JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norsk anerkjennelse av Palestina: – Kan få sin rettmessige plass rundt bordet

Raymond Johansen håper historien om hvordan det internasjonale samfunnet overkjører palestinerne snart må være over.
Raymond Johansen er glad for at regjeringen  nå anerkjenner Palestina som egen stat.

Raymond Johansen er glad for at regjeringen nå anerkjenner Palestina som egen stat.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Generalsekretæren i Norsk Folkehjelp mener det er en viktig og riktig beslutning at Norge anerkjenner Palestina som egen stat, 77 år etter at Norge anerkjente Israel som egen stat.

– Dette har Norsk Folkehjelp jobbet for lenge – at det palestinske folket skal være representert når forhandlingene starter og få sin rettmessige plass rundt bordet. Det skal vi fortsette med, sier Raymond Johansen til FriFagbevegelse.

Samtidig minner han om det blodige alvoret i situasjonen.

– Det er viktig å ikke glemme at bombingen fortsetter, humanitær hjelp ikke kommer inn og befolkningen blir sultet ut. Nødhjelp må komme inn, mat, vann og drivstoff som kan drive sykehusene. Det internasjonale presset må fortsette, sier Raymond Johansen.

Norsk Folkehjelp er fortsatt inne i Palestina. Og vil fortsatt være der.

– Vi vil fortsette å være tydelige stemmer for den palestinske befolkningen, sier Johansen.

Saken polariserer

Samtidig som Raymond Johansen hyller regjeringens anerkjennelse av Palestina som egen stat, møter det stor motstand på høyresiden i norsk politikk. Frp-leder Sylvi Listhaug mener anerkjennelsen av Palestina indirekte vil belønne terrorhandlingene til Hamas.

Johansen er ikke overrasket over reaksjonene, blant annet fra Frp og organisasjonen Israel for fred.

– Palestina-spørsmålet er en polariserende sak i Norge, sier Raymond Johansen.

Modig og viktig

Leder av internasjonal avdeling i LO, Liv Tørres, mener det er modig og viktig at Norge nå anerkjenner Palestina som egen stat. Og mener det er et riktig skritt å ta.

Hun avviser at dette samtidig er en støtte til Hamas eller enkeltgrupper i Palestina.

– Det er en anerkjennelse av den palestinske staten. Å begynne å rope om fare for islamistisk kontroll er helt feil spor, mener Liv Tørres.

Samtidig er hun også klar på at man ikke er i mål med dette.

– Krigen må avsluttes. Humanitær hjelp må inn. Våpenhvile må på plass. Det er kun en politisk løsning som vil være bærekraftig. Men dette er et viktig skritt på veien dit, poengterer Liv Tørres.

Liv Tørres avviser at anerkjennelse av Palestina som egen stat er en støtte til Hamas.

Liv Tørres avviser at anerkjennelse av Palestina som egen stat er en støtte til Hamas.

Jan-Erik Østlie

– Riktig tidspunkt

Utenrikspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, er glad for at Norge nå har anerkjent Palestina som egen stat.

– Vi har sagt det lenge at vi skal gjøre det, men at det skal skje på en måte som gir mest mulig effekt. Det tidspunktet er nå. Dette er en historisk dag, sier Åsmund Aukrust til FriFagbevegelse.

Åsmund Aukrust mener Norge anerkjenner Palestina på et riktig tidspunkt.

Åsmund Aukrust mener Norge anerkjenner Palestina på et riktig tidspunkt.

Jan-Erik Østlie

Han begrunner det riktige tidspunktet med følgende:

– Det gir håp til det palestinske folket. I tillegg gir det støtte til en politisk prosess. Og vi gjør det ikke helt alene, sammen med andre europeiske land, og i veldig nær kontakt med de arabiske landene for å støtte deres fredsplan, sier Aukrust.

Som et viktig poeng, legger han til at det skjer i etterkant av en FN-avstemning som ga stor internasjonal støtte til palestinerne.

Warning
Annonse
Annonse