JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO med veikart for fremtidens næringsliv:

NHO vil kutte i velferden. Slik svarer Almlid på kritikken

NHO lanserte mandag et veikart mot 2030. Beskyldninger om gammeldags Høyre-politikk til tross: NHO-direktør Ole Erik Almlid står støtt i stormen.
NHO-direktør Ole Erik Almlid etter debatten om jobbskaping og bærekraft under NHOs lansering av «Neste Trekk – veikart for fremtidens næringsliv».

NHO-direktør Ole Erik Almlid etter debatten om jobbskaping og bærekraft under NHOs lansering av «Neste Trekk – veikart for fremtidens næringsliv».

Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

helge@lomedia.no

Mandag la NHO-direktør Ole Erik Almlid fram et veikart mot 2030. Det har skapt diskusjoner og sterke meninger fra spesielt venstresiden og motparten LO.

NHO-sjefen er glad for mottakelsen av NHO-veikartet, og tar mer enn gjerne diskusjonen rundt det. Men kommer med en sterk oppfordring:

– Ikke gjør dette til en svart-hvitt debatt. Gjør dette til en debatt der vi setter oss sammen i ro og mak for å diskutere hvordan vi skal løse problemene sammen. Noen av motstemmene har vært veldig polariserende. Det overrasker meg litt. Vær heller med på den gode debatten, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid til FriFagbevegelse.

– Det er ikke noe enten høyresiden eller venstresiden her. Vi må få en god debatt. Mye er veldig godt mottatt. Noe er dårlig mottatt, legger han til.

Les også: NHO vil privatisere mer, krympe velferdsstaten og kutte skatt

250.000 arbeidsplasser

– Vi har levert et veikart som peker mot 250.000 nye arbeidsplasser i privat sektor i 2030. Det har vi mange løsninger på. Så har vi fått en fin debatt om det, blant annet om hvordan vi løser klimaproblemet. Så har vi også fått en debatt om offentlig sektor. Den debatten er helt legitim. Det er bra å få en diskusjon om det. Men for å diskutere den må man se hva vi skriver om det vi tror er nøkkelen til å få en velfungerende offentlig sektor og en velferdsstat. Men da må vi ha et samfunn som kan finansiere nettopp det. Vår vei dit er jobber. Da må vi samarbeide om det, sier Ole Erik Almlid til FriFagbevegelse.

– Da må vi også tåle diskusjonen. Slik er det. Det er ikke overraskende. Jeg er veldig glad for at det blir en diskusjon også, legger han til.

– Vi hadde nok forventet mer diskusjon om det vi har som målsetting om å skape jobber. Den andre diskusjon er kanskje litt mer forutsigbar, mener Almlid.

– Det er gammelt nytt, mener mange. Det er god, gammeldags NHO-politikk?

– Det er så mye nytt som bare det. Når du sier at det er god NHO-politikk, er det helt ok. Men det er mye nytt i veikartet. Vi presenterer en helt ny vei fram til 2030. Både hvordan vi skal ha grønne elektriske verdikjeder, vi peker retningen for utviklingen av forskningen. Så tror jeg vi trenger en debatt om at vi skal ha en offentlig sektor som skal være bærekraftig. Hvordan vi kan sikre at vi har lærere, sykepleiere og sykehus. Det må vi ha en god debatt om. Jeg er veldig glad i offentlig sektor. Se hvordan sykepleierne har gjort en fantastisk jobb i pandemien. Det må vi sikre oss i framtiden også, mener Almlid.

Les også: NHO vil kutte i velferden. Nå får de et kontant svar fra LO-lederen

Sterk offentlig stat

– Er ikke korona-pandemien et bevis på at vi trenger en sterk stat?

– Vi trenger en sterk offentlig sektor. Det er det ingen tvil om. Men vi trenger en offentlig sektor som er bærekraftig. Og vi må kunne samarbeide mellom offentlig og privat sektor. Det private må også løse offentlige oppgaver. Det er fullt mulig for offentlig sektor å bestille noe fra det private.

– Men hvordan får du økt verdiskapning gjennom at private gjør samme jobb som en offentlig sykepleier?

– Det er viktig å tenke at de helseutfordringene vi har, blant annet med en økt andel eldre, krever at vi får et samarbeid mellom det offentlige og private. Blant annet må vi utvikle helseteknologi. Og veldig mange av de private er gode på å utvikle det. Jeg tenker at vi må samarbeide. Det er ikke slik at det er en forskjell på en varm hånd i det offentlige og en varm hånd i det private, sier Ole Erik Almlid.

Les også: Vedum svarer NHO: – Privatisering gir ikke økt verdiskapning

Warning
Annonse
Annonse