JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Ansatte ved DNO i Jemen. De røde armbåndene symboliserer fagforeningen og at de streiker og protesterer.

Ansatte ved DNO i Jemen. De røde armbåndene symboliserer fagforeningen og at de streiker og protesterer.

Wojoud Mejalli

Norsk oljeselskap vil sparke streikende

Det norske oljeselskapet DNO har truet streikende arbeidere i Jemen med sparken. Leif Sande i Industri Energi reagerer sterkt: – Kutt ut dette tullet, sier han til DNO.27.06.2014
12:00
06.08.2014 08:29

frifagbevegelse@lomedia.no

Siden 22. juni har rundt 200 arbeidere hos DNO Jemen streiket i to av deres oljefelt i Haderamowt. Konflikten strekker seg tilbake til i fjor høst og det ble nesten streik i desember. Da fikk de som aksjonerte et brev fra Daljit Gill, daværende sjef for DNO Jemen. I brevet het det blant annet at «streikende arbeideres kontrakter vil bli sagt opp» og «vi oppfordrer dere som ansvarlige DNO-ansatte til å stemme mot streiken og til å instruere deres tillitsvalgte til å akseptere det rettferdige og rimelige tilbudet fra oss».

Forbundsleder Leif Sande i Industri og Energi, som organiserer over 58.000 medlemmer, mange av dem oljearbeidere, mener dette er uhørt:

– Dette hadde vi aldri akseptert i Norge og jeg kan aldri akseptere at DNO som et norsk selskap oppfører seg slik mot arbeidsfolk. Streikerett er nedfelt i internasjonale konvensjoner og er helt grunnleggende i et hvert demokrati. Skal du ha mulighet til å oppnå demokratiske prosesser så må du ha streikerett. Da kan du umulig akseptere at et selskap skal true ansatte til å avstå fra en demokratisk rett de har for å opprettholde jobben sin, sier Sande.

– Kutt ut dette tullet

Etter konflikten i desember 2013 så kom det til forhandlinger, men fra midten av juni så startet arbeiderne i Jemen en delvis streik som ble trappet opp til full streik 22. juni. De streikende arbeiderne ble bedt om å signere et dokument der det stod «du informeres herved at dersom du fortsetter å opptre på en slik uprofesjonell måte på arbeidet, vil det bli tatt ytterligere disiplinære skritt mot deg, i henhold til arbeidsloven. Dokumentasjonen av tidligere muntlige advarsler vil legges inn i din personalmappe på selskapets kontor i Sanaa».

Ledelsen i DNO Jemen mener streik er mot reglene og kan gi dem rett til å sparke arbeiderne.

Leif Sande og ledelsen av Industri Energi reiste onsdag denne uka til et internasjonalt møte for å diskutere fagforeninger sine utfordringer verden over. Han forteller at de kommer til å følge opp saken, skrive et brev til DNO og be om et møte:

– Det er ikke slik vi vil ha det, og DNO oppfører seg helt galt og feil. Vi fordømmer dette på det sterkeste. Det er ikke akseptabelt å tvinge noen til å fraskrive en demokratisk rett. Det blir som å tvinge noen til å frasi seg retten til å si hva de mener.

– Hva vil du si til DNO i Norge?

– Kutt ut dette tullet dere holder på med. Det er demokratiske rettigheter og streikeretten er hellig for arbeidsfolk. Slike ting må de bare kutte ut. Vi kommer til å gi dem klar beskjed om at dette vil vi ikke ha noe av, sier Leif Sande i Industri Energi.

– DNO har dårlig omdømme i Jemen

Konflikten mellom arbeiderne og ledelsen i DNO Jemen handler om at arbeiderne vil ha høyrere generell lønn og bedre tillegg. I tillegg så vil de at to arbeidere som jobbet ved kontoret i Sanaa og fikk sparken skal få komme tilbake. Arbeiderne mener de ble sparket som en reprimande:

– DNO sitt omdømme i Jemen er nå lik null. De må respektere noe som heter fagforeninger. Fagforeningene er bindeleddet mellom arbeiderne og bedriften, sier fagforeningsleder Reyadh Ahmed. Han sier videre:

– Når vi streiker så ser ledelsen på oss som fraværende og ikke i streik. Da vi hadde delvis streik så kalte ledelsen hver og en arbeider inn og spurte om de streiket. Om svaret var ja, så ble de bedt om å ikke komme på jobb. De som jobbet ute i felten ble bedt om å dra hjem, sier leder av fagforeningen Arbeidere i DNO, Reyadh Ahmed og spør:

– Hvorfor griper ikke ledelsen til DNO i Norge inn og sørger for at arbeiderne får en rettferdig og fornuftig avtale?

DNO gav arbeiderne et felttillegg på 14 kr dagen og et ørkentillegg på 112 kr dagen i januar. Grunnlønna var på 3417 kroner måneden og er nå hevet til 5100 kr. Arbeiderne sier nå at det mangler et system med lønnsstige som justerer lønnen etter ansiennitet og sier de vil ha dette på plass. I tillegg vil de ha en høyere generell lønn: De viser til at en vanlig lønn for en vakt som jobber for andre oljeselskaper i Jemen får minst 7000 kroner måneden. DNO har vært aktive i Jemen siden 2000 og fagforeningen ble opprettet for ett år siden.

– Forhandler for å løse situasjonen

DNO sier at de nå samarbeider med fagforeningen og regjeringen i Jemen for å finne en løsning.

Det skriver konsernsjef i DNO, Bjørn Dale i en epost. På spørsmål om hvorfor de truer streikende arbeidere med sparken, svare han slik:

– Vi noterer at det verserer uriktig informasjon i lokale medier. Det er imidlertid ikke riktig for DNO å kommentere pågående diskusjoner med myndigheter og fagforeninger. Vårt fokus er å løse situasjonen snarlig.

– Trygg drift er hovedfokus

Ifølge Jemens arbeidslovs artikkel 148 er det ulovlig å sparke eller straffe arbeidere som streiker. DNO tolker reglene på en annen enn arbeiderne og mener de kan sparke de streikende. Flere direkte spørsmål om blant annet hvorfor de sparkede arbeiderne ikke fikk jobbene tilbake ble ikke besvart. I eposten med uttalelser fra Dale så står det blant annet:

– Vårt hovedfokus er å sørge for forsvarlig og trygg drift, herunder at vi ivaretar sikkerheten til våre ansatte og våre anlegg i Jemen. Produksjonen ved blokk 32 og blokk 43 er midlertidig nedstengt inntil streiken er avsluttet.

– Stengingen har liten effekt

Mandag 23. juni ble streiken offentliggjort i en pressemelding fra DNO. Da gikk DNO sin aksjekurs ned med to prosent. Dale svarer på spørsmål om hvor alvorlig streiken er for DNO:

– Den bortfalte produksjonen tilsvarer ca. 60 prosent av vår produksjon i Jemen, og har begrenset økonomisk effekt for DNO. Vi har i en periode opplevd at både planlagte produksjonsnivåer og utviklingsprosjekter har vært under press som følge av sikkerhetssituasjonen i landet, skriver Dale og fortsetter videre:

– Force majeure-erklæringene er gjort i henhold til produksjonsdelingsavtalene vi har med myndighetene. Formålet er å sikre rettighetene i lisensene inntil hindringene for trygge, sikre og stabile operasjoner er fjernet. Vi er i dialog med myndighetene og fagforeningene for å løse situasjonen og er bestemt på å gjenoppta operasjonelle aktivitet i Jemen, skriver Dale.

DNO i Jemen:

• DNO har produsert olje i Jemen siden 2000

• DNO har 269 arbeidere i landet

• Rundt 200 streiker nå og 160 av dem jobber i felten

• Stengingen av blokkene 43 og 32 gjør at DNO mister 1600 fat olje om dagen

• De har så langt produsert over 100 millioner fat olje

• De opererer i seks oljefelt i Jemen og 20 totalt i verden

• Fire av de seks feltene var fra før ikke i drift, nå er det full stopp

• DNO har nylig testet et nytt funn som kan produsere 5900 fat olje om dagen

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
27.06.2014
12:00
06.08.2014 08:29Mest lest

Yngvil Mortensen

Ingrid (32) måtte kjempe i seks år for å overbevise Nav

Johan Mathis Gaup

Sven Tomas fikk 50.000 mer i startlønn i hjemkommunen enn nyutdannede i Oslo

Hanna Skotheim

Vernepleier Anne fikk beskjeden: «Får du jobb i Oslo, må du aldri finne på å slutte»

Nav-ansatte Janne Cecilie Thorenfeldt tok arbeidergiveren for retten fordi hun mente at altfor mange kolleger hadde kunnet sjekke helseopplysningene hennes.

Nav-ansatte Janne Cecilie Thorenfeldt tok arbeidergiveren for retten fordi hun mente at altfor mange kolleger hadde kunnet sjekke helseopplysningene hennes.

Ole Palmstrøm

Nav brøt loven overfor egen ansatt: Frikjennes likevel i tingretten

Erlend Angelo

Ekstrapensjonen AFP settes trolig på vent for mange slitere

Erlend Angelo

Baker Bjørn frykter strømprisene kan bety kroken på døra: – Så sint at jeg koker

Hanna Skotheim

Full seier til AAP-aksjonen: Regjeringa skroter karensåret. Her er reaksjonene

Ole Palmstrøm

Oskar (86) blir fulltids pensjonist: – Jeg kan jo ikke jobbe til jeg er 100

Leif Martin Kirknes

Innfører forbud mot bemanningsbransjen i Oslo-området

Robin Olsen er administrerende direktør i Posnord Norge. Han mener manipulering av dokumentasjon er typisk for utenlandske firmaer som kjører i Norge, og at sjåfører derfor ikke mottar den lønna de har krav på. Samtidig utførte utenlandske lastebiler over 19 000 oppdrag i Norge for Postnord i 2021.

Robin Olsen er administrerende direktør i Posnord Norge. Han mener manipulering av dokumentasjon er typisk for utenlandske firmaer som kjører i Norge, og at sjåfører derfor ikke mottar den lønna de har krav på. Samtidig utførte utenlandske lastebiler over 19 000 oppdrag i Norge for Postnord i 2021.

Stein Inge Stølen / Postnord

Postnord-direktøren mener forfalskning av lønnsdokumentasjon er «typisk»

Colourbox.com

Rekordhøye bonuser i 2021, samtidig som Norge var i krise

Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.

Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Det har stormet rundt Støre-regjeringen de første 100 dagene. Dette tenker han nå

Ole Palmstrøm

100-dagersplanen punkt for punkt: Slik har det gått med løftene fra Ap

Helge Rønning Birkelund

Kim André og Jøran fikk 35 avlysninger på to dager i desember. Siden har de ikke hatt noe å gjøre

Glen Musk

Per Einar har åpnet senteret etter femte nedstengning: – Det er både urettferdig og uforutsigbart

Kronikk

Jan-Erik Østlie

«Slik kraftsystemet har virket det siste halve året, kan vi ikke ha det i framtiden», skriver LO-lederen

Tri Nguyen Dinh

Hanne er permittert for tredje gang på to år: – Ingen må tro at det er stas å ha «fri» og få utbetalinger fra Nav

Jon Rune Nyheim og Inger Robertsen jobber i kommersielt barnevern, og tjener mye mindre enn det de kunne fått dersom staten sto for driften.

Jon Rune Nyheim og Inger Robertsen jobber i kommersielt barnevern, og tjener mye mindre enn det de kunne fått dersom staten sto for driften.

Ole Martin Wold

Inger og Jon Rune kunne tjent opptil 40.000 kroner mer i staten

Håvard Sæbø

Bedrifter har fått femdoblet strømregningen: Dette mener Norsk Industri-sjefen vi må gjøre nå

Jan-Erik Østlie

De skyhøye strømprisene har gjort noe med Jørn Eggum