JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krig i Ukraina

Norge sender våpen og ammunisjon til Ukraina. – Klok avgjørelse, mener offisersforbundet

Offisersforbundets leder er glad for regjeringens avgjørelse om å sende våpen til Ukraina.
Torbjørn Bongo, leder i Norsk offisers- og spesialistforbund.

Torbjørn Bongo, leder i Norsk offisers- og spesialistforbund.

Sissel M. Rasmussen

helge@lomedia.no

Forbundsleder i Norges offisers- og spesialistforbund, Torbjørn Bongo, mener det er riktig av regjeringen å sende våpen og ammunisjon til Ukraina.

Norge skal sende 2.000 panservernvåpen av typen M72 til Ukraina. Materiellet klargjøres så fort som mulig, skriver NTB.

Bongo med klar beskjed

Torbjørn Bongo tok et klart standpunkt i den store norske debatten om hva Norge skal sende til Ukraina allerede før regjeringen tok avgjørelsen mandag kveld. Han mener det ikke holdt med hjelmer og skuddsikre vester.

Mandag kveld om også meldingen fra Statsministerens kontor. Norge skal sende våpen til Ukraina.

– Regjeringen har i ettermiddag besluttet at Norge vil tilby Ukraina våpenstøtte for å forsvare landet mot det militære angrepet fra Russland. Vi legger oss dermed på samme linje som nære allierte og de øvrige nordiske landene. Norge har en restriktiv praksis for eksport av forsvarsmateriell, men Ukraina er nå i en ekstraordinær situasjon, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding mandag kveld.

Det skjer etter at en rekke andre land har bestemt seg for å sende våpen til Ukraina, deriblant Finland, Sverige, Tyskland og Nederland.

Støtter regjeringen

Slik begrunner Bongo hvorfor han mener det er en riktig beslutning:

– Når resten av Europa – de fleste allierte i Nato og våre nordiske naboer som ikke har den samme beskyttelsen som oss – gjør det, fremstår det i et merkelig og passivt syn for meg om Norge ikke følger etter, sier Torbjørn Bongo til FriFagbevegelse.

Nei siden 1959

I Norge har man siden 1959 hatt et forbud mot eksport av våpen til land i krig eller hvor krig truer. Det går nå regjeringen bort ifra. Noe også Høyre, KrF, Frp og Venstre har åpnet for. Dermed har regjeringen flertall i Stortinget for å sende våpen.

I likhet med andre land har Norge fått en oversikt over militært materiell som Ukraina trenger, skriver regjeringen i pressemeldingen.

– Dette er et bidrag for å støtte Ukraina i deres forsvar mot den militære invasjonen. Det er våpen som er enkle å ta i bruk og benyttes til å forsvare seg mot angripende pansrede kjøretøy. Forsvaret arbeider nå med å klargjøre og sende materiellet så raskt som mulig, sier forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp).

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har vært tydelig på at landet trenger militær støtte i form av nettopp våpen og ammunisjon.

– Ubehag og ulempe

Lederen i Norges offisers- og spesialistforbund forstår synspunktene fra motkreftene, om at vi må balansere naboskapet til Russland.

– Og jeg ser at det kan utgjøre en større trussel for Norge i så måte. Det er jeg også enig i. Men det er et ubehag og en ulempe som vi må stå i. Det er en unnlatelsessynd om vi ikke stiller opp, sier Torbjørn Bongo.

– Putin har passert en strek som ikke er akseptabel å passere. Det må vi agere mot. Ja, det er ubehagelig. Ja, det vil utsette oss for en trussel. Men vi kan ikke la alle andre ta den støyten. Derfor er beslutningen til regjeringen riktig, poengterer han.

Regjeringen Støre har tidligere vedtatt å sende militært utstyr til Ukraina, men i hovedsak hjelmer og beskyttelsesutstyr. Bongo mener altså det ikke holder.

Han betegner invasjonen som «tragisk sjokkerende», men er likevel ikke veldig overrasket.

– Vi som har fulgt Russland og Putin over tid, har sett det han har skrevet, hørt hva han har sagt og sett hva han har gjort. Det er en rød tråd som leder fram til denne situasjonen. Men vi har trodd og håpet han skulle gå litt mer forsiktig fram, sier Bongo.

Møter stor motstand

Bongo tror likevel Putin er overrasket over den voldsomme motstanden han har møtt.

– Han trodde nok det skulle bli enklere å erobre Ukraina, mener Bongo.

Han berømmer Ukrainas militære styrker for en heltemodig innsats.

– De viser en temmelig unik forsvarsvilje. Når de har tatt fighten så bra handler det for meg om solidaritet. At vi kan vise at vi stiller opp selv om det medfører en risiko, mener Torbjørn Bongo.

– Jeg skjønner dette har aspekt som må veies opp mot hverandre. Jeg skjønner at det er en komplisert diskusjon med korte frister å forholde seg til. Men ballen ruller og vi måtte ta en avgjørelse, legger han til.

– Vi er opptatt av å følge de europeiske sanksjonene. Det tenker jeg også må gjelde våpen, sier Torbjørn Bongo.

– Ryggmargen sier nei

Handel og Kontors leder Christopher Beckham hadde håpet å unngå dette.

– Det er en svært alvorlig situasjon som utspiller seg i Ukraina. Jeg er ærlig talt veldig redd for hva som skjer der. Jeg har stor forståelse for at både folk og myndigheter ønsker å beskytte seg. Jeg har også stor forståelse for at vi skal sende militært utstyr i form av hjelmer og vester for beskyttelse. Men jeg er i utgangspunktet skeptisk til å sende våpen ned. Ryggmargen sier nei. Fagbevegelsen er en fredsbevegelse. Jeg hadde håpet vi heller kunne spille på diplomatiet, sier Christopher Beckham til FriFagbevegelse.

– Men jeg vil ikke kritisere regjeringen for avgjørelsen. Dette er en veldig vanskelig sak, sier han.

Forbundsleder i Fellesorganisasjon Mimmi Kvisvik, har ikke noe syn på dette spørsmålet som forbundsleder.

– Det er et vanskelig spørsmål, som vi ikke har diskutert i vårt forbund. Jeg regner med at sentrale norske politikere klarer å gjøre kloke avveininger her. Jeg vet at dette jobbes med på flere fronter, sier Mimmi Kvisvik til FriFagbevegelse.

Folket sier ja

Finland meldte tidligere mandag kveld at landet står klar til å sende våpen og ammunisjon til Ukraina,

Som Norge hadde Finland tidligere bare besluttet å sende beskyttelsesutstyr.

Venstre sa allerede søndag ja til å sende våpen og ammunisjon til Ukraina. Mandag kom KrF, og Høyre og Frp etter.

– Fordi vi står overfor en helt ny situasjon der Russland har gått til angrep på Ukraina og står for et alvorlig brudd på folkeretten, mener KrF at Ukraina må ha mulighet til å forsvare seg fra den store angrepsstyrken fra Russland, skriver utenrikspolitisk talsperson Dag-Inge Ulstein i en kommentar til VG.

Frp-leder Sylvi Listhaug uttaler at det er viktig for Norge å stille opp når et fritt og demokratisk land blir invadert, dersom det ikke svekker Norges forsvarsevne.

Rødt sa derimot nei til å sende våpen til Ukraina mandag formiddag, men støtter regjeringens forslag om å sende militært utstyr. SV ville avvente om regjeringen eventuelt kom med et forslag om dette, ifølge NTB.

En undersøkelse presentert av VG mandag kveld, viser et stort flertall som vil at Norge skal eksportere våpen og ammunisjon til Ukraina. Nesten alle sier også at vi bør ta imot ukrainske flyktninger.

Annonse

Flere saker

Annonse