JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
NØD: Rafael har plukket fram rasjonen til Remedios: Pasta, linser, bønner og kjeks. Det er tre måneder til neste gang.

NØD: Rafael har plukket fram rasjonen til Remedios: Pasta, linser, bønner og kjeks. Det er tre måneder til neste gang.

Eirik Dahl Viggen

Nødstedte spanjoler

I Spania er det blitt normalt å være fattig. Samtidig er velferdsstaten i oppløsning. Matvarehjelp blir en livline for stadig flere.22.11.2013
12:00
22.11.2013 14:41

mia.paulsen@lomedia.no

edv@lomedia.no

På den spanske solkysten kommer norske pensjonister for å strekke trygda til mangedobbel verdi i forhold til hjemme. Ved siden av de lekre lunsjrestaurantene på Malagas Aker brygge ligger lokalene til Røde Kors.

Røde Kors-lokalene er inngjerdet på tre kanter. Innenfor gjerdet ligger også lager og garasjer. Store røde kors er malt på lagerdøra og bilsidene. Utenfor lageret står Remedios Gonzalez under Malaga-sola med den blå trillebaggen sin. Hun venter på sin faste matrasjon. På havna glir en cruisebåt ubekymret forbi.

Hun er en pen kvinne på 41 år, diskret sminket og med lakkerte tånegler i sandalene.

LES OGSÅ: Spanske dager

LES OGSÅ: – Vi er redde for framtida

– Ja, jeg er fattig, men jeg skammer meg ikke over det, sier hun stillferdig.

Røde Kors støtter henne på det. For å ivareta sine brukeres verdighet avtaler de time for matutdeling med hver enkelt mottaker. Folk skal ikke stå i matkøer.

Remedios Gonzalez hadde andre framtidsdrømmer. Hun trivdes med å drive klesbutikken i Malaga. Den skoleflinke datteren gikk sosialarbeiderlinja på videregående. Sønnen var voksen og klarte seg selv. Remedios hadde funnet en mann hun ville leve med, en grafisk designer som utformet reklamemateriell. En god mann med en trygg jobb, tenkte hun.

Men i 2008 kom konkursen i Lehman Brothers i det fjerne USA som spredte seg helt inn i Remedios’ verden. Boligboblen sprakk, og en mengde banklån var ikke lenger basert på virkelige verdier. Den økonomiske krisa var et faktum, og voksende. Folk mistet jobber og boliger. Snøballen aksellererte.

Krisa treffer

I 2009 begynte klesbutikken å gå dårlig. I 2010 måtte de stenge dørene. Remedios ble arbeidsledig. Hun fikk arbeidsledighetstrygd i stedet for lønn, den normale gangen i en velferdsstat når markedet svikter. Heldigvis hadde samboeren fortsatt jobb, og de bodde trygt i sin 70 kvadratmeters utleieleilighet.

Remedios Gonzalez har tatt vare på seg selv siden hun var 13 år. Hun vokste opp i et nonnekloster fordi foreldrene ikke kunne ha omsorg for henne. Som 13-åring forlot hun klosteret og begynte å jobbe. Hun fikk tidlig barn. Arbeide har hun alltid gjort, sier hun. Men hva skal hun nå gjøre?

– Jeg har sendt masse jobbsøknader, men har ikke en gang blitt innkalt til intervju.

I Spania har tallet på arbeidsledige økt med fire millioner på fire år, og de utgjør nå seks millioner, flere enn Norges befolkning. Nesten 60 prosent av de unge i Malaga er arbeidsledige. Arbeidsmarkedet er oppsmuldret, sier fagorganisasjonen UGT. Det er nesten umulig å få en fast fulltidsjobb.

Nedover bakke

Også kjæresten til Remedios ble etter hvert rammet. Han mistet den trygge jobben. Krisa nådde et nytt nivå hjemme hos Remedios. Samboeren har to barn fra et tidligere forhold, og er pliktig å betale bidrag på 300 euro i måneden for dem. Det er halvparten av trygda han får. Regnestykket går ikke opp.

Spania hadde gode velferdsordninger. Men landet er presset av EU og Verdensbanken til å kutte i ordningene. Nå får ingen ledighetstrygd i mer enn to år. Sosialstønad, som er et lokalt ansvar, skal bare dekke akutt nødhjelp en kort periode. Bostøtten er borte. Mange hus og leiligheter står tomme, enten fordi folk er blitt kastet ut eller fordi ingen har hatt råd til å bo der etter at de ble bygget. Velferdsstaten har forvitret.

På randen

Nå har Remedios mistet ledighetstrygden, siden hun har vært arbeidsledig mer enn to år. Tre personer skal leve på de 600 euroene til samboeren. Husleie, strøm og vann utgjør 500 euro. De veksler mellom å betale husleie og barnebidrag. Ex-kona har anmeldt Remedios’ kjæreste for manglende bidrag, og den lille familien frykter utkastelse hver måned.

– Ofte har vi ikke mat i huset. Vi har tenkt på å emigrere, men det er ikke mulig for oss. Da ville min samboer miste kontakten med barna sine, sier Remedios og trekker litt resignert på skuldrene.

Det er ikke bare tradisjonelle risikofamilier som nå utarmes. En firedel av Spanias befolkning lever nå under grensa for det EU definerer som fattigdom. Gradvis faller store deler av middelklassen ned i langvarig fattigdom. Røde Kors i Malaga har hittil i år (oktober) hjulpet 18 500 mennesker. Det er over dobbelt så mange som i samme periode i fjor, forteller Røde Kors-representant Miguel Pradas Jimenez.

Mange trengende

Matvarebanken Bancosol deler ut mat gjennom hjelpeorganisasjoner og institusjoner. De mottar mat som er i ferd med å nå utløpsdato, usolgt frukt og andre varer fra produsenter, grossister og matvarebutikker. Også enkeltpersoner donerer mat.

Hovedmålet til Bancosol er å redusere sløsing, men samtidig sørger de for at fattige får mat. I år har de hjulpet over 55 000 mennesker, og ifølge Rosio Monserrate Molina i Bancosol er behovet mer enn dobbelt så stort.

Håpløsheten sprer seg. Ingen tør å spå bedre tider med det første. Kvalifiserte gjetninger går ut på at det vil ta ti år før situasjonen bedrer seg. Det går særlig utover ungdommen.

Frykt for framtida

Remedios frykter framtida, særlig for datteren. Hun skulle gjerne sende den skoleflinke jenta på Universitetet. Men det er umulig.

– Vi har fått hjelp av noen venner til å betale skolebøkene hennes på videregående. Men bøkene på Universitetet er veldig dyre, og det er dyrt å studere. Du skal ha gode karakterer for å få studiestøtte, og det tar lang tid før støtten blir utløst.

Alle hennes tre søsken er arbeidsledige og sliter like mye som henne.

Ved den åpne lagerdøra står Rafael , en frivillig Røde Kors-medhjelper, og legger opp tørrfor i solsteika: pasta, linser, bønner, hermetiske tomater, tørre kjeks. Remedios får matvarehjelp hver tredje måned, vekselvis fra Røde Kors og den katolske hjelpeorganisasjonen Caritas. Maten kommer fra EUs matvarelager. Men neste år blir EU-maten borte. Da må Røde Kors skaffe den på annen måte.

Rasjonen er utdelt, men den blå trillebaggen er slunken. Maten fra Røde Kors fyller den ikke opp. Hvordan kan Remedios og famiien klare seg med det i tre måneder?

– Det er ikke så stor variasjon. Jeg synes det er vanskelig å vite hva jeg skal lage med dette. Jeg føler meg veldig fattig, og jeg ser ikke noen bedring i horisonten, sier Remedios.

I tillegg til matrasjonen får familien også kuponger til supermarkedet. Av og til er det klesutdeling og utdeling av bøker og skrivemateriell til skolebarn. Og en gang fikk Remedios penger til å dekke husleia. De lever fra hånd til munn, i likhet med utallige andre. Hun lukker den blå baggen og triller den forsiktig ut av porten.

Økt engasjement

Miguel Pradas Jimenez i Røde Kors har mange å forsørge på vegne av organisasjonen. Han peker: Den mathaugen er donert av ansatte på et treningssenter. Der ligger mat som er samlet inn av ansatte i en bank.

– Røde Kors har fått mange flere betalende medlemmer. De som har, gir mye mer enn før. Mange arbeidsledige kommer og jobber som frivillige. Folk er blitt mer sosialt engasjerte.

Ekstrem ledighet i Spania

2012 6 mill. arbeidsløse i 2012, en økning på fire millioner siden 2007

Ca. 26 prosent arbeidsledighet

Ungdomsledighet: 57 prosent

58 prosent av de ledige har vært ledige over ett år

Bare seks av ti får dagpenger

En svekket velferdsstat

Pensjonssystemet endres – høyere pensjonsalder (fra 60 til 67 år)

Pensjonene følger ikke prisindeks/underregulering

27 prosent av Spanias befolkning lever under fattigdomsgrensa, tre ganger så mange som før krisa

Fattigdomsgrensa er på 425 euro pr måned

Arbeidsledighetstrygden ytes i max to år

Sosialstønad: nødhjelp i akutte situasjoner, en kort periode

Stønad til hjelp i hjemmet og andre stønader knyttet til funksjonshemning er kraftig skåret ned

sykepenger redusert, opptil 15 karensdager i offentlig sektor

Økte egenandeler på helsetjenester, f. eks. på sykehus

Rettsgebyr og studieavgift økt

Skatten har økt

Matvarehjelp i Malaga

Malaga by ca 700 000 innb, regionen ca 1 mill

Bancosol er en matvarebank inspirert av USA, med stort lager, kjølerom, fryserom, samler inn mat som i ferd med å gå ut på dato, først og fremst fra matvarekjeder og grossister. Men de setter også ut konteinere utenfor butikker, og oppfordrer folk til å gi f. eks. 1 kg. mel

Deler ut mat via hjelpeorganisasjoner og institusjoner som barnehager, klostere, rusinstitusjoner

Frivillige, f. eks. arbeidsledige, jobber med sortering og logistikk

Hovedide for Bancosol er å redusere sløseri

Bancosol, Caritas og Røde Kors er de største på matutdeling i Malaga

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
22.11.2013
12:00
22.11.2013 14:41Mest lest

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

Pete Webber/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Wizz Air-lønna: Slik er pilotens kontrakt

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

Yngvil Mortensen

Nav anklager lege for å bidra til trygdemisbruk: – Jeg gjør jobben min

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

Alf Ragnar Olsen

Posten Norge sa opp for mange: – Folk kom gråtende til meg

Paul S. Amundsen

På 18 år har vekternes tillegg for natt og helg kun økt med seks kroner

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

Tormod Ytrehus

Under 100 stemmer avgjorde bussoppgjøret. Nå får sjåførene ny lønn

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Håvard Sæbø

Vidar (68) skulle få 850.000 kroner etter ulykken på jobben. Så gikk selskapet konkurs

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Nanna Aanes Wolden

– Syke og uføre mennesker mister all sin inntekt, ofte over natten og uten noe varsel. De orker ikke mer

Leif Martin Kirknes

Nå skal det svi mer å si opp jobben

Venstresida i norsk politikk må våge å ta oljedebatten, seier Alf Holmelid (SV).

Venstresida i norsk politikk må våge å ta oljedebatten, seier Alf Holmelid (SV).

Håvard Sæbø

Ansatte i oljeservice får ny lønn. Her er resultatet

Gorm Kallestad / NTB

Regelendring fra regjeringen vil tvinge mange over på uførepensjon, mener LO-topper

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Leif Martin Kirknes

Datoen er satt: Dette kan bli første streikedag for sykepleierne og lærerne

FIKSER SKOLEN: Sebastian Hestø droppet ut fra videregående. Nå kommer han seg opp om morgenen og har han funnet seg til rette på Vg2 byggteknikk.

FIKSER SKOLEN: Sebastian Hestø droppet ut fra videregående. Nå kommer han seg opp om morgenen og har han funnet seg til rette på Vg2 byggteknikk.

Martin Guttormsen Slørdal

– Hvert år har vi elever som sier at «dere berga livet mitt»

Arkivfoto.

Arkivfoto.

Håvard Sæbø

Nå må medlemmene i hotell og restaurant selv ta stilling til om de vil streike for bedre lønn

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Håvard Sæbø/Tormod Ytrehus

Bussoppgjøret: Ørjan stemte ja, Øyvind stemte nei. Nå sender begge en advarsel til arbeidsgiverne

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

Ole Palmstrøm

Nå kommer EU-loven om minstelønn

STØTTE: SV-leder Audun Lysbakken (til høyre) tok seg tid til å dra på Youngstorget for å snakke med streikende vektere torsdag. Her er han i prat med hovedtillitsvalgt i Securitas, Robert Ball (til venstre), og forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Terje Mikkelsen.

STØTTE: SV-leder Audun Lysbakken (til høyre) tok seg tid til å dra på Youngstorget for å snakke med streikende vektere torsdag. Her er han i prat med hovedtillitsvalgt i Securitas, Robert Ball (til venstre), og forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Terje Mikkelsen.

Jan-Erik Østlie

Midt i streiken har to store vaktselskaper permittert sine hovedtillitsvalgte: – Rystende

Ole Palmstrøm

Både kunder og ansatte i villrede: – Hæ? Skal Trondheim postkontor legges ned?

Hovedtillitsvalgt Robert Ball i Securitas er 60 prosent permittert.

Hovedtillitsvalgt Robert Ball i Securitas er 60 prosent permittert.

Brian Cliff Olguin

Securitas permitterer klubbleder Robert midt under vekterstreiken

Natalia Zubillaga, NTL UiO.

Natalia Zubillaga, NTL UiO.

Jan-Erik Østlie

De lavest lønte i staten kommer dårligst ut to år på rad. Det provoserer de tillitsvalgte

TIL HØYESTERETT: Motstanderne av EUs jernbanepakke IV øyner nytt håp etter at Frp sluttet seg til SVs forslag om å be Høyesterett vurdere reformen.

TIL HØYESTERETT: Motstanderne av EUs jernbanepakke IV øyner nytt håp etter at Frp sluttet seg til SVs forslag om å be Høyesterett vurdere reformen.

Morten Hansen

Frp snudde og stemte med venstresida: Dette skjer videre når Høyesterett skal vurdere EUs jernbanereform


Flere saker