JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skeiv ansatt på kristen arbeidsplass:

Nå vil kirken vite hvordan homofile ansatte har det på jobben

Den tidligere statskirken ønsker å vite hvordan skeive arbeidstakere egentlig har det, enten de er åpne om eller skjuler legningen.

AP Photo/Elaine Thompson, NTB

frf@fagbladet.no

Den norske kirke har akkurat startet arbeidet med å kartlegge arbeidsforholdene til LHBT-personer som jobber i kirken. Forkortelsen inkluderer lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

p

– Målet er å fange opp hvordan og i hvilken grad ansatte med LHBT-identitet utsettes for belastninger og utfordringer i sitt yrke, skriver Kristine Sandmæl i en pressemelding fra Kirkerådet. Sandmæl er leder i Kirkerådets LHBT-utvalg og jobber til daglig som prost i Lofoten.

Behov for mer kunnskap

Skeive ansatte i Den norske kirke vil nå få muligheten til ta stilling til egne erfaringer knyttet til å være skeiv på en kristen arbeidsplass.

– Det er behov for å øke kunnskapen om hvordan det oppleves å være for LHBT-person i kirkelige stillinger, enten de har stått frem med sin identitet eller orientering – eller ikke, legger Sandmæl til.

Et kvart tiår med inkluderende liturgi

Undersøkelsen vil spørre om erfaringer fra rekrutteringsprosesser, samarbeid mellom ulike grupper ansatte og frivillige, opplevd diskriminering knyttet til legning, kultur for uenighet og endringer etter Kirkemøtets vedtak om vigselsliturgi i 2017. Endringen medførte at likekjønnede par kan gifte seg i kirken.

– Kirkerådet tar arbeidssituasjonen med LHBT-identitet på alvor. Derfor må vi vite mer om dette, sier Kirkerådets leder Kristin Gunleiksrud Raaum, som sier hun er glad for at undersøkelsen nå gjennomføres.

p

Trenger kunnskap for å bli inkluderende

Undersøkelsen vil potensielt dykke dypere i tusenvis av kirkeansattes erfaringer og holdninger. Kristin Gunleiksrud Raaum påpeker også derfor at det er viktig at alle ansatte deltar, for å gi et representativt bilde om hvordan det er å være kirkelig medarbeider med LHBT-identitet.

– Undersøkelsen vil gi oss viktig kunnskap om hvordan det er å være medarbeider i kirken i dag. Kirken skal være et trygt og inkluderende arbeidssted for alle, og kirken trenger kunnskap om dette for å være nettopp det, avslutter hun.

Annonse

Flere saker

Annonse