JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FORSVARER ORDNING: HR-direktør Stein Riibe i Eljøp Nordic forsvarer at bare uorganiserte får bonus.

FORSVARER ORDNING: HR-direktør Stein Riibe i Eljøp Nordic forsvarer at bare uorganiserte får bonus.

Martin Guttormsen Slørdal

Facebook-storm mot Elkjøps bonus-praksis:

Nå svarer Elkjøp på Raymond Johansens anklager om fagforeningsknusing

Ap-politiker Raymond Johansens anklager Elkjøp for å drive fagforeningsknusing når de utbetaler bonus kun til uorganiserte. Her svarer kjeden på anklagene.19.08.2021
13:05
19.08.2021 14:14

line.mette.finnoy@lomedia.no

Byrådsleder Raymond Johansen gikk nylig hardt ut på Facebook mot Elkjøps eksklusive bonus for ansatte, forbeholdt dem som ikke er fagorganiserte.

«Dette er fagforeningsknusing», skriver han. Og konkluderer: «Sorry, Elkjøp. Jeg kommer ikke til å handle hos dere mer».

Innlegget har fått nesten 9.000 «likes» og 1.800 delinger.

– Det er et stort engasjement. Nesten 2.000 kommentarer og de aller fleste er positive, sier Johansen.

Les også: Fagorganiserte Elkjøp-ansatte får ikke månedsbonus

Letter etter

– Jeg er veldig skuffet og overrasket over Elkjøp – det jeg i utgangspunktet oppfatter som en bedrift med flinke folk. Jeg har handlet mye der, sier Johansen til HK-Nytt.

– Hvor jeg skal handle nå, må jeg faktisk se litt an. Jeg aner ikke om Power er et alternativ. Så da må HK kanskje gå ut og promotere noen som representerer et seriøst arbeidsliv, fortsetter Johansen.

Politikeren understreker at han ikke er imot at ansatte får bonuser og påskjønnelse for ekstrainnsats. Men det blir feil når noen ikke skal få fordi de er fagorganiserte, mener han.

Flere politikere har hengt seg på kritikken, og Elkjøp har også tirret på seg store deler av fagbevegelsen.

KRITISERER ELKJØP: Ap-politiker Raymond Johansen går hardt ut mot Elkjøp. Han mener konsernet driver fagforeningsknusing.

KRITISERER ELKJØP: Ap-politiker Raymond Johansen går hardt ut mot Elkjøp. Han mener konsernet driver fagforeningsknusing.

Nanna Aanes Wolden

Enten eller

HR-direktør i Elkjøp Nordic, Stein Riibe, har forsvart ordningen. Han sier følgende til Dagbladet:

– Forskjellen ligger i at ansatte med tariffavtale får tarifftillegg, mens uorganiserte ansatte har en variabel månedsbonus i stedet for tarifftillegget. De kan ikke få begge. På lik linje med at en håndverker i byggebransjen heller ikke kan jobbe både på akkord og få timelønn.

Dagbladet skriver videre at Riibe sier alle uansett har felles timelønn, etter gjeldende tariff.

– Fagforeningsknusing

Raymond Johansen stiller seg fortsatt uforstående til hva Elkjøp holder på med.

– Det oppsiktsvekkende er at ledelsen i noe som mange oppfatter som en seriøs bedrift, i realiteten promoterer et løsarbeidersamfunn, der de ansatte har færre rettigheter og dårligere lønn. Det er fagforeningsfrihet i Norge, men det skal ikke være en ulempe å være organisert. Dette er en form for fagforeningsknusing, tordner Johansen til HK-Nytt.

– Tenk om alle i Norge skulle ha tilsvarende ordning. Hvordan hadde norsk arbeidsliv sett ut da? Hvis alle bedrifter gjør som Elkjøp og skaper en masse ulemper ved å være organisert. Jeg mener at trepartssamarbeidet er et viktig premiss for velferdsstaten. Det norske arbeidslivet, med et godt samarbeid mellom ansatte og ledelse, er en suksesshistorie. Det er også masse forskning som støtter at bedrifter med mange organiserte er de mest lønnsomme. Det bør Elkjøp lese seg opp på, og snarest avvikle denne bonusordningen, sier Raymond Johansen til HK-Nytt.

Vil diskutere med tillitsvalgte

Vil Elkjøp videreføre bonusordningen som er forbeholdt ansatte som ikke er organisert, etter kritikken som har framkommet? HK-Nytt har spurt HR-direktør i Elkjøp Nordic, Stein Riibe.

Han svarer slik:

– Lønnspolitikken i Elkjøp er godt etablert, og våre ansatte melder om høy trivsel i alle undersøkelser. Lønnsordningen er, som hos andre, drøftet med våre ansattes representanter. Det er de ansatte ved hvert enkelt varehus som velger om de vil ha tarifftilleggene eller en variabel månedsbonus. Vi endrer ikke på en godt etablert lønnsordning uten videre fordi noen er uenige.

– Samtidig syntes vi selvsagt det er veldig uheldig hvis noen mener at det er aspekter ved vår lønnsmodell som direkte eller indirekte kan påvirke organisasjonsfriheten. Organisasjonsfriheten står sterkt i Elkjøp-kulturen, og dette vil vi selvsagt diskutere med alle våre tillitsvalgte. Vi inviterer også gjerne HK til dialog om dette spørsmålet, skriver Riibe i en epost til HK-Nytt.

Ombestemte seg: Elkjøp trekker løfte om nye bonuser til ansatte

Ingen vinnere

– Er det fare for at butikkjeden taper kunder, eller mister omsetning av ordskiftet som finner sted? Hva gjør denne saken med Elkjøps omdømme?

– Jeg tror ikke det er noen vinnere i et ordskifte hvor man bruker slike spissformuleringer. Min erfaring etter snart 30 år med personalarbeid, er at man alltid får best resultat for bedrift og ansatte når man får til en god og konstruktiv dialog, som bygger på en gjensidig respekt og forståelse, skriver Riibe.

HR-direktøren forteller at han får tilbakemeldinger fra ansatte, også HK-organiserte, som ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen av arbeidsplassen sin.

– Harde ordelag

– Fagbevegelsen, politikere – blant andre Raymond Johansen og flere har uttalt seg i harde ordelag. Blant annet anklages Elkjøp for fagforeningsknusing og angrep på et prinsipp som ligger til grunn for den norske velferdsstaten. Hva er din kommentar til det? Er dette fagforeningsknusing?

– Slike angrep rammer først og fremst alle våre ansatte, som har hatt et tøft år bak seg med koronasituasjonen. Vi er en bedrift som selvsagt etterlever alle avtaler og regler. Vi synes det er spesielt at ledende kommunepolitikere vil ramme våre ansatte, skriver Stein Riibe.

– Raymond Johansen sier til HK-Nytt at han spør seg: «Ønsker Stein Riibe, ønsker Elkjøp at ansatte i Elkjøp skal organisere seg?» Hva er svaret på det?

– Det er de hjertelig velkomne til. Men avtalefriheten innebærer også retten til å ikke organisere seg. Vi vil ikke ha tvang i noen retning. Vi legger stor vekt på reell medinnflytelse lokalt på varehusene, og mange hos mener at det å delta i nasjonale bransjeoverenskomster ikke nødvendigvis fremmer forutsetningene for dette. Her er det ulike syn, og det gjelder også internt hos oss. Det må vi som arbeidsgiver respektere, skriver han.

– Vår dør står som nevnt åpen i forhold til å diskutere om det er noe vi kan gjøre bedre. Vi har også allerede invitert Raymond på bedriftsbesøk. Det har han ikke svart på, avslutter Stein Riibe.

Lover mer heltid: Ap vil lovfeste retten til hel stilling i løpet av sine første 100 dager i regjering

Fare for omdømmet

Elkjøp har pådratt seg et alvorlig omdømmeproblem, som kan bli langvarig hvis de ikke foretar seg noe, mener Lena Reitan, 2. nestleder i HK.

Hun sier at forbundet gjerne går i dialog med Elkjøp for å få på plass lønns- og arbeidsforhold som harmonerer med det man kan forvente av en av landets største arbeidsplasser i varehandelen.

– Jeg er utrolig takknemlig for den støtten vi har fått fra andre partier, andre fagforeninger og folk flest i denne saken. Folk er sjokkerte over at en arbeidsgiver kan gjøre forskjell på ansatte på denne måten i Norge, sier Reitan.

MØTE: 2. nestleder Lena Reitan i HK møter gjerne Elkjøp for å snakke om det positive ved å ha tariffavtale.

MØTE: 2. nestleder Lena Reitan i HK møter gjerne Elkjøp for å snakke om det positive ved å ha tariffavtale.

Brian Cliff Olguin

Hemmelig organiserte

HK har mange medlemmer i Elkjøp, men tariffavtaler i bare tolv av kjedens varehus. Det er mange hemmelig organiserte, som ikke tør å fortelle at de står i HK av frykt for ubehageligheter, opplyser Reitan. Blant annet press fra kollegaer som vil ha denne nevnte bonusordningen.

– Hvis et varehus får tariffavtale, glipper bonusen for alle ansatte som jobber i varehuset, sier Reitan.

Hun ser fram til et møte med Riibe og Elkjøp, der hun håper å overbevise Elkjøp om det positive ved å ha tariffavtale, og at organisering lønner seg.

– Og så håper jeg også Elkjøp-ledelsen vil organisere seg og støtte opp om det organiserte arbeidslivet, sier Reitan.

– Vi er ikke ute etter at det skal gå dårlig for Elkjøp, vi er ute etter at de må få på plass anstendige arbeidsforhold for de ansatte, sier hun.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
19.08.2021
13:05
19.08.2021 14:14Mest lest

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Dette bør du vite om «halv skatt» i desember

Elin Westbye er bare 38, men klarer ikke stort annet enn å sove. 16 år er gått siden hun kom inn i Nav-systemet, for å få hjelp.

Elin Westbye er bare 38, men klarer ikke stort annet enn å sove. 16 år er gått siden hun kom inn i Nav-systemet, for å få hjelp.

Yngvil Mortensen

16 år er gått siden Elin (38) kom inn i Nav-systemet. Hun er fortsatt ikke ferdig

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Hanna Skotheim. Innfelt: Leif Martin Kirknes

Nav-ansatte fortviler over regjeringas kutt: – Vil skyve folk over på sosialhjelp, mener Rødts Mimir Kristjánsson

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

Colourbox

Arbeidsløse «Per» (55) advarer alle som mistet jobben under korona: Du kan tape gullkantet pensjon

Kommentar

Leif Martin Kirknes

«Politikerne har fått strømsjokk», skriver Kjell Werner

Leif Martin Kirknes

Slik vil LO-toppen kutte strømregninga

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Leif Martin Kirknes

Kan en arbeidsgiver trekke deg i lønn, bare for at det står i arbeidsavtalen? Høyesterett avgjør saken snart

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

Erelnd Angelo/Ole Palmstrøm/Leif Martin Kirknes

Slik kan strømprisen påvirke lønnsoppgjøret, ifølge forbundslederne

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

Håvard Sæbø

AFP-pensjonen kan bli utsatt til 2024. LO-lederen innrømmer at det er komplisert

Håvard Sæbø

Tillitsvald fekk skriftleg åtvaring: – Aldri kjekt å bli herja med

Colourbox.com

De aller rikeste har en fordel. Derfor øker ulikheten

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Jan Inge Haga

Klubbleder Gry jubler for feriepenger på dagpenger: – Vi har ikke så mye fra før av

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

Det skal bli vanskeligere å ansette midlertidig. Nå vil regjeringa endre loven

Jan-Erik Østlie

Øker snittprisen på strøm med 10 øre, vil det koste bedriften Stian jobber i 300 millioner mer i året

Forbundsadvokat Børge Benum tok saken for barne- og ungdomsarbeideren til arbeidsretten.

Forbundsadvokat Børge Benum tok saken for barne- og ungdomsarbeideren til arbeidsretten.

Per Flakstad

Hun ble nektet foreldrepermisjon med lønn. Slik gikk det da Fagforbundet og LO tok saken

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

Jan-Erik Østlie

Bedriftene må få korona-støtte for å holde folk i jobb, krever LO

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

Erlend Angelo

Coop-ansatte får dårligere betalt for søndagsarbeid enn før

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier til VG at regjeringen likevel vil innføre pensjon fra første krone fra 1. januar 2022. 

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier til VG at regjeringen likevel vil innføre pensjon fra første krone fra 1. januar 2022. 

Jan-Erik Østlie

Alle får pensjon fra første krone neste år, ifølge Tajik

VI MÅ SNAKKE SAMMEN: Bjørn Bakerød (foran), Guttorm Rue (til venstre) og Svein Ivar Stordalsvold har som topptillitsvalgte i Hæhre og Isachsen tett kontakt. De skulle ønske at flere anleggsfolk turte å lufte vanskelige følelser med andre.

VI MÅ SNAKKE SAMMEN: Bjørn Bakerød (foran), Guttorm Rue (til venstre) og Svein Ivar Stordalsvold har som topptillitsvalgte i Hæhre og Isachsen tett kontakt. De skulle ønske at flere anleggsfolk turte å lufte vanskelige følelser med andre.

Ole Palmstrøm

Som anleggsarbeider så Bjørn ofte kollegaer i krise. Felles for dem var at de ikke skjønte det selv

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

Morten Hansen

Jernbaneansatte kan juble: Nå stopper Støre anbudskonkurransen på drift og vedlikehold


Flere saker