JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
NY ROLLE: De aller fleste butikksjefene i Nille har fått større frihet, og dermed en stilling som ikke gir dem rett til overtidsbetaling, mener kjeden. Det bestrider HK.

NY ROLLE: De aller fleste butikksjefene i Nille har fått større frihet, og dermed en stilling som ikke gir dem rett til overtidsbetaling, mener kjeden. Det bestrider HK.

Tri Nguyen Dinh

Handel og Kontor klager på Nille

Nille vil ikke gi butikksjefene overtidsbetaling

Det store flertallet av butikksjefene i Nille skal ikke få overtidsbetaling, har kjeden bestemt. HK har klaget til Arbeidstilsynet.22.11.2016
11:21
28.11.2016 11:46

lene.svenning@lomedia.no

Arbeidstilsynet har i seks tilfeller pålagt Nille å gi butikksjefer i kjeden arbeidskontrakter som gir dem rett til overtidsbetaling. Det gjelder butikkene i Tromsø, Hammerfest, Trondheim Torg, Måløy, Kirkenes og Hamar, saker som HK-Nytt tidligere har skrevet om. Nille tar feil, butikksjefene har ikke stillinger som er ledende etter arbeidsmiljøloven, sier Arbeidstilsynet. Nille har klaget på vedtakene, men har ikke nådd fram. Dermed har kjeden vært nødt til å gi butikksjefene nye kontrakter.

Les også: Nille gir tre butikksjefer overtidsbetaling

Ny ordning

Men Nille gir seg ikke med dette. Kjeden vil at butikksjefene skal ha ledende stillinger. Det opplyser personalsjef Ivar Borgen til HK-Nytt. Derfor har Nille gjort endringer i de aller fleste av butikksjefenes arbeidsinstrukser og arbeidskontrakter, og definerer dem nå i ledende stillinger – uten rett til overtidsbetaling. Det gjelder også for butikksjefene i fire av de seks butikkene hvor Arbeidstilsynet har bestemt at de skal ha kontrakter med overtidsbetaling.

– Vi ønsker at butikksjefene skal ha ansvar, mandat og myndighet til å utføre jobben på en god måte, og har gitt dem større frihet enn de har hatt tidligere, sier Ivar Borgen.

• Følg oss på Facebook

Flere kriterier

Nille har satt opp flere kriterier for når butikksjefene i kjeden defineres som i ledende stillinger: De må kunne delegere ansvar til andre, ha et visst antall ansatte, lengden på butikkens åpningstider vil også spille inn, og butikkene må ha en viss omsetning. Butikksjefene som nå har ledende stillinger har også sluttet å stemple inn og ut, og styrer selv sin egen arbeidstid. Bare omlag 10–20 prosent av butikksjefene i kjeden er ikke definert som ledende stillinger, og har dermed rett til overtidsbetaling, opplyser Borgen.

Svenn-Erik ble syk og måtte slutte i jobben. Nå får han tidenes skattesmell

Prøvestein

Arbeidstilsynet har allerede pålagt Nille å gi butikksjefen på Hamar en arbeidskontrakt med overtidsbetaling. Det vil ikke Nille rette seg etter. I sitt svar til Arbeidstilsynet har kjeden redegjort for den nye arbeidsinstruksen, og hevder at denne butikksjefen nå har en ledende stilling. Arbeidstilsynet har ennå ikke svart på brevet. Tilsynets svar på denne saken kan avgjøre om Nilles nye ordning har livets rett.

– Den saken dreier seg bare om Nille på Hamar, men det vil bli interessant å se hvordan de behandler den, sier personalsjef Borgen.

Uføre får økt pensjon og etterbetalt

HK ber Arbeidstilsynet vurdere saken

Handel og Kontor har sendt et brev til Arbeidstilsynet hvor de ber dem vurdere lovligheten av praksisen med å gi butikksjefene ulike typer arbeidskontrakter ut fra hvor stor omsetning butikken har. Forbundet ber også om at Arbeidstilsynet vurderer om Nille i det hele tatt kan definere noen av butikksjefstillingene i kjeden som ledende, og viser til de seks sakene som Arbeidstilsynet allerede har behandlet.

– Jeg må si at jeg er overrasket og skuffet over HKs måte å arbeide på i denne saken. De har ikke tatt kontakt med oss for å diskutere dette. Jeg har lang erfaring i at dialog og samarbeid mellom arbeidsgiver og fagforening skaper gode løsninger. Jeg har ikke sett brevet, og kan derfor ikke kommentere det, men ut fra det som beskrives har ikke HK oversikt over saken. Det virker som om de tror at vi bare har vurdert den enkelte butikksjef ut fra omsetning i butikken. Det er rett og slett feil. Det kunne HK fått oppklart gjennom dialog med oss. Vi har lagt mange kriterier til grunn for å definere butikksjefstillingene som ledende, ikke bare omsetningen i butikkene. Det er helt i henhold til hva Arbeidstilsynet sier om hvordan en skal vurdere om stillingen er ledende i henhold til arbeidsmiljøloven, sier Borgen i Nille, som er spent på hva Arbeidstilsynet vil svare HK.

Borgen sier at han vil ta kontakt med forbundet.

– Jeg ønsker å ha en dialog med HK selv om få av butikksjefene er organisert, sier han.

– Forstår du HKs bekymring for butikksjefene?

– Hvis vi brukte dette for å utnytte butikksjefene ville vi ikke hatt butikksjefene lenge. Det ville vært dårlig personalpolitikk. Vi har gjort en god og grundig jobb hvor vi har involvert vår organisasjon, sier han.

Holder ikke

Sissel Weholdt, faglig sekretær i Handel og Kontor, og forfatteren av brevet til Arbeidstilsynet, holder på sitt.

– Vi har fått informasjon om at det er omsetningen som er det avgjørende for hvilken kategori butikksjefene havner i. Men om også andre kriterier legges til grunn, tror jeg likevel ikke det er grunnlag for å definere butikksjefstillingene i Nille som ledende. Jeg vet ikke om noen Nille-butikker som er så store at butikksjefene går utenpå vaktlista. At butikksjefene selv kan styre arbeidstida si er et sterkt kriterium for å kunne kalles ledende etter loven. Realiteten er at Nille stort sett bare har deltidsansatte i tillegg til butikksjefen, sier hun til HK-Nytt.

Press

HK hevder også at Nille har lagt press på butikksjefer for å få dem til å signere den nye arbeidsavtalen som gjelder fra 1. oktober. Det hevder Borgen ikke stemmer.

– Vi har jobbet med dette i lengre tid, og har involvert vernetjenesten i arbeidet, og vi har hatt dialog med butikksjefer som har hatt spørsmål og bekymringer knyttet til nye roller, stillingsinstrukser og arbeidskontrakter. Det har vært viktig for oss å involvere, informere og ha god kommunikasjon med våre 373 butikksjefer i Norge i denne prosessen, sier han.

Carlings-sak

Nylig vedtok Arbeids-og sosialdepartementet at en butikksjef i kleskjeden Carlings har en ledende stilling, og dermed ikke krav på overtidsbetaling. Departementet behandlet saken som en klage fra Carlings, etter at Direktoratet for arbeidstilsynet hadde pålagt kjeden å gi butikksjefen overtidsbetaling. Nå har Nille sendt en kopi av departementets avgjørelse til Arbeidstilsynet på Hamar – slik at de oppmerksomme på avgjørelsen når de skal vurdere Nille-butikksjefens arbeidskontrakt.

Høyre vil kutte ferieuke for ansatte over 60 år

Nå er det ikke lenger lov å tvinge 67-åringer til å slutte på jobben

Dette sier loven:

• Arbeidsmiljølovens paragraf 10.12. unntar ansatte i ledende og i særlig uavhengige stillinger fra arbeidstidsbestemmelsene. Disse har ikke rett til overtidsbetaling.

• Arbeidstakere i ledende stillinger har klare lederposisjoner, og vurderer selv og avgjør behovet for egen arbeidsinnsats.

• Arbeidstakere i særlig uavhengige stillinger har ikke lederfunksjoner, men har et særlig ansvarsfullt og overordnet arbeid, tar selvstendige avgjørelser i større omfang og styrer sin egen arbeidstid.

Kilde: Lovdata/Direktoratet for arbeidstilsynet

22.11.2016
11:21
28.11.2016 11:46Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»

Debatt

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Kai Hovden

«Nei, strøm er ikke vanskelig»


Flere saker