JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nordmenn grensehandler årlig for nesten 17 milliarder:

NNN krever tiltak mot rekordstor grensehandel

Veksten i grensehandelen fortsetter. Nå krever NNN avgiftslette i statsbudsjettet.
UTFORDRER: Nordmenn grensehandler årlig for nesten 17 milliarder kroner. Her er vi i Eurocash sin butikk i Töksfors. ↔

UTFORDRER: Nordmenn grensehandler årlig for nesten 17 milliarder kroner. Her er vi i Eurocash sin butikk i Töksfors. ↔

Martin Guttormsen Slørdal

sym@lomedia.no

Fra juli 2018 til juli 2019 økte grensehandlen med 9,6 prosent og utgjør nå 16,6 milliarder kroner, viser de siste tallene fra SSB. I Norsk Nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) er man oppgitt over at den norske avgiftspolitikken sender arbeidsplasser og verdiskapning over grensen.

p

NNN-leder Anne Berit Aker Hansen sier det slik i en kommentar på forbundets hjemmesider:

– Regjeringen har et valg: De kan støtte norsk produksjon og norske arbeidsplasser, eller den kan fortsette å sponse svenske handelsmenn. Det valget tas i statsbudsjettet for 2020.

Taper arbeidsplasser

En undersøkelse foretatt av Grensehandelsalliansen viser at 68 prosent av befolkningen er enig i at grensehandel i Sverige fører til tap av norske arbeidsplasser og inntekter til det norske samfunnet. Undersøkelsen foretatt av Ipsos blant et utvalg på tusen personer og 1800 folkevalgte i kommuner og fylkesting, viser også at like mange mener det er riktig at avgiftsnivået i Norge er på samme nivå som i våre naboland. Ikke unaturlig er det de folkevalgte i Hedmark og Østfold som i sterkest grad er opptatt av utfordringene fra grensehandelen.

p

Bransjen samarbeider

Grensehandelalliiansen består av HK, NNN, Virke Handel, NHO Service og Handel og NHO Mat og Drikke. Formålet med alliansen er å snu den økende grensehandelen og sikre avgiftslettelser på mat- og drikkevarer som er utsatt for grensehandel.

Alliansen ønsker også å avvikle 350 kroners grensen for moms- og avgiftsfri netthandel fra utenlandske nettbutikker.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse