JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny abortlov rammer 100.000 kvinner

Den konservative regjeringens forslag om å forby fri abort, rammer titusenvis av spanske kvinner. Reaksjonene er sterke, og 78 prosent av velgerne vender nå tommelen ned for statsminister Mariano Rajoy.
Spanias statsminister Mariano Rajoy sliter med dårlig oppslutning. Å ta fra spanske kvinner retten til selv å bestemme om de vil ta abort, gjør det ikke lettere for ham.

Spanias statsminister Mariano Rajoy sliter med dårlig oppslutning. Å ta fra spanske kvinner retten til selv å bestemme om de vil ta abort, gjør det ikke lettere for ham.

ANDREA COMAS

frifagbevegelse@lomedia.no

Det er ACAI, den nasjonale foreningen for private abortklinikker i Spania, som nå går ut og roper et kraftig varsku. For dersom den konservative PP-regjeringen trumfer igjennom den nye loven, vil Spania få en av Europas strengeste abortlover.

30 år tilbake i tid

ACAI viser til at det i 2012 ble registrert 112.390 aborter i Spania, nesten 6.000 færre enn i 2011. Med regjeringens nye lov ville 90 prosent av disse abortene vært ulovlige. Dermed måtte 104.275 kvinner enten ha dratt utenlands for å få gjennomført abortinngrepet eller sette liv og helse i fare ved en illegal abort, ifølge ACAI.

Siden 2010 har Spania praktisert fri abort fram til 14. graviditetsuke. Etter at konservative Partido Popular (Folkepartiet) i november 2011 vant parlamentsvalget, har regjeringen ikke lagt skjul på at den ønsker en skjerping av abortloven. Regjeringen vil tilbake til loven som ble vedtatt i 1985 og etter gjeninnføringen av demokratiet.

Må ha foreldres godkjenning

Dersom PP bruker partipisken i parlamentet, kan ingenting stoppe lovforslaget, for partiet har flertall i både kongressen og i senatet.

Ifølge den nye loven vil det bare bli tillatt med abort fram til og med 12. uke og bare hvis det er snakk om graviditet som skyldes en anmeldt voldtekt eller hvis det er alvorlig fare for fosterets eller morens helse.

Dessuten må to leger godkjenne en abort, og det vil ikke lenger innvilges abort fordi et barn kan bli født med handikapp. Leger kan også reservere seg fra å foreta abortinngrep, om det strider mot deres overbevisning.

Tidligere kunne unge kvinner under 18 år få foretatt abort uten foreldrenes kjennskap. Dette skal også endres, og unge kvinner må nå ha foreldrenes tillatelse for å søke om abort.

– Mot kvinners rettigheter

Opposisjonspolitiker Alfredo Rubalcaba, lederen for sosialdemokratene (PSOE) går kraftig ut og mener lovforslaget strider mot kvinners rettigheter. Andre organisasjoner som kjemper for likestilling, oppfordrer politikerne til å stemme mot forslaget.

Uventet har det trolig vært at regjeringen den siste tiden også møter motstand i egne rekker. Bl.a. har flere av PPs toppolitikere i de autonome regionene vært kritiske til den nye loven.

Få nekter for at aborttallene i Spania er høye. Men det er langt derfra til det å lovfeste at andre enn kvinnene selv skal få avgjøre om de skal få ta abort, er et vanlig argument i debatten.

Nytt flertall med valg i dag

Korrupsjonspåstander mot regjeringen og PP, brutte valgløfter og nesten like høye ledighetstall som før – rundt 26 prosent – gjør at hele 78 prosent av velgerne mener statsminister Rajoy ikke gjør noen god jobb.

Mer dramatisk er det nok at for andre gang siden parlamentsvalget i 2011, går sosialdemokratene forbi PP på meningsmålingene, ifølge gallupen som storavisen El País publiserte sist søndag. Hadde det vært valg i dag viller PSOE fått 33,5 prosent av stemmene, mens PP hadde havnet på 32 prosent.

Blant spanske velgere får ingen av regjeringens 13 ministre godkjent karakter, og selv blant regjeringspartiets egne velgere får fire av ministrene stryk. Verst går det nå utover justisministeren Alberto Ruiz-Gallardón, som nettopp har gått i bresjen for den nye abortloven. Blant egne partifeller mener 57 prosent at han ikke gjør en god nok jobb.

Det er ventet at den nye abortloven kan bli vedtatt i løpet av svært kort tid.

Warning
Annonse
Annonse