JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FORSVARER ORDNING: HR-direktør Stein Riibe i Eljøp Nordic forsvarer at bare uorganiserte får bonus.

FORSVARER ORDNING: HR-direktør Stein Riibe i Eljøp Nordic forsvarer at bare uorganiserte får bonus.

Martin Guttormsen Slørdal

Facebook-storm mot Elkjøps bonus-praksis:

Nå svarer Elkjøp på Raymond Johansens anklager om fagforeningsknusing

Ap-politiker Raymond Johansens anklager Elkjøp for å drive fagforeningsknusing når de utbetaler bonus kun til uorganiserte. Her svarer kjeden på anklagene.19.08.2021
13:05
19.08.2021 14:14

line.mette.finnoy@lomedia.no

Byrådsleder Raymond Johansen gikk nylig hardt ut på Facebook mot Elkjøps eksklusive bonus for ansatte, forbeholdt dem som ikke er fagorganiserte.

«Dette er fagforeningsknusing», skriver han. Og konkluderer: «Sorry, Elkjøp. Jeg kommer ikke til å handle hos dere mer».

Innlegget har fått nesten 9.000 «likes» og 1.800 delinger.

– Det er et stort engasjement. Nesten 2.000 kommentarer og de aller fleste er positive, sier Johansen.

Les også: Fagorganiserte Elkjøp-ansatte får ikke månedsbonus

Letter etter

– Jeg er veldig skuffet og overrasket over Elkjøp – det jeg i utgangspunktet oppfatter som en bedrift med flinke folk. Jeg har handlet mye der, sier Johansen til HK-Nytt.

– Hvor jeg skal handle nå, må jeg faktisk se litt an. Jeg aner ikke om Power er et alternativ. Så da må HK kanskje gå ut og promotere noen som representerer et seriøst arbeidsliv, fortsetter Johansen.

Politikeren understreker at han ikke er imot at ansatte får bonuser og påskjønnelse for ekstrainnsats. Men det blir feil når noen ikke skal få fordi de er fagorganiserte, mener han.

Flere politikere har hengt seg på kritikken, og Elkjøp har også tirret på seg store deler av fagbevegelsen.

KRITISERER ELKJØP: Ap-politiker Raymond Johansen går hardt ut mot Elkjøp. Han mener konsernet driver fagforeningsknusing.

KRITISERER ELKJØP: Ap-politiker Raymond Johansen går hardt ut mot Elkjøp. Han mener konsernet driver fagforeningsknusing.

Nanna Aanes Wolden

Enten eller

HR-direktør i Elkjøp Nordic, Stein Riibe, har forsvart ordningen. Han sier følgende til Dagbladet:

– Forskjellen ligger i at ansatte med tariffavtale får tarifftillegg, mens uorganiserte ansatte har en variabel månedsbonus i stedet for tarifftillegget. De kan ikke få begge. På lik linje med at en håndverker i byggebransjen heller ikke kan jobbe både på akkord og få timelønn.

Dagbladet skriver videre at Riibe sier alle uansett har felles timelønn, etter gjeldende tariff.

– Fagforeningsknusing

Raymond Johansen stiller seg fortsatt uforstående til hva Elkjøp holder på med.

– Det oppsiktsvekkende er at ledelsen i noe som mange oppfatter som en seriøs bedrift, i realiteten promoterer et løsarbeidersamfunn, der de ansatte har færre rettigheter og dårligere lønn. Det er fagforeningsfrihet i Norge, men det skal ikke være en ulempe å være organisert. Dette er en form for fagforeningsknusing, tordner Johansen til HK-Nytt.

– Tenk om alle i Norge skulle ha tilsvarende ordning. Hvordan hadde norsk arbeidsliv sett ut da? Hvis alle bedrifter gjør som Elkjøp og skaper en masse ulemper ved å være organisert. Jeg mener at trepartssamarbeidet er et viktig premiss for velferdsstaten. Det norske arbeidslivet, med et godt samarbeid mellom ansatte og ledelse, er en suksesshistorie. Det er også masse forskning som støtter at bedrifter med mange organiserte er de mest lønnsomme. Det bør Elkjøp lese seg opp på, og snarest avvikle denne bonusordningen, sier Raymond Johansen til HK-Nytt.

Vil diskutere med tillitsvalgte

Vil Elkjøp videreføre bonusordningen som er forbeholdt ansatte som ikke er organisert, etter kritikken som har framkommet? HK-Nytt har spurt HR-direktør i Elkjøp Nordic, Stein Riibe.

Han svarer slik:

– Lønnspolitikken i Elkjøp er godt etablert, og våre ansatte melder om høy trivsel i alle undersøkelser. Lønnsordningen er, som hos andre, drøftet med våre ansattes representanter. Det er de ansatte ved hvert enkelt varehus som velger om de vil ha tarifftilleggene eller en variabel månedsbonus. Vi endrer ikke på en godt etablert lønnsordning uten videre fordi noen er uenige.

– Samtidig syntes vi selvsagt det er veldig uheldig hvis noen mener at det er aspekter ved vår lønnsmodell som direkte eller indirekte kan påvirke organisasjonsfriheten. Organisasjonsfriheten står sterkt i Elkjøp-kulturen, og dette vil vi selvsagt diskutere med alle våre tillitsvalgte. Vi inviterer også gjerne HK til dialog om dette spørsmålet, skriver Riibe i en epost til HK-Nytt.

Ombestemte seg: Elkjøp trekker løfte om nye bonuser til ansatte

Ingen vinnere

– Er det fare for at butikkjeden taper kunder, eller mister omsetning av ordskiftet som finner sted? Hva gjør denne saken med Elkjøps omdømme?

– Jeg tror ikke det er noen vinnere i et ordskifte hvor man bruker slike spissformuleringer. Min erfaring etter snart 30 år med personalarbeid, er at man alltid får best resultat for bedrift og ansatte når man får til en god og konstruktiv dialog, som bygger på en gjensidig respekt og forståelse, skriver Riibe.

HR-direktøren forteller at han får tilbakemeldinger fra ansatte, også HK-organiserte, som ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen av arbeidsplassen sin.

– Harde ordelag

– Fagbevegelsen, politikere – blant andre Raymond Johansen og flere har uttalt seg i harde ordelag. Blant annet anklages Elkjøp for fagforeningsknusing og angrep på et prinsipp som ligger til grunn for den norske velferdsstaten. Hva er din kommentar til det? Er dette fagforeningsknusing?

– Slike angrep rammer først og fremst alle våre ansatte, som har hatt et tøft år bak seg med koronasituasjonen. Vi er en bedrift som selvsagt etterlever alle avtaler og regler. Vi synes det er spesielt at ledende kommunepolitikere vil ramme våre ansatte, skriver Stein Riibe.

– Raymond Johansen sier til HK-Nytt at han spør seg: «Ønsker Stein Riibe, ønsker Elkjøp at ansatte i Elkjøp skal organisere seg?» Hva er svaret på det?

– Det er de hjertelig velkomne til. Men avtalefriheten innebærer også retten til å ikke organisere seg. Vi vil ikke ha tvang i noen retning. Vi legger stor vekt på reell medinnflytelse lokalt på varehusene, og mange hos mener at det å delta i nasjonale bransjeoverenskomster ikke nødvendigvis fremmer forutsetningene for dette. Her er det ulike syn, og det gjelder også internt hos oss. Det må vi som arbeidsgiver respektere, skriver han.

– Vår dør står som nevnt åpen i forhold til å diskutere om det er noe vi kan gjøre bedre. Vi har også allerede invitert Raymond på bedriftsbesøk. Det har han ikke svart på, avslutter Stein Riibe.

Lover mer heltid: Ap vil lovfeste retten til hel stilling i løpet av sine første 100 dager i regjering

Fare for omdømmet

Elkjøp har pådratt seg et alvorlig omdømmeproblem, som kan bli langvarig hvis de ikke foretar seg noe, mener Lena Reitan, 2. nestleder i HK.

Hun sier at forbundet gjerne går i dialog med Elkjøp for å få på plass lønns- og arbeidsforhold som harmonerer med det man kan forvente av en av landets største arbeidsplasser i varehandelen.

– Jeg er utrolig takknemlig for den støtten vi har fått fra andre partier, andre fagforeninger og folk flest i denne saken. Folk er sjokkerte over at en arbeidsgiver kan gjøre forskjell på ansatte på denne måten i Norge, sier Reitan.

MØTE: 2. nestleder Lena Reitan i HK møter gjerne Elkjøp for å snakke om det positive ved å ha tariffavtale.

MØTE: 2. nestleder Lena Reitan i HK møter gjerne Elkjøp for å snakke om det positive ved å ha tariffavtale.

Brian Cliff Olguin

Hemmelig organiserte

HK har mange medlemmer i Elkjøp, men tariffavtaler i bare tolv av kjedens varehus. Det er mange hemmelig organiserte, som ikke tør å fortelle at de står i HK av frykt for ubehageligheter, opplyser Reitan. Blant annet press fra kollegaer som vil ha denne nevnte bonusordningen.

– Hvis et varehus får tariffavtale, glipper bonusen for alle ansatte som jobber i varehuset, sier Reitan.

Hun ser fram til et møte med Riibe og Elkjøp, der hun håper å overbevise Elkjøp om det positive ved å ha tariffavtale, og at organisering lønner seg.

– Og så håper jeg også Elkjøp-ledelsen vil organisere seg og støtte opp om det organiserte arbeidslivet, sier Reitan.

– Vi er ikke ute etter at det skal gå dårlig for Elkjøp, vi er ute etter at de må få på plass anstendige arbeidsforhold for de ansatte, sier hun.

19.08.2021
13:05
19.08.2021 14:14Mest lest

Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen får frist til høstens statsbudsjett med å melde tiltak.

Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen får frist til høstens statsbudsjett med å melde tiltak.

Jan-Erik Østlie

Nå har LO-forbund fått nok: Gir Støre strøm-frist

GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.

GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.

Ole Palmstrøm

Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent

Kommentar

Märtha Louise må selvsagt få velge den livsledsageren hun vil, men vedkommende står ikke helt fritt til å gjøre hva som helst, skriver Kjell Werner.

Märtha Louise må selvsagt få velge den livsledsageren hun vil, men vedkommende står ikke helt fritt til å gjøre hva som helst, skriver Kjell Werner.

Lise Åserud / NTB

«Durek gjør skam på kongehuset», skriver Kjell Werner

– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.

– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.

Jan Erik Østlie

Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa

BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.

BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.

Ole Palmstrøm

Ansatte raser over FHI-kutt: – Dette er takken fra Norge, liksom

KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.

KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.

Espen Sand

Zara tilbyr kontrakter på seks timer i uka: – Bare tull

Debatt

Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.

Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.

Erlend Angelo

«Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»

PÅ JOBB 15:05: – Jeg pleier alltid å være ute i god tid. Liker å snakke med de på skiftet før mitt, for å få oversikt, sier Vidar Ekeberg på vei inn mot hovedinngangen på Østlandsterminalen

PÅ JOBB 15:05: – Jeg pleier alltid å være ute i god tid. Liker å snakke med de på skiftet før mitt, for å få oversikt, sier Vidar Ekeberg på vei inn mot hovedinngangen på Østlandsterminalen

Alf Ragnar Olsen

Vidar (58) drar på jobb når andre reiser på helgetur: – Man blir litt i utakt med verden

Forbundsleder Ulf Madsen i FLT (t.v.) og forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi skal meisle ut en samarbeidsavtale mellom sine to forbund.

Forbundsleder Ulf Madsen i FLT (t.v.) og forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi skal meisle ut en samarbeidsavtale mellom sine to forbund.

Kai Hovden

Slår de seg sammen, blir de et av LOs største forbund

– Markedskreftene har tatt over styringen. Som god sosialdemokrat mener jeg det er feil, sier Roar Flåthen.

– Markedskreftene har tatt over styringen. Som god sosialdemokrat mener jeg det er feil, sier Roar Flåthen.

Martin Guttormsen Slørdal

Flåthen: Kraftkrisen er Støres store test som statsminister

Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen. 

Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen. 

Martin Guttormsen Slørdal

Dette er de fire strømtiltakene regjeringen vurderer nå

Jan-Erik Østlie

LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger

Regjeringen må styre unna lettvinte løsninger for å få bukt med de høye strømprisene, mener Trygve Svensson.

Regjeringen må styre unna lettvinte løsninger for å få bukt med de høye strømprisene, mener Trygve Svensson.

Jan-Erik Østlie

– Folk bør være 1000 ganger mer bekymret for Putin enn for Acer

Kommentar

Bedrifter og husholdninger trenger strømhjelp fra statens side, skriver Kjell Werner.

Bedrifter og husholdninger trenger strømhjelp fra statens side, skriver Kjell Werner.

Brian Cliff Olguin

«Strømstøtten må ikke bli så omfattende at vi alle straffes med et rentesjokk»

MED LO I RYGGEN: LO-advokatene Rune Lium (t.v) og Nina Wærnhus representerte Frank Kjetil Olsen og EIvind Helleland i Salten og Lofoten tingrett.

MED LO I RYGGEN: LO-advokatene Rune Lium (t.v) og Nina Wærnhus representerte Frank Kjetil Olsen og EIvind Helleland i Salten og Lofoten tingrett.

Guro Gulstuen Nordhagen

Dommerne mente de hadde en god sak da de saksøkte staten for å få beholde jobben. Retten var uenig

FORTJENER MER: Det var ikke mye hjemmekontor på oss under pandemien. Vi skapte rekordresultatene for Posten og har gjort oss fortjent til rundt 30.000 kroner i tillegg, mener Roar Wiker på Skøyen.

FORTJENER MER: Det var ikke mye hjemmekontor på oss under pandemien. Vi skapte rekordresultatene for Posten og har gjort oss fortjent til rundt 30.000 kroner i tillegg, mener Roar Wiker på Skøyen.

Alf Ragnar Olsen

Roar sa nei til lønnsoppgjøret: – Vi skapte rekordresultater for Posten og fortjener mer

SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.

SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.

Nina Hanssen

Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik

SAS

SAS

Tormod Ytrehus

Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen

Statsminister Jonas Gahr Støre sier regjeringen ser på to ulike varianter av makspris, men at det finnes argumenter mot begge løsningene.

Statsminister Jonas Gahr Støre sier regjeringen ser på to ulike varianter av makspris, men at det finnes argumenter mot begge løsningene.

Sissel M. Rasmussen

Støre skeptisk til makspris på strøm

Lufthansa

Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året


Flere saker