JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL forsvarer taxfree på flyplassene

Stortinget har vedtatt å utrede taxfree-salget på flyplassene. NTL viser til at en avvikling vil bety store inntektstap for Avinor og tap av mange arbeidsplasser.
FRAMTID FOR TAXFREE: Taxfree-ordningen skal utredes. Et alternativ er at Vinmonopolet overtar salget. Et annet å legge ned hele ordningen

FRAMTID FOR TAXFREE: Taxfree-ordningen skal utredes. Et alternativ er at Vinmonopolet overtar salget. Et annet å legge ned hele ordningen

Vegard Grøtt / NTB scanpix

may.berg@lomedia.no

Regjeringspartiene Høyre og Frp var imot utredningen, men alle de andre partiene var for. Utredningen skal være ferdig innen 2017. Man skal blant annet vurdere om Vinmonopolet skal overta salget.

En fjerdedel av inntektene til Avinor kommer fra husleieinntekten til taxfree-ordningen. I dag går sju flyplasser med overskudd, som brukes til å finansiere de 39 flyplassene som ikke er lønnsomme.

Fører til underskudd

NTL er bekymret for framtida for det regionale flyplassnettet om dagens finansieringsmodell avvikles. NTL peker på at uten inntektene fra taxfree-salget, hadde Avinor gått med et underskudd på rundt 1,3 milliarder kroner. Uten taxfree-ordningen, må flyplassene finansieres over statsbudsjettet, i konkurranse med mange andre gode formål.

NTL mener at avviklingen av taxfree-salget på flyplassene ikke vil stoppe alkoholsalg på flyreiser.

«Det vil fremdeles være mulig å kjøpe alkohol på flyplassene man reiser fra i utlandet, og på flyet. Resultatet av en avvikling vil derfor bli en enorm handelslekkasje til utlandet og et stort inntektstap for norske flyplasser og arbeidsplasser, mens de helsepolitiske effektene vil være marginale», skriver NTL i et notat.

Vil la Vinmonopolet overta

Arbeiderpartiets helseutvalg har foreslått å fjerne taxfree-ordningen. De mener at ordningen har fått et for stort omfang etter at kvotene økte kraftig for et par år siden.

Utvalget fikk imidlertid ikke støtte fra Arbeiderpartiets landsmøte. Landsmøtet vedtok å la Vinmonopolet overta driften av taxfree-butikkene når dagens avtale løper ut i 2022. NTL har ingenting imot at Vinmonopolet overtar, så sant at Avinor er sikret finansiering. 2,5 milliarder kroner av taxfree-salget går årlig tilbake til Avinor.

– Vi legger oss ikke borti hvem som driver salget, bare Avinor er sikret en trygg finansiering, sier forbundssekretær Tor Erik Granum.

Annonse

Flere saker

Annonse