JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krig i Ukraina:

Norske offiserer på Andøya jobber nå «alt hva remmer og tøy kan holde»

Forsvaret har iverksatt planer for å styrke beredskapen etter Russlands angrep på Ukraina. Torbjørn Bongo tror norske offiserer er mer bekymret enn redd i dagens situasjon.
– For de som driver daglig virksomhet og kontroll vil aktiviteten øke nå. På Andøya jobber de alt remmer og tøy vil holde. Men det har ikke blitt observert noen unormal aktivitet, sierT orbjørn Bongo, leder i Norsk offisers- og spesialistforbund. Illustrasjonbilde.

– For de som driver daglig virksomhet og kontroll vil aktiviteten øke nå. På Andøya jobber de alt remmer og tøy vil holde. Men det har ikke blitt observert noen unormal aktivitet, sierT orbjørn Bongo, leder i Norsk offisers- og spesialistforbund. Illustrasjonbilde.

Julie Haugen/Forsvaret

helge@lomedia.no

Opptakten til krigen i Ukraina har gitt økt arbeidspress på norske offiserer.

Forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges offisers- og spesialistforbund sier at forsvarets ansatte er bevisst rollen de har, og tar oppdraget de har på det største alvor.

Han tror ingen er direkte redd, men heller oppriktig bekymret for hva Russlands invasjon i Ukraina vil få og si for den framtidige sikkerhetssituasjonen.

Han mener det som skjer i Ukraina både er bekymringsfullt og tragisk.

– Det viser i klartekst det vi har sett lenge: Putin er villig til å bruke militær makt for å oppnå politiske målsettinger. Da mener jeg imperialistiske målsettinger. De siste månedene har han brukt militærmakt for å skape et politisk press. Nå anvender han det også, sier Torbjørn Bongo til FriFagbevegelse.

Torbjørn Bongo, leder i Norsk offisers- og spesialistforbund

Torbjørn Bongo, leder i Norsk offisers- og spesialistforbund

Sissel M. Rasmussen

Millioner rammes

Mange millioner mennesker rammes. Det er allerede meldt om drepte. Torbjørn Bongo er sikker på at det vil komme meldinger både om drepte og sårede sivile og militære i Ukraina.

Nylig møtte han forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) på et lenge planlagt møte.

Der ble også Ukraina tema. De enige om å følge med tett på situasjonen.

– Vi skal løse oppdragene, og så får vi ta diskusjonen om lønn og vilkår i etterkant. Nå må vi ha fokus på det som politikerne bestemmer, sier Torbjørn Bongo.

Hardt arbeidspress

I nordområdene spesielt har det vært hardt arbeidspress de siste ukene.

Og ikke noe mindre nå.

– For de som driver daglig virksomhet og kontroll vil aktiviteten øke nå. På Andøya jobber de alt remmer og tøy vil holde. Men det har ikke blitt observert noen unormal aktivitet, sier Bongo.

Spesielt på Andøya og enkelte andre miljøer jobbes det mye for tiden. Lange dager. Aktivitetene i Norge er regulert av lover og regler. I forhold til utenlandstjeneste må det forhandles i etterkant.

Vinterøvelsen medio mars vil gå som planlagt.

Norge er allerede til stede i Litauen og vil forsterke tilstedeværelsen her.

– Vi har betydelige styrker innmeldt i Nato i tillegg til i Litauen og støtter selvsagt opp om alliansen og våre alliertes behov for beskyttelse, sa forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) på pressekonferansen om situasjonen i Ukraina.

– Våknet til krig

Forsvaret har iverksatt planer for å styrke beredskapen.

– I dag våknet vi til krig i Europa. Vi har lenge fryktet at Russland ville gå til et massivt militært angrep på Ukraina. Det skjer nå, sa statsminister Jonas Gahr Støre på torsdagens pressekonferanse.

– Land velger ikke sin geografi og vårt naboskap med Russland krever at vi har kontakt og dialog også i denne situasjonen for å ivareta spørsmål som angår begge land.

Norge er i tett kontakt med allierte i Europa.

– Angrepet vi nå ser, er et angrep på Ukrainas frihet til å bestemme over eget land. Men det er også et angrep på det frie og demokratiske Europa. Norge fordømmer på det sterkeste Russlands militære angrep på Ukraina.

Warning
Annonse
Annonse