JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strøm

NVE vil ha mer hemmelighold rundt kraftsystemet

Viser til økt trusselnivå.
Norge har et desentralisert kraftsystem med 1800 kraftstasjoner og et utbygd kraftnett.

Norge har et desentralisert kraftsystem med 1800 kraftstasjoner og et utbygd kraftnett.

Kai Hovden

peter.talos@ntb.no

Ny teknologi og økt trusselnivå mot grunnleggende infrastruktur i samfunnet har utløst spørsmål om hva som bør være offentlig tilgjengelig om det norske kraftsystemet.

I et omfattende høringsdokument går Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) inn for at man skal skjerme mer av det som ikke er umiddelbart synlig.

Høringsfristen er satt til 1. september.

– Endringene i trusselbildet og den teknologiske utviklingen gjør at vi hele tiden må tenke gjennom hva i samfunnet som bør skjermes. Vi foreslår nå enkelte innstramminger i regelverket, slik at mer informasjon om kraftsystemet blir skjermet fra offentligheten, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.

Norge har et desentralisert kraftsystem med 1800 kraftstasjoner og et utbygd kraftnett. NVE skriver at det norske kraftforsyningssystemet er robust, men ikke rustet fro en krig.

Lund sier det er forståelig at folk ønsker informasjon om anlegg som påvirker dem.

– Det er forståelig, slik skal det være i et fritt og demokratisk land. Samtidig må vi skjerme informasjon om kraftsystemet som kan brukes til å ramme samfunnet vårt. Dette er en krevende balansegang, sier Lund.

Warning
Annonse
Annonse