sier følgende til Dagbladet:

– Forskjellen ligger i at ansatte med tariffavtale får tarifftillegg, mens uorganiserte ansatte har en variabel månedsbonus i stedet for tarifftillegget. De kan ikke få begge. På lik linje med at en håndverker i byggebransjen heller ikke kan jobbe både på akkord og få timelønn.

Dagbladet skriver videre at Riibe sier alle uansett har felles timelønn, etter gjeldende tariff.

– Fagforeningsknusing

Raymond Johansen stiller seg fortsatt uforstående til hva Elkjøp holder på med.

– Det oppsiktsvekkende er at ledelsen i noe som mange oppfatter som en seriøs bedrift, i realiteten promoterer et løsarbeidersamfunn, der de ansatte har færre rettigheter og dårligere lønn. Det er fagforeningsfrihet i Norge, men det skal ikke være en ulempe å være organisert. Dette er en form for fagforeningsknusing, tordner Johansen til HK-Nytt.

– Tenk om alle i Norge skulle ha tilsvarende ordning. Hvordan hadde norsk arbeidsliv sett ut da? Hvis alle bedrifter gjør som Elkjøp og skaper en masse ulemper ved å være organisert. Jeg mener at trepartssamarbeidet er et viktig premiss for velferdsstaten. Det norske arbeidslivet, med et godt samarbeid mellom ansatte og ledelse, er en suksesshistorie. Det er også masse forskning som støtter at bedrifter med mange organiserte er de mest lønnsomme. Det bør Elkjøp lese seg opp på, og snarest avvikle denne bonusordningen, sier Raymond Johansen til HK-Nytt.

Vil diskutere med tillitsvalgte

Vil Elkjøp videreføre bonusordningen som er forbeholdt ansatte som ikke er organisert, etter kritikken som har framkommet? HK-Nytt har spurt HR-direktør i Elkjøp Nordic, Stein Riibe.

Han svarer slik:

– Lønnspolitikken i Elkjøp er godt etablert, og våre ansatte melder om høy trivsel i alle undersøkelser. Lønnsordningen er, som hos andre, drøftet med våre ansattes representanter. Det er de ansatte ved hvert enkelt varehus som velger om de vil ha tarifftilleggene eller en variabel månedsbonus. Vi endrer ikke på en godt etablert lønnsordning uten videre fordi noen er uenige.

– Samtidig syntes vi selvsagt det er veldig uheldig hvis noen mener at det er aspekter ved vår lønnsmodell som direkte eller indirekte kan påvirke organisasjonsfriheten. Organisasjonsfriheten står sterkt i Elkjøp-kulturen, og dette vil vi selvsagt diskutere med alle våre tillitsvalgte. Vi inviterer også gjerne HK til dialog om dette spørsmålet, skriver Riibe i en epost til HK-Nytt.

Ombestemte seg: Elkjøp trekker løfte om nye bonuser til ansatte

Ingen vinnere

– Er det fare for at butikkjeden taper kunder, eller mister omsetning av ordskiftet som finner sted? Hva gjør denne saken med Elkjøps omdømme?

– Jeg tror ikke det er noen vinnere i et ordskifte hvor man bruker slike spissformuleringer. Min erfaring etter snart 30 år med personalarbeid, er at man alltid får best resultat for bedrift og ansatte når man får til en god og konstruktiv dialog, som bygger på en gjensidig respekt og forståelse, skriver Riibe.

HR-direktøren forteller at han får tilbakemeldinger fra ansatte, også HK-organiserte, som ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen av arbeidsplassen sin.

– Harde ordelag

– Fagbevegelsen, politikere – blant andre Raymond Johansen og flere har uttalt seg i harde ordelag. Blant annet anklages Elkjøp for fagforeningsknusing og angrep på et prinsipp som ligger til grunn for den norske velferdsstaten. Hva er din kommentar til det? Er dette fagforeningsknusing?

– Slike angrep rammer først og fremst alle våre ansatte, som har hatt et tøft år bak seg med koronasituasjonen. Vi er en bedrift som selvsagt etterlever alle avtaler og regler. Vi synes det er spesielt at ledende kommunepolitikere vil ramme våre ansatte, skriver Stein Riibe.

– Raymond Johansen sier til HK-Nytt at han spør seg: «Ønsker Stein Riibe, ønsker Elkjøp at ansatte i Elkjøp skal organisere seg?» Hva er svaret på det?

– Det er de hjertelig velkomne til. Men avtalefriheten innebærer også retten til å ikke organisere seg. Vi vil ikke ha tvang i noen retning. Vi legger stor vekt på reell medinnflytelse lokalt på varehusene, og mange hos mener at det å delta i nasjonale bransjeoverenskomster ikke nødvendigvis fremmer forutsetningene for dette. Her er det ulike syn, og det gjelder også internt hos oss. Det må vi som arbeidsgiver respektere, skriver han.

– Vår dør står som nevnt åpen i forhold til å diskutere om det er noe vi kan gjøre bedre. Vi har også allerede invitert Raymond på bedriftsbesøk. Det har han ikke svart på, avslutter Stein Riibe.

Lover mer heltid: Ap vil lovfeste retten til hel stilling i løpet av sine første 100 dager i regjering

Fare for omdømmet

Elkjøp har pådratt seg et alvorlig omdømmeproblem, som kan bli langvarig hvis de ikke foretar seg noe, mener Lena Reitan, 2. nestleder i HK.

Hun sier at forbundet gjerne går i dialog med Elkjøp for å få på plass lønns- og arbeidsforhold som harmonerer med det man kan forvente av en av landets største arbeidsplasser i varehandelen.

– Jeg er utrolig takknemlig for den støtten vi har fått fra andre partier, andre fagforeninger og folk flest i denne saken. Folk er sjokkerte over at en arbeidsgiver kan gjøre forskjell på ansatte på denne måten i Norge, sier Reitan.

MØTE: 2. nestleder Lena Reitan i HK møter gjerne Elkjøp for å snakke om det positive ved å ha tariffavtale.

MØTE: 2. nestleder Lena Reitan i HK møter gjerne Elkjøp for å snakke om det positive ved å ha tariffavtale.

Brian Cliff Olguin

Hemmelig organiserte

HK har mange medlemmer i Elkjøp, men tariffavtaler i bare tolv av kjedens varehus. Det er mange hemmelig organiserte, som ikke tør å fortelle at de står i HK av frykt for ubehageligheter, opplyser Reitan. Blant annet press fra kollegaer som vil ha denne nevnte bonusordningen.

– Hvis et varehus får tariffavtale, glipper bonusen for alle ansatte som jobber i varehuset, sier Reitan.

Hun ser fram til et møte med Riibe og Elkjøp, der hun håper å overbevise Elkjøp om det positive ved å ha tariffavtale, og at organisering lønner seg.

– Og så håper jeg også Elkjøp-ledelsen vil organisere seg og støtte opp om det organiserte arbeidslivet, sier Reitan.

– Vi er ikke ute etter at det skal gå dårlig for Elkjøp, vi er ute etter at de må få på plass anstendige arbeidsforhold for de ansatte, sier hun.

19.08.2021
13:05
19.08.2021 14:14Mest lest

Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.

Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.

Colourbox

Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg

– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)

– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert

Hanna Skotheim

Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før

Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.

Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.

Jan Inge Haga

Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette

– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.

– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.

Jan-Erik Østlie

Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften

– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.

– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.

Tormod Ytrehus

Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over

Eirik Dahl Viggen

– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner

Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)

Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått

Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.

Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.

Ole Palmstrøm

Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for

Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.

Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.

Colourbox

Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året

Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.

Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.

Jan-Erik Østlie

Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre

REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.

REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.

Ole Martin Wold

LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet

Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.

Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.

Ole Palmstrøm

Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør

De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?

De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?

Hanna Skotheim

Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?

Martin Guttormsen Slørdal

Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen

Lina Winge

– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner

Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.

Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.

Werner Juvik

Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere

Debatt

Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.

Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.

Håvard Sæbø

Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape

Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)

Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

Lang kø for boliglånsrente på 4-tallet

Adjunkt Hilde Monica Jørgensen ved Ytteren skole i Rana forteller hvordan inspeksjonstid og tilsyn med elever spiser opp tid til andre viktige oppgaver for lærere. Jørgensen er også hovedtillitsvalgt for grunnskole i Skolenes landsforbund Nordland. 

Adjunkt Hilde Monica Jørgensen ved Ytteren skole i Rana forteller hvordan inspeksjonstid og tilsyn med elever spiser opp tid til andre viktige oppgaver for lærere. Jørgensen er også hovedtillitsvalgt for grunnskole i Skolenes landsforbund Nordland. 

Privat

Lærer slår alarm: – Vi er for få voksne i skolen


Flere saker